2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Down Sendromunda Neurofeedback ile Dünyadaki İlk Çalışma
MAKALE #475 © Yazan Dr.Tanju SÜRMELİ | Yayın Aralık 2007 | 11,341 Okuyucu
Journal of Neurotherapy, Volume 11, Number 1 2007

VAKA ÇALIŞMAMIZ :
8 DOWN SENDROMU VAKASINDA EEG BIOFEEDBACK TEDAVİSİNİN ETKİSİ:


Dr.Tanju Sürmeli Ayben Ertem
Psikiyatrist Psikolog

Bu çalışma Neurofeedback’in Down Sendromunda Dünya’da ilk defa yapılan bir çalışması ve aynı zamanda bu konuda literatüre girmiş ilk çalışmasıdır. (Surmeli, T., Ertem A.,2003)

GİRİŞ :

Down Sendromu ilk defa 135 yıl önce tanımlanmış bir kromozom anomalisidir.Down sendromu,zihinsel engelli grubunun üçte birinde görülen ve en rahat tanımlanan , tanınan gruptur.(Wishart,1998)
Her ırkta eşit derecede ve yaklaşık 800 doğumdan 1 tanesinde görülür.(Regezi J,1989)Trisomy 21 en yaygın nedenidir ve yaklaşık %95’inde görülür.Neurofeedback EEG frekans bandlarını arttırmayı veya azaltmayı hedefleyen bir operant şartlanma yöntemidir.Amerika’da ve Avrupa’da sayıları oldukça fazla olan klinisyenler bu metodu Dikkat Eksikliği Hiperaktivite ve Öğrenme Bozukluğu olan çocuklara yardım etmek için kullanıyorlar. AAPB (Amerikan Uygulamalı Psikofizyoloji Biofeedback Birliği) bu yöntemi Dikkat Eksikliği Hastalığında kanıtlanmış bir yöntem olarak kabul etmektedir.Birçok Down Sendromlu çocukta Dikkat Eksikliği Hiperaktivite,Öğrenme Güçlüğü ya da hepsi birden görülebilmektedir.

Down sendromlu kişilerin entellektüel zekaları değişkendir.Yapılan araştırmalara göre down sendromlu şahısların çoğu hafif dereceden ağır dereceye kadar değişen bir zeka düzeyine sahiptir ancak istatistiksel ortalama bu düzeyin hafiften orta dereceye kadar olan seviyede kaldığını söylüyor.(NDSS 2001,Wishart online,Wishart 1998).Biz de Down Sendromlu çocuklara Neurofeedback beyin eğitimi yöntemini uygulayarak başarılı olabileceğimizi düşündük.

8 Down sendromlu çocuk da neurofeedback beyin eğitimine ilaçsız alındı.Bu çocuklara aynı zamanda diyet tavsiye edildi (düşük karbonhidrat, yüksek protein ) ve ailelerin ebeveynlik tarzları vurgulandı.Down Sendromlu çocuklarda gördüğümüz yaygın problemler; dikkat, konsantrasyon, öğrenme, hafıza,konuşma ve dil,davranış ve denge problemleriydi.Hiçbiri bir ya da iki kelimeden fazlasını cümle içinde kullanamıyordu. Kısıtlı kelime hazneleri vardı.(5-10 kelime), iletişim kurmak için parmaklarıyla işaret ediyorlardı,basit komutları alamıyorlardı (al-ver gibi),hepsinin dikkat konsantrasyon, hafıza, dürtüsellik, davranış sorunları vardı. Bir kısmının da denge problemi vardı. Amacımız ,Neurofeedback eğitimiyle, konuşmalarında, kendilerini ifade etmelerinde,dikkat konsantrasyonlarında, davranış problemlerinde, dürtüselliklerinde ve denge sorunlarında olumlu gelişmeler görüp görmeyeceğimizdi. Down Sendromlu çocuklar spesifik bir uyarana odaklanmakta problem yaşarlar.(Kliewer 1993,NDSS 2001) ve bu da bu çocukların öğrenmesinde ciddi negatif etkilere sebep olabilir.Önemli olan bunu kontrol etmek için değişik stratejiler kullanmaktır.Diğer önemli bir problemleri de dil ve konuşma problemleridir.(Gov.of Saskatchewan 1998 , Kliewer 1993).Bu problemler; ifade,netlik, anlaşılırlık, artikülasyon gibi alanlarda olabilir.Geçtiğimiz on yıldır yapılan araştırmalar farklı yaşlardaki Down sendromlu çocukların öğrenmelerindeki defektleri ortaya çıkarmaya çalıştı.Down sendromlulardaki bozulma öğrenmenin her formunda değil, bir kısmındadır.(Nadel,L 1997)
Down sendromluların kısa dönem hafıza becerileri çok zayıftır.En son veriler ,öğrenmedeki bozulmanın ,hippocampus, cerebellum ve prefrontal korteksteki bozulmaya bağlı olabileceğini tavsiye etmektedir.
Bahsedilen bu problemlerin çözümünün neurofeedback’te olabileceği düşünüldü.

