2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yas Süreci
MAKALE #4698 © Yazan Psk.Dnş.Şafak UZUN | Yayın Mart 2010 | 10,022 Okuyucu
Zincirlikuyu Mezarlığı’nın girişinde yazan “Her canlı ölümü tadacaktır.” ifadesini ilk gördüğümde kendimi çok kötü hissetmiştim. İlk başta çok soğuk ve itici gelen bu yazının bir anlamı olması gerektiğini düşündüm. Daha sonra incelediğimde, insanları gerçeklerle yüzleştirmeye çalışan bir yazı olduğuna karar verdim. Gerçekler bazen acı verici olabiliyor... Galiba ölümle ilgili yazılanlar en acı verici olanlarından…
En yalın ve sade anlatımla “İnsan doğar, büyür ve ölür.” Bu yazıda ölümün, geride kalanlar üzerinde bıraktığı etkilere değinmek istiyorum…

"Yas" la ilgili araştırma yaparken; Türk Dil Kurumu’nun internet sitesinde şu şekilde bir tanımla karşılaştım. “Ölüm veya bir felaketten doğan acı ve bu acıyı belirten davranışlar, matem”.

Son zamanlarda ölüm haberleri bizim için sıradan haberler oldu. Dünyada her saat her dakika her an insanlar ölmekte. Bizler bu insanlar için üzülüyor muyuz? TV’de gördüğümüz yâda gazetede okuduğumuz ölüm haberleri bizi ne kadar etkiliyor? Üzülüyoruz, belki 5 sn, ama geçiyor.

İnsanların her ölüm haberinde üzülüp, sıkılması beklenemez. Bir ebeveyn ölümü ile komşunun ölümü arasında, kişinin algılayışı bakımından fark vardır. Bu açıdan baktığımızda; “yas” için, “sevilen bir kişi ardından yaşanan acı ve bu acıyı belirten duygu ve davranışlar” diye tanım yapmak, sanırım daha yerindedir.

Ölümün ardından yaşananlar, hissedilenler insandan insana değişmektedir. Aynı evin içinde bile kişilerin tepkileri farklılaşmaktadır. 5 yaşındaki bir çocuğun tepkileri ile 25 yaşındaki bir kişinin tepkileri farklıdır. Bu tepkiler birçok faktöre göre değişmektedir. Tepkilerin değişmesinde, “yas”ın hangi aşamasında olunduğunun da etkisi vardır.
Yas aşamalarını “şok ve inkâr”, “depresyon” ve “kabullenme” olarak üçe ayırabiliriz. Şok aşamasında kişi olayı kabullenmek istemez, doğru olmadığını düşünür ve söyler, inkâr mekanizmasını kullanır. Depresyon aşamasında; dış dünyayla iletişim kurmaktan kaçınarak, eskisi gibi olamayacağını, hayatının mahvolduğunu ve bir daha mutlu olamayacağını düşünmeye başlar. Kabullenme aşamasında kişi; ölümü aklın süzgecinden geçirerek hayatına devam eder.

Bu aşamalar herkeste aynıdır ve aynı sırayı takip eder. Yani önce kabullenip, sonra şok olmazsınız. Aşamaların ne kadar süreceği ile ilgili belirgin bir şey söylemek mümkün değildir. Bazı kişiler bu süreleri çok çabuk atlatırken bazı kişilerde bu süreler daha uzun sürmektedir. Kişilik özelliklerine, ölen kişiyle paylaşılanlara, yaşanılan çevreye göre bu aşamalardaki süreler değişiklikler gösterebilmektedir.

Ölüm nedeni, daha önceki yaşantılar, kaybedilen kişiye duyulan aşırı bağlılık ve suçluluk duyguları gibi durumlarda “yas” oldukça sıkıntılı bir hal alarak, kişinin kendi kendine başa çıkması çok zor olan bir dönem haline gelmektedir. Böyle durumlarda kısa sürmesi beklenen “şok ve inkâr” ve “depresyon” aşamaları uzamakta ve kişinin gündelik hayatını etkilemektedir.

Ölüm haberinin öğrenildiği andaki duygu ve düşüncelerle de hayatımızı devam ettirmemiz mümkün değildir. Cenaze süreci bu acının azalması için insanlara zaman tanır ve kişinin kabullenme aşamasına gelmesini kolaylaştırır. “Zaman” çok iyi bir ilaç olarak ölümün etkilerini aza indirmektedir.

Ölümün etkilerini sıfırlamak gibi bir şey söz konusu değildir. Ayrıca bizlerin de bu etkileri sıfırlamak gibi bir niyeti yoktur. Tüm bu süreçlerde bir uzmandan alınacak yardım sayesinde kişi “yas” sürecini derin yararlar almadan, daha kolay atlatır ve kısa sürede normal yaşamına geri dönebilir.
Yazan
Psk.Dnş.Şafak UZUN
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yas Süreci" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Şafak UZUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Şafak UZUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Şafak UZUN
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Şafak UZUN'un Yazıları
► Yas Süreci Psk.Simay Okşan ORAL
► Yas Süreci Psk.Çağlar KARAMAN
► Yas Süreci Psk.Muharrem ÇAPKIN
► Yas ve Terapi Süreci Psk.Şanver YEREBAKAN
► Kayıp ve Yas Süreci Psk.Özgün ÖKLÜK OCAK
► Boşanma Süreci Psk.Duygu YÜKSEL
► Boşanma Süreci Psk.Zeliha ŞAHİN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Yas Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Küçük İnsanlar Mart 2011
► Duygu ve Ergen Mart 2011
► Girişkenlik Ocak 2011
► Okul Sorunları Ekim 2010
► Akran İstismarı Eylül 2010
► Sınav Kaygısı Eylül 2010
◊ Hayvan Sevgisi Ekim 2009
◊ O Gün Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:56
Top