2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlenmek mi? Evlenmemek mi? (Neden Evlenilir)
MAKALE #4725 © Yazan Uzm.Psk.Pınar AYDIN | Yayın Mart 2010 | 25,895 Okuyucu
İşte bütün mesele bu!

Siz sordunuz mu kendinize neden evlenmek istiyorum, neden evlenmek istemiyorum ya da neden evlendim? diye. Belki daha önce hiç kimsenin size sormadığı belki kendinize de sormadığınız ya da soramadığınız bir soru. Belki de defalarca cevap verdiniz. Biz soruyu sorduk siz de oturun cevaplarınızı yazın. Yazın ki sebepleriniz ne kadar uzun ya da ne kadar kısa ya da sizi ne kadar tatmin ediyor ya da tatmin etmiyor kendiniz görün.
Elbette alınan her kararın bir sebebi veya sebepleri var, ister farkında olunsun ister farkında olunmasın. “Kitap neden alınır? Hangi kitap alınır?”, “Neden alış-verişe gidilir?”, “Hangi işte çalışmak istediğinize nasıl karar verirsiniz?”, “Nerede yemek yiyeceksiniz?” ya da “Oturacağınız evi nereden seçeceksiniz?” Bu soruların kişiden kişiye göre değişen sebepleri var.

Neden evlenilir? Bu sorunun insanlar için birçok cevabı olabileceği gibi tek bir cevabı da olabilir. Bu sorunun cevabını bulmak için araştırmacılar birçok araştırma yapmış. Aşağıda sıralanan sebepler bu araştırma sonuçlarından derlenmiştir.
Aşk-Sevgi; Alınan her kararda etkisi kesin olan duyguların evlilik kararında etkili olmaması düşünülemez. Eğer ortada bir aşk-sevgi bağı varsa karar almak daha kolay olacaktır. Hatta bazen düşünülmeden adım atıldığı olur.

İhtiyaç; “Artık evlensen diyoruz!”, “Ne zaman evleneceksin?”, “Evlenmeyi düşünmüyor musun?” sorularından sıkılarak bu soruları duymamak, soruların psikolojik baskısından kurtulmak için veya bu ifadelerden sonra evliliği bir ihtiyaç olarak görüp evlenmeye karar verenler az değildir. Ayrıca bazı toplumlarda evlilik bir toplum zorunluluğudur. Böyle toplumlarda belli bir yaşa gelindiğinde evlilik yapılmalıdır, evlilik gündeme gelmez ise türlü yakıştırmalar yapılır.

Merak; Yaşamı biriyle paylaşmak nasıl olur? Yanıtını evlenerek bulan insanlar hayatı yaşayarak öğrenenler grubuna girer.

Yalnız kalmaktan korkmak; Belli bir yaşa gelindiğinde hayatın kalan kısmını tek başına geçirmek istememek oldukça anlamlıdır. Ayrıca kişinin etrafındaki herkes eşini bulup, çocuğuna sahip olup bir aile kuruyorken yalnız kalma duygularının ortaya çıkmaması mümkün gözükmemektedir. Diğer bir yalnızlık korkusu da ilerlemiş yaşla beraber evde yalnız olmak, duygusal yalnızlık çekmektir. Eşten ayrılma veya eşin vefat etmiş olması, çocukların yetişkin olup kendi hayatlarını kurmuş olması, sosyal kayıpların artıyor olması kişinin yalnızlığı hissetmesine sebep olur. Evlenmek yalnızlık duygusundan kurtulmanın yollarından biridir.

Güven duymayı istemek; Kim hayatında karşısına çıkacak zorlukları beraber aşacağı bir hayat arkadaşı olsun istemez ki? Hayat üstüne üstüne gelirken sırtını yaslayabileceği, bir sıkıntısı olduğunda kendi omzunu ona uzatabileceği bir güç dayanışması olması güvende hissettirir insanı.

Çocuk sahibi olmayı istemek; İster kadın ister erkek neslini devam ettirmek isteği insanda var olan güçlü bir duygudur. Bu güçlü duygunun karşılanması en kolay evlilikle mümkün olur.

Doğru insanı bulmuş olmak; Bazen insanın aklında evlilik planları yokken biri karşısına çıkar ve “Evleneceğim insanı buldum” cümlesi kişinin ağızdan çıkıverir.
Evlendikten sonra ise evliğin nedenlerinden çok evliliğin nasıl gittiği önem kazanır. Evlenmiş olanların evlilikleri iyi gidiyorsa zaten söylenecek pek fazla bir şey yok demektir. Ancak evliği çok iyi gitmeyenler için önerimiz eşleriyle, her iki tarafın beklentilerine dair konuşmaları ve mümkünse bir anlaşmaya varmalarıdır. Bazen ifade edilmeyen beklentileri karşı tarafın anlaması beklenebilir, ancak bu her iki taraf için çözülmez problem yumağı haline gelebilir. Ancak açılacak bir iletişim penceresi bu problemleri çözmek konusunda önemli olabilir. Bir ilişkinin yürüyebilmesi için her iki tarafın da emek harcaması gerekmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlenmek mi? Evlenmemek mi? (Neden Evlenilir)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Pınar AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Pınar AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Pınar AYDIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Pınar AYDIN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Pınar AYDIN'ın Yazıları
► Evlenmek ya da Evlen(E)Memek! Psk.Tuğba KAPLANHAN
► Evlenmek/İlişki İçin Ne Gerekli? Psk.Dnş.Perihan SAYIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Evlenmek mi? Evlenmemek mi? (Neden Evlenilir)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:50
Top