BULGULAR :

Down sendromlu 8 vakaya (1 tanesi mozaik,diğerleri trisomy 21), bilgisayar destekli EEG neurofeedback yöntemi uygulandı;bir tanesi tedaviyi bıraktı.Tedaviye alınan vakalardan hiçbiri ilaç kullanmıyordu, görme, işitme testleri normal, herhangi tıbbi problemi olmayan deneklerdi.QEEG ve Nxlink data bankasına göre 8 vakada da korteks üzerinde yüksek theta ve delta dalgaları ve düşük beta dalgaları mevcuttu.8 vakaya da diyet tavsiye edildi.Ailelerin ebeveynlik tarzları sorgulandı ve değiştirilmesi gerekenler istendi.Hiçbiri bir kelimelik cümlelerden daha fazla cümle kuramıyordu ve çok kısıtlı kelime hazineleri ( 5 ila 10 kelime) vardı.İletişim kurmak için genellikle işaret parmaklarını kullanıyorlardı.
Basit komutları alamıyorlardı. Dikkat ve konsantrasyonları çok zayıftı. Hafızaları çok zayıftı. Dürtüsellikleri vardı. Davranış problemleri gözlemlendi. Denge problemleri vardı. Dış dünyanın farkında değillerdi. Tek başına özel eğitim, ilaç, kognitif yaklaşımlar, davranışsal eğitim bu 8 vakada denenmiş ve sonuç alınamamış ya da çok uzun zaman ve para harcadıktan sonra kısıtlı etkilerin görüldüğü yaklaşımlardı.Bu çalışmanın amacı,QEEG rehberli bipolar montaj eğitimin , dikkat,konsantrasyon, öğrenme, hafıza,denge,dürtüsellik gibi problemlerde ne kadar etkili olacağı idi.

METOD:

8 vaka birinci ve ikinci yazar tarafından başlangıçta,20.seansta, 40.seansta ve 60.seansta görülmüştür.Neurofeedback beyin egzersizine başlamadan önce yaşları ,6-14 arasında olan 8 çocuğa merkezimizin hazırladığı ve içeriğinde dikkat , konsantrasyonlarını (Dr. Atilla Turgay ADHD soruları & DSM-4 ADHD kriterleri ) ölçen, dil ve konuşma kabiliyetlerini ölçen , davranışsal gelişim ve öğrenme yeteneklerini tespit eden soruların bulunduğu bir ölçek uygulanmıştır.İlk muayenede ailelerin çocukları hakkında verdikleri bilgiler videoya kaydedilmiştir.Başlangıçta QEEG’leri Lexicor 24 ile 128 Hz’de çekilmiş ve tedavinin sonunda tekrar edilmiştir.NF eğitimleri Lexicor Biolex software ile yapılmış,NxLINK data bankası ile ,birinci yazarın teşhisine tavsiyede bulunmak üzere Dikkat Eksikliği,Hiperaktivite, Öğrenme Güçlüğü olup olmadığı araştırılmıştır.Eğitim, aileden alınan olumlu raporlara göre, toplam 60 seans sonrasında QEEG raporunda ilerlemeye dair alınan sonuçlara göre sonlandırıldı ve hastalar takibe alındı. Karşılaştırma ailelere tekrar verilen sorulara ,QEEG çekimlerine, yinelenen video kayıtlarına, ikinci yazarın testleri değerlendirmesine, birinci yazarın tüm sonuçları değerlendirmesine göre yapılmıştır.



