2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik ve Şeker Yüksekliği
MAKALE #4718 © Yazan Prof.Dr.Metin ÖZATA | Yayın Mart 2010 | 40,745 Okuyucu
GEBELİK VE ŞEKER YÜKSEKLİĞİ

Gebelikte kan şekerinin ölçümü bebek ve anne açısından büyük öneme sahiptir.
Kilosu fazla olan gebeler (BMI>26 kg/m2), önceki gebeliğinde kan şekeri yüksek olanlar, ailesinde şeker hastalığı olan gebeler gebeliğin ilk ayından itibaren her ay açlık kan şekeri ve tokluk 1. saat ve tokluk 2. saat kan şekeri ölçümü yaptırmalıdır.

The International Association of Diabetes and Pregnancy Study Groups (IADPSG) yani Uluslararası Diabet ve Gebelik Çalışma Grubu Mart 2010 ayında Gebelite kan şekeri ölçümü ve gebelik Diabeti ile ilgili olarak yeni bazı kriterler ortaya koymuştur.

YENi TANI KRİTERLERİNE GÖRE GEBE BİR KADINDA:

1. Açlık kan şekeri 92 mg/dl üzerinde ise şeker hastalığı riski vardır.
2. Açlık Kan şekeri gebe bir kadında 92 mg/dl ile 126 mg/dl arasında ise gestasyonel diyabet yani gebeklik şeker hastalığı vardır.
3. Açlık kan şekeri 126 mg/dl den fazlaysa bu gebede şeker hastalığı vardır.
4. Açlık kan şekeri 92 mg/dl den az olan gebelerde gebeliğin 24-28. haftasında mutlaka 2 saatlik şeker yükleme testi (OGTT 75 gramla) yapılmalıdır.
5. 75 gram glukozla yapılan 2 saatlik OGTT de değerlerden biri verilen değerlerden (rakamlardan) yüksekse gestasyonel (gebelik) diyabeti (şeker hastalığı) vardır. Bu gererler yani rakamlar aşağıda verilmiştir:
açlık kan şekeri: 92 mg/dl
Birinci saat kan şekeri : 180 mg/dl
İkinci saat kan şekeri: 153 mg/dl

KAN ŞEKERİ YÜKSEK GEBEDE TAKİP VE TEDAVİ

Gebe kalan ve kilosu biraz fazla olan tüm hamileler gebeliğin ilk ayından kan şekeri ölçümlerini mutlaka yaptırmalıdır. Bu sırada TSH ölçümü de mutlaka yapılmalıdır.
açlık şekeri 95 mg/dl’nin altı, 1. saat tokluk şekeri 140 mg/dl’nin altı, 2. saat şeker değeri 120 mg/dl’nin altı olmalıdır. Gestasyonel diyabette gebe kadınlar günlük kendi kendine kan şekeri takibi yapmasını öğenmeli ve yapmalıdırlar.

BESLENME

Gestasyonel diyabeti olan bir hamile tecrübeli bir diyetisyene başvurmalıdı r.Başlangıçta ideal vücut ağırlığında olanlar için 30 kkal/kg, ağırlığı ideal vücut ağırlığının %80’ininden düşük olanlar için 40 kkal/kg, ağırlığı ideal vücut ağırlığının %120-%150 üzerinde olanlar için 25 kkal/kg, ağırlığı ideal vücut ağırlığının %150 ve üzerinde olanlar için 12 kkal/kg şeklinde kısıtlanmış diyet verilebilir. Toplam kalorinin %35-45’i karbonhidratlardan sağlanır . Beraberinde günlük 30 dakikalık orta derecede egzersiz de yapılmalıdır. Diyet ve egzersizle kan şekerleri istenilen seviye gelmiyorsa insülin tedavisi yapılır.

İNSÜLİN TEDAVİSİ

küçük dozlarda insülin başlanır. Sonra yavaş yavaş insülin dozu artırılır.

Sık aralıklarla kontrol ve doz ayarlaması yapılır.

DOĞUM SONRASI TAKİP

Gebelik diyabeti doğumdan sonra kaybolur. Gebelik sırasında şeker yüksekliği ne kadar erken ortaya çıkmış ve insülin ihtiyacı ne kadar fazla olmuşsa , diyabetin düzelme durumu o kadar azdır.. Doğum sonrası annenin kan şekerine bakılarak normal olup omadığı kontrol edilir. Doğum sonrası kan şekeri yüksek olanlara hemen OGTT testi yapılır. Bunun dışında doğumdan sonraki 6. haftada genellikle 75 gr OGTT yapılır. Gebelik diyabeti olanların %50’sinde 10 yıl içinde diyabet gelişme riski vardır. Gebelik diyabeti olan kadınlarıda doğumdan sonra 1. yıl ve sonrasında 3 yılda bir OGTT yapılmalıdır.

YENİLMEMESİ GEREKEN YİYECEKLER:
-Şeker, şekerleme, şekerli tatlılar, çay şekeri, bal, reçel, marmelat, pekmez, şurup, çikolata
-Hamur işleri, hamur tatlıları, börek, çörek, pasta kek, kurabiye, jöle, tahin,
tahin helvası.
-Kavun, Karpuz, üzüm, incir
-Yağda kızartılmış, kavrulmuş ve sos ilave edilmiş yiyecekler (et, sebze, hamur.)
-Bütün yağlı yiyecekler (yağlı et, balık, tavuk, kaymak, krema,mayonez,vb.)
-Kuruyemişler (badem, ceviz hariç)
-Sucuk, salam, pastırma, sosis
-Alkollü içecekler, meşrubatlar, hazır meyve suları.
-İçeriği bilinmeyen hazır gıdalar (hazır çorbalar, bulyonlar, etsu tabletleri)
-Hayvani ve katı yağlar (tereyağı, margarin, iç yağı, kuyruk yağı)
-Sakatatlar (karaciğer, beyin, böbrek, dil, dalak, yürek, işkembe, paça)
-Siyah Çay, Kahve, Kola
-Beyaz ekmek, pirinç pilavı, patates
- Ketçap, hardal ve et sosları çok tuzlu olduğu için fazla tüketilmemelidir. Ketçap ve hardalda şeker olduğu da unutulmamalıdır.

KAYNAKLAR

1. Prof Dr Metin Özata, Diyabetle kaliteli Yaşam Rehberi, Gürer Yayınları, 2010
2. http://www.drdiyabet.com
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik ve Şeker Yüksekliği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Metin ÖZATA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Metin ÖZATA Fotoğraf
Prof.Dr.Metin ÖZATA
İstanbul
Doktor "Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Metin ÖZATA'nın Makaleleri
► Hiperglisemi (Şeker Yüksekliği) Nedenleri ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Metin ÖZATA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Gebelik ve Şeker Yüksekliği' başlığıyla benzeşen toplam 38 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hamilelikte Tsh Yüksekliği ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► İnsülin Direnci Diyeti ÇOK OKUNUYOR Mayıs 2010
► Naturel Zayıflama Mayıs 2010
► Metabolizma Diyeti Mayıs 2010
► Guatr Ultrasonu Mayıs 2010
► Guatr Biyopsisi Mayıs 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:31
Top