2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Teknolojik Yalnızlık...
MAKALE #472 © Yazan Uzm.Psk.Füsun BUDAK | Yayın Aralık 2007 | 9,826 Okuyucu
Günümüzde insanların gittikçe yalnızlaştığını görüyoruz.Teknoloji gelişirken insan ilişkileri bu gelişime uyum sağlayamıyor.Bu teknolojinin suçu mu acaba!Teknolojiyi suçlamak çok da doğru olmasa gerek diye düşünüyorum.Teknolojinin gelişimi insanın hayatını kolaylaştırıp sosyalleşmesini sağlaması gerekirken neden insanların ilişkileri azalıyor?

Düşünün bir kere! Çamaşırı elde yıkadığınızda harcadığınız zaman ile makinede yıkadığınız zaman aynı mıdır?İnsanların sadece makinanın tuşuna basarak çalıştırdığı ve zamanın kendisine kaldığı bir olay.Bu süre içinde de dışarı çıkabilir,arkadaşını arayabilir ya da komşunun zilini çalıp muhabbet yapabilirsin.Geçmişe dönüp baktığımızda bir günü çamaşır günü olarak ayarlamak gerekiyordu.

Telefon aynı şekilde .Uzakta olduğu için görüşme imkanının zor olduğu bir yakınını arayarak sesini duyabilir,sağlığı ve işleri hakkında bilgi sahibi olabilirsin.Ya da randevu verdiğin bir yere giderken geç kalacaksan bunu telefonla haber verme imkanın var.Saatlerce bekletmek ya da beklemek zorunda kalmayacaksın.

Bunlar olumlu örnekler.Ancak teknolojinin hayatımızı olumsuz etkilediği anlar da yok değil.Televizyon ya da bilgisayarı hayatımızın vazgeçilmezi olarak gördüğümüzde insan ilişkilerimiz azalıyor.Akşam saatlerinde evde toplanan ev halkı birbiri ile konuşmak yerine herkes köşesine çekiliyor.Kimi dizi,kimi maç seyrediyor,kimi de bilgisayar başında…

Önceden bir odanın içinde bir soba yanardı ve herkes o odada otururdu.Daha sonra her odada kalorifer yanmaya başladı ve insanlar kendi odalarına çekildi.Televizyonla birlikte insanlar tekrar bir araya gelip aynı odayı paylaşmaya başladı.Daha sonra televizyonda pek çok kanal ortaya çıktı ve her odaya televizyon girdi tekrar insanlar ilgilendikleri konulara göre odalarına çekilip o programı izlemeye başladı.Sonrası bilgisayar …

Bağımlılık oluşmadan kullanılsa pek çok konudan haberdar eden bir teknolojik alet.Dünyadan haber veriyor.İş yerinde pek çok kolaylık sağlıyor.Günlerce sürecek işleri ve yazışmaları anında yapabiliyoruz.Pek çok bilgiyi saklama imkanı buluyoruz.Ancak dediğim gibi aşırıya kaçmadığımızda faydası çok fazla.Ama her konuda olduğu gibi aşırı kullanımı insanların ruhsal dengelerini bozuyor ve içe kapanmalarına neden oluyor.Yalnız insanlar artıyor ve bu yalnızlık ve paylaşım azlığı sanal ortamda yeni arayışlar getiriyor.

Yine geçmişe dönmek istiyorum.Eskiden insanlar evde televizyon olmadığı ya da kısıtlı saatlerde televizyon programları yayınlandığı için komşuları ya da yakınları ile birlikte zaman geçiriyordu.Arkadaş toplantıları yapılıyor,her konuda konuşuluyor kimi zamanda eğlenceli oyunlar oynanıyordu.Günümüze geldiğimizde çoğu insan yanındaki komşusunu bile tanımıyor.Tabii bunun sorumlusu teknoloji mi yoksa değişen değer yargıları mı?

Bireysellik derken çok fazla abarttığımızı düşünüyorum.İnsanlar artık birbirini dinlemiyor ya da dinlemek istemiyor.Bu konu daha çok metropollerde yaşanıyor aslında.Maddi manevi sıkıntılar ve yaşanan olaylar birazda insanların güven duymasını engelliyor.Çevresine şüphe ile bakar hale geliyor.Bir insanın senin için yapacağı yardım ya da destek acaba bunun sonucunda benden ne isteyecek endişesi yaratıyor.Bu duruma nasıl gelindi?sorusu aklıma geliyor.Her geçen gün daha da yalnızlaştığımızı ve içimize kapandığımızı gözlemliyorum.Çocuklarımızı bencil yetiştiriyoruz.Adam sendecilik,bana dokunmayan bin yıl yaşasıncılık…Korkarım ileride bu günleri de arar olacağız.

Aile ilişkilerinde bile herkes kendi ile ilgileniyor.Eşler birbirinin isteklerini göz ardı ediyor.Biri bir oda da takip ettiği dizi filmi seyrederken,diğeri bilgisayarda internet başında kendine yeni eğlenceler arıyor.Bir araya gelip paylaşılan,konuşulan şeyler gittikçe azalıyor.Birbirinin sorununu dinlemek ya da birbirini anlamaya çalışmak yerine sorunlardan adeta kaçılmaya çalışılıyor.

Bu konuda aslında teknolojiyi suçlamak ya da sorumlu tutmak yerine insanın iletişim becerilerini kaybettiğini söylemek daha doğru olur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Teknolojik Yalnızlık..." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Füsun BUDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun BUDAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Füsun BUDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın Yazıları
► Teknolojik Hayat ve Psikoloji Psk.Dnş.Muhittin DAR
► Yalnızlık Psk.Dila HOTLAR
► Yalnızlık Dr.Psk.Tayfun DOĞAN
► Yalnızlık Hissi Psk.Dilara ZEYBEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Teknolojik Yalnızlık...' başlığıyla benzeşen toplam 12 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Şiddet Eylül 2011
► İlk Çocukluk Aşkları Ağustos 2011
► İç Motivasyon Ağustos 2011
► Panik Atak mıyım?... Kasım 2008
◊ Gelinime Mektup... Kasım 2008
◊ Ben Çocuğum! Kasım 2008
◊ Kayınvalideme Mektup... Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:47
Top