SONUÇ :

Neurofeedback eğitimi alan7 vakada , merkezimizin ölçeğine göre ve ailelerle yapılan görüşmeler sonrasında anlamlı gelişmeler gözlenmiştir.Mean age : 9.13 N: 8. Bir vaka 8 seans sonra eğitimi bırakmıştır.

BAŞLANGIÇ TEDAVİ SIRASINDA VE TEDAVİ SONRASINDA

Sözel İletişim Sözel İletişim

Kelime sayısı :1 Kelime sayısı : 2-5
Sintaks kuralları : yok Sintaks kuralları: Az miktarda mevcut
Kelime haznesi : 5-10 Kelime haznesi : 40-50
Gramer kullanımı : yok Gramer kullanımı : Az miktarda mevcut



Sözel Olmayan İletişim Sözel Olmayan İletişim

Yüz mimikleri : yok Gülme, jest, mimikleri uygun yerde kullanma
Parmak işareti dışında jest: yok El sallama ve işaret etme gelişti
Tokalaşma: yok Tokalaşma mevcut
Dokunma: var Dokunma var
Dinleme düşünme ve iletişimi başlatma: yok Dinleme, düşünme ve iletişim başlatma az miktarda gelişti.


Yukarıdaki tabloda vakaların başlangıç ve tedavi sonrası konuşma ve dil becerisi gösterilmektedir.



Başlangıç Neurofeedback sonrası

Kısa dönem hafıza: 3 obje ismi söylenir ve Kısa dönem hafıza : 3 obje ismini anında söyler ve 5 dak.
tekrarlaması istenir. Ne hemen ne de 5 dak.sonra sonra en az 2 kelimeyi hatırlar.
hatırlayamaz.

Hece, rakam ve kelime hafızası yoktur Üçünde de gelişme kaydedilmiştir.

Uzun dönem hafıza : Geçmişte öğrendiklerini Annelerin raporuna göre 2-3 yıl önce öğrendikleri bilgiler geri geldi.
hatırlayamaz

Yukardaki tablo başlangıç ve tedavi sonrası hafıza seviyelerini göstermektedir.


Ele alınan parametrelerin eşli (Tedavi öncesi: Tedavi sonrası ) kıyaslamaları non-parametrik Wilcoxon testi ile yapılmıştır. ( Değerlendirmeler subjektif olduğu için non-parametrik testler kullanılması daha uygundur.) Wilcoxon testi sonucuna göre tüm Tedavi öncesi ve Tedavi sonrası kıyaslamaları istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Aşağıdaki tabloda kıyaslama sonucu p değerleri sunulmuştur.


Tedavi öncesi
Tedavi sonrası

P Değerleri
Konuşma

3,14


10,86


p=0,016
Dikkat

13


3,57


p=0,017
Davranış

11,14


2


p=0,016
Hafıza

2,29


7,71


p=0,017
Denge

4,57


1,57


p=0,014









Bu kıyaslamalarda ortalama değerler esas alındığı için aşağıda ortalamalara ait değişimler grafik üzerinde açıklanmaya çalışılmıştır.




Alternatif olarak bu subjektif çalışmalarda ortalama yerine bazen kullanılan (sapmaların çok olduğu veriler için daha doğru bilgi sunduğu düşünülen) medyanlara ait grafikte sunulmuştur. Her ikisi de çok belirgin olan değişim farkını kolayca ortaya koymaktadır.







Ortalama 20 ila 40 seans arasında olumlu değişiklikler gözlemlenmiştir. Raporlara ve ailelerden alınan bilgilere göre ,tedavi sonrası çocuklar 4-5 kelimelik cümleler kurmaya,kendilerini daha iyi ifade etmeye başladılar.Dikkat konsantrasyonları anlamlı bir şekilde arttı,daha kontrollü,daha az dürtüsel davranışlar gösterdiler.Denge problemi olan çocuklarda da anlamlı ve olumlu değişiklikler gözlendi.Kurallara uymaya, komut almaya başladılar.Uzun ve kısa dönem hafızalarında olumlu gelişmeler gözlendi.Daha iyi ve daha hızlı öğrenebilir hale geldiler.Daha önce kendilerine öğretilen ama geri getiremedikleri bilgiyi geri getirmeye başladılar.

