2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Estetiği: Meme Büyültme, Meme Protezleri, Meme Dikleştirme (Mastopeksi)
MAKALE #4626 © Yazan Dr.Erhan ŞAFAK | Yayın Mart 2010 | 5,693 Okuyucu
Meme Büyültme - Meme Protezleri

Meme dokusu, hem şekli hem de fonksiyonları açısından kadınlar için önemli bir organdır. İdeal ölçüde memelere sahip bir kadın daha özgür, daha rahat ve sosyal ilişkilerde daha aktif olur. Memeler, yapısal olarak değişik nedenlerle küçük olabilir. Biri diğerinden daha küçük, asimetrik olabilir. Doğumsal olarak bir tanesi hiç olmayabilir. Her iki memenin eşit hale getirilmesi yada hacminin arttırılması için, günümüzde, silikon porotez uygulaması dışında başka bir yöntem yoktur.

Silikon porotezlerin tipleri vardır, bunlar;
1-İçi silikon jel ile dolu olan protezler,
2-İçi serum fizyolojik ile şişirilebilen protezlerdir.

Ameliyat öncesi bilmeniz gerekenler:
Protez uygulanacak hastalarda ameliyattan önce; ultrasomografi ve gerekirse mamografi adı verilen radyolojik tetkikler ile meme dokusu değerlendirilir. Bazı hastalar ameliyattan sonra meme başlarında artan veya azalan duyarlılıktan şikayet edebilirler. Bu genellikle geçici bir durumdur. Bir yabancı cisim olan proteze karşı vücutta bazı bağ dokusu hastalıklarının geliştiği, bebeğe süt vermenin zorlaştığı ve protezin kansere neden olduğu ileri sürülmüştür. Ancak bunların hiçbiri bilimsel olarak kanıtlanmamıştır.

Ameliyat:
Meme protezi yerleştirilmesi genel anestezi altında yaklaşık 1 saat süren bir operasyon ile yapılır. Silikon protezler meme içine 3 yerden yerleştirilebilir :
1- Meme ucundan
2- Koltuk altından
3- Meme altından

Meme protezleri kas dokusu altına veya sadece meme dokusu altına konabilir. Protezler hangi bölgeye yerleştirilirse yerleştirilsin hastanın süt bezlerini etkilemez. Bu nedenle hamile kalmakta veya süt emzirmede bir zorluk oluşmaz. Hasta ameliyattan birkaç saat sonra evine gidebilir.

Ameliyat sonrası dönem:
Ameliyat sonrası genellikle rahat geçer. Silikon protez göğüs kası altına yerleştirilmişse birkaç gün kol hareketlerinde kısıtlılık ve ağrı olabilir. Ameliyat pansumanı 5.-6. günde açılır, dikişler 9.-10. günde alınır ve hastaya 6 hafta boyunca sporcu sütyeni kullanması ve gösterilen meme masajını yapması önerilir. Hasta 3-4 gün içinde işine dönebilir, 3 ay ağır sporlardan uzak durması uygun olur.

Silikon protez ameliyatının komplikasyonları:
Bu ameliyatın en büyük komplikasyonu; protez çevresinde normalde gelişen zarın kalınlaşmasına bağlı olarak gelişen sertlik, memelerde asimetri ve ağrıdır. Bu şikayetlerin hastayı rahatsız edecek düzeye gelmesi durumunda küçük bir ameliyat daha gerekebilir. Protez konmuş memelerde yapılacak olan mamografi tetkiklerinin değerlendirilmesi deneyimli radyologlar açısından herhangi bir problem oluşturmaz.
Meme Dikleştirme - Mastopeksi

Meme dokusu hamilelik, emzirme, aşırı kilo alıp verme ve yer çekimi etkisi ile yıllar içinde sarkar. Bu arada cildin elastikiyeti de kaybolduğu için memelerin şekli de bozulur. Bunu düzeltmek için meme dikleştirme ameliyatı (mastopeksi) yapılır. Eğer aynı zamanda meme dokusu da küçüldü ise meme dikleştirme ameliyatı ile birlikte meme protezi de yerleştirilebilir.

Ameliyat öncesi dönem:
Diğer meme ameliyatlarında olduğu gibi doktorunuza neden ameliyat olmak istediğinizi ve bu ameliyattan ne beklediğinizi anlatın. Ailenizde meme hastalığı, kanser, sigara , ilaç alışkanlığı veya başka önemli bir hastalık var ise bunları da belirtin.

Ameliyat:
Ameliyat genel anestezi ile hastane koşullarında yapılır ve 2-3 saat sürer.Sarkıklığın derecesine göre değişik şekillerde iz kalır.Uygun hastalarda sadece meme protezi konularak ta sarkıklık düzeltilebilir.

Ameliyat sonrası:
Ağrı genellikle sorun yaratmaz. Yedinci günde sargı açılır, dikişler 12-14.günde alınır ve hastaya 6 hafta sporcu sütyeni giydirilir. Hastalar 3-4 gün içinde işine dönebilir.
Meme başından meme altı kıvrımına uzanan ve bu kıvrımda her iki yana doğru ilerleyen ters T şeklindeki kesi ile ameliyat yapılır. Dikişler 12. - 14. günde alınır. Ameliyattan sonra bu kesi bölgesinde fark edilebilir bir iz kalabilir fakat bu izler sütyen veya bikini ile örtülebilecek bölgededir.

Mastopeksi ameliyatı genel anestezi altında yapılır ve yaklaşık 2 saat sürer. Gece hastanede kalmak gerekli değildir. Ameliyattan hemen sonra yapılan bandaj 1 hafta sonra çıkartılır ve bir destek sütyeni giydirilir. Hasta bu sütyeni 3 - 4 hafta boyunca gece gündüz takar. Hastalar ameliyattan 1 hafta sonra eski aktivitelerine dönebilirler. 3 ay ağır sporlardan uzak durması önerilir. Estetik meme dikleştirme ameliyatı genel olarak kalıcı sonuç veren kişinin ve eşinin ruh sağlığını düzelten ve onları yaşama daha bağlı hale getiren bir ameliyattır.Ancak kilo değişiklikleri ,gebelik , emzirme ve yer çekimi yeni sarkıklıklara neden olabilir.

Mastopeksi ameliyatının komplikasyonları:
Bu ameliyatın da en önemli komplikasyonu fark edilebilir ameliyat izlerinin kalmasıdır. Ancak bu izler sütyen yada bikininizle örtülebilecek bölgededir. Ayrıca çok az olasılıkla da olsa simetrik olmayan meme veya meme başları da görülebilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Estetiği: Meme Büyültme, Meme Protezleri, Meme Dikleştirme (Mastopeksi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Erhan ŞAFAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Erhan ŞAFAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erhan ŞAFAK Fotoğraf
Dr.Erhan ŞAFAK
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi39 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Erhan ŞAFAK'ın Makaleleri
► Meme Büyütme ve Meme Dikleştirme Estetiği Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Meme Dikleştirme / Mastopeksi Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Meme (Göğüs) Dikleştirme - Mastopeksi Op.Dr.Güncel ÖZTÜRK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Meme Estetiği: Meme Büyültme, Meme Protezleri, Meme Dikleştirme (Mastopeksi)' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Cilt Kanseri Mart 2010
► Botoks Uygulaması Mart 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:38
Top