Çocuklardan bir tanesi mozaik tipti ve şu anda yaşıtlarıyla birlikte aynı eğitimi alıyor.Okuma yazmayı söktü;dikkat konsantrasyonu bir ders süresi boyunca 30 dakikayı geçiyor,öğretmeni çok memnun.Kendi yaşıtlarıyla anlamlı oyun oynuyor ve iletişim kuruyor. Neurofeedback tedavisiyle yaptığımız değişikliklerle, özel eğitim dışında çok fazla seçenekleri olmayan bu çocukların yaşam kalitelerini arttırabiliriz.

TARTIŞMA :

Kontrolsüz yapılan QEEG rehberli bipolar montaj neurofeedback eğitiminde vakalarda hızlı ve önemli değişikler kaydedilmiştir.Neurofeedback’in Dikkat Eksikliği,Hiperaktivite ve Öğrenme Güçlüğü semptomlarında etkili olduğu raporlanmıştır.Bu çalışma Down sendromlu çocuklardaki dikkat, konsantrasyon, hafıza, öğrenme, denge, davranış problemlerinde etkili olduğunu göstermiştir. Kortekste yüksek delta ve theta dalgalarının azaltılması ve beta dalgalarının arttırılmasıyla olumlu gelişmelerin olduğu gözlemlenmiş,karşılaştırılmalı çekilen QEEG’de bunu göstermiştir. Kontrollü çalışmalar yapılmalıdır.



EEG NEUROFEEDBACK TREATMENT OF PATIENTS WITH DOWN SYNDROME



Tanju Sürmeli ,M.D.* , Ayben Ertem**

*Psychiatrist and **Psychologist, Living Health Center for Research and Education, Istanbul, Turkey

Abstract Introduction: Down syndrome is the commonest identifiable cause of intellectual disability, accounting for almost one third of cases. It occurs equally in all races with an overall incidence of approximately 1 in 800 births. Neurofeedback (NF) is an operant conditioning method to increase or to decrease frequency bands of electroencephalography (EEG). An increasing number of clinicians use operant conditioning of EEG activity as a method of helping children with Attention Deficit Hyperactivity and Generalized Learning Disability (ADHD/ADD or GLDO). Some of the Down syndrome kids may have ADHD/ADD or GLDO or both. We thought we might succeed applying NF to kids with Down syndrome.
Background. Computer-assisted EEG-NF treated subjects with Down syndrome. All 8 subjects were medication-free during treatment. Qeeg and NxLinkData Bank showed that almost all eight subjects have increased Delta and Theta waves some area over the cortex and normal, increased or decreased beta waves over the cortex. Diet advised to eight subjects and their parents parenting skills were structured.parenting skills were structured. All were not able to talk more than one word in a sentence, with very limited vocabulary (between 5 and 10 words); usuallly pointed their finger to communicate and they were not able to carry basic comments, with very poor attention and concentration, and with poor memory, impulsivity, behavior problems, some of them have balance problems, and they were unaware of their surroundings fully. The purpose of this study is to evaluate whether Qeeg guided bipolar montage training is effective in developing speech, improve attention and concentration, improve learning, decrease behavioral problems or impulsivity, and balance problems of Down Syndrome kids.
Methods. 8 subjects with Down Syndrome were seen by the first author and by the special educator at the baseline, 20th, 40th and 60th session. Before starting to NF exercise the parents of the 8 children with Down Syndrome aged between 6 to 14 were given a questionnaire prepared by the center including the questions about attention and- concentration abilities, speech and language abilities, behavioral abilities and learning abilities. They had a QEEG recorded baseline and repeated at the end of the treatment. NF tranings were performed by Lexicor Biolex software. NXLINK databank was used to determine if they have ADHD/ADD/GLDO with clinical judgement of the first author: Neurofeedback therapy designed to normalize abnormal QEEG scores was provided to determine the effectiveness of this approach. Training continued until the subject’s demonstrated improvement and, by self reports of parents, indicated that significant improvement had occurred or until a. total of 60 sessions were given. Lexicor Qeeg signals were sampled at 128 Hz. NF trainings were performed by Lexicor Biolex software.According to QEEG/NXLINK results electrode placement was used.
Results. All 7 children who received NF training showed significant improvement in their condition based on the questionaire and parent interviewing. Mean age: 9.13 N=8, p=0.000 (or p<O.Q01). One subject dropped the study after eight sessions.
Further study with controls and additional outcome measures is warranted.
KEYWORDS. Down syndrome, quantitative EEG, Neurofeedback
Communication should be addressed to: Tanju Surmeli, M.D.
Living Health Center for Research and Education Gazeteciler Sitesi, Saglam Fikir Sokak No 17 Esentepe Sisli Turkey















INTRODUCTION


Down Syndrome is a disability that was first described one hundred and thirty five years ago.Down Syndrome is the commonest identifiable cause of intellectual disability,accounting for almost one third of cases(Wishart 1998).It occurs equally in all races with an overall incidence of approximately 1 in 800 births(Regezi J,1989).Trisomy 21 is the most common cause of Down Syndrome and accounts for ninety-five percent of cases. Neurofeedback(NF) is an operant conditioning method to increase or to decrease frequency bands of electroencephalography (EEG). An increasing number of clinicians use operant conditioning of EEG activity as a method of helping children with Attention Deficit Hyperactivity and Generalized Learning Disability (ADHD/ADD or GLDO).Some of the kids with Down Syndrome may have ADHD/ADD or GLDO or both.We thought we might succeed applying NF to kids with Down Syndrome.



CHARACTERISTICS


The characteristics associated with Down Syndrome are many and vary amongst individuals.

The traits that have been characterized as most common to individuals with Down Syndrome include low muscle tone, flat facial profile, depressed nasal bridge and small nose, upward slant to the eyes, an enlargement of the tongue in relation to size of the mouth, an abnormal shape of the ear. (NDSS 2001, Down 1866 :259-260) Children with Down Syndrome are also at greater risk of developing medical health problems. (Encarta 2000 , Wishart 1998 :343)

The intellectual changes often present in individuals with Down Syndrome. Researchers have stated that most people with Down Syndrome do in fact some level of intellectual disability ranging from mild to severe although the mean remains mild to moderate (NDSS 2001 , Wishart Online ,Wishart 1998)







































TEACHING STRATEGIES -
THE MOST IMPORTANT ONE COULD BE NEUROFEEDBACK



All individuals with Down Syndrome are different in their abilities and their interests and it is clear that teaching strategies will vary greatly from one child to the next.

The varying abilities within the classroom should not be ignored and it is with the presence of an individualized education plan (IEP) that teachers can ensure the child is getting an appropriate education.The team which include the patient , his/her parents ,the classroom teacher ,special educator as well as other professionals that are involved in the child’s educational development puts together the education plan.Also diet is recommended including low carbohydrates ,high protein.


Common problems for the children with Down Syndrome are, attention problems, concentration problems, learning problems ,memory problems, speech and language problems, behavioral problems balance problems.


Children with down syndrome have theinability to focus on specific stimuli (Kliewer 1993 , NDSS 2001 ) and this can have serious and very negative affects on children’s learning and it is very important to use a variety of strategies to control it. Another prevailingcharacteristic is thatof speech and language problems (Gov. of Saskatchewan 1998 , Kliewer 1993)

The problems may be in expression, formal or informal social changes, articulation,

fluency etc…



MEMORY PROBLEMS


In children with Down Syndrome have a tremendous effect on learning .

In the past decade research studies have begun to uncover the specific learning defects observed in individuals with Down Syndrome at various ages. Down Syndrome involves impairments in some , but not all, forms of learning .(Nadel ,L 1997)Verbal short term memory skills of individuals with Down Syndrome are very poor. Current evidence suggests that forms of learning dependent on the hippocampus ,cerebellum and prefrontal cortex may be particularly impaired in Down Syndrome.


BEHAVIORAL PROFILESof the children with Down Syndrome are generally : Aggression,Excessive activity,Excessive noise, Denying the rules (CollacottRA,1998), Hyperactivity

A suggestion to solve all these problems explained above could be Neurofeedback.



BACKGROUND


Computer assisted EEG-NF treated 8 subjects with Down Syndrome, 1 dropped out.

All subjects were medication –free during treatment. QEEG and Nxlink Data Bank showed that almost all 8 subjects have increased or decreased Delta and Theta waves on some of the area over the cortex and increased or decreased beta waves over the cortex. Exclusion criteria was not to include subjects with medical problems. Diet was advised to eight of the subjects and their parents parenting skills were structured. All were not able to talk more than one word in a sentence, very limited vocabulary ( between 5 and 10 words ). Usually pointed their finger to communicate. They do not able to carry basic comments, poor attention and concentration, poor memory, impulsivity, behavior problems, some of them have balance problems, they are unaware of surroundings



Traditional methods of treatment such as, cognitive Rehabilitation, special education alone,

medications and behavioral training are time consuming, expensive and of questionable

effectiveness. The purpose of the study is to evaluate whether QEEG guided bipolar montage

training is effective in developing speech, improve attention and concentration, improve learning

skills, decrease behavioral problems or impulsivity and balance problems of the children with

Down Syndrome.



METHOD


8 subjects with Down Syndrome were seen by the first author and by the special educator at baseline , 20th,40th and 60th sessions .Before starting to NF exercise the parents of the 8 children with Down Syndrome aged between 6 to 14 were given a questionaire prepared by the center including the questions about attention and concentration abilities, speech and language abilities, behavioral abilities and learning abilities. They had a QEEG recorded baseline and repeated at the end of the treatment. NF trainings were performed by Lexicor Biolex software for 30minutes each sessions once or twice a day 5-6 days a week. NXLINK databank was used to determine if they have ADHD/ADD/GLDO with clinical judgement of the first author. NXLINK suggested that 8 out of 8 kids have GLDO and 3 out of 8 also have ADHD together with GLDO. Baseline the histories of the children told by the parents were video recorded for 30 minutes. The average span of the 8 children with Down Syndrome was 1-3 minutes. The average of the words stored in the memory was 5-10 words. They had severe articulation problem, did not use more than one single word in a sentence, did not obey the rules, stubborn, difficulties at remembering the things they have learned before and now. 60 sessions were completed for the 7 children (one drop after eight sessions). Comparison was made with regards to the questionaire given to the parents of the 7 children, parents’ video recording reports, special educator’s evaluation and first author’s symptom check evaluation before and after 60 sessions. According to QEEG/NXlink results, first child with Down Syndrome has high Delta and Theta Z scores in the absolute power over the cortex and some coherence abnormalities at different band range over the cortex. F7-T5, P3-T5, P4-T6, CZ-C4, CZ-C3, F8-T6 electrode placement was used with a 0-4 Hz delta reward and inhibits at 4-8 Hz and CZ-C4 electrode placement with a 12-15 Hz SMR reward and inhibits at 4-8 Hz.. Coherence abnormalities reduced interhemisphericly. Applying NF to first child results were good. Although absolute power Z scores of the rest of 6 children for delta and theta were not abnormal for F7-T5, F8-T6, Cz-C4, Cz-C3 the authors continued to reward Delta and inhibit Theta as Biolex showed abnormal numbers of waves as mentioned above.






















Table 1. Shows according DSM-4 checklist in ADHD which ones matched in children with Down Syndrome at baseline.



ACCORDING TO DSM- 4 ATTENTION DEFICIT HYPERACTIVITY DISORDER CHECKLIST






ADHD Checklist Children with Down Syndrome

Inattention : 9 Symptoms Inattention : 8 Symptoms
Hyperactivity : 6 Symptoms Hyperactivity : 4 Symptoms

Impulsivity : 3 Symptoms Impulsivity : 2 Symptoms









Children with Down Syndrome





Inattention : Hyperactivity : Impulsivity :


a) Fails to give close attention to a) Often leaves seat in a) Often has difficulty
details or makes careless classroom or in other awaiting turn
mistakes in schoolwork or in situations in which b) Often interrupts or
other activities. remaining seated is intrudes others
b) Often has difficulty sustaining expected.
attention in tasks or play activities b) Often runs about or
c) Often does not seem to listen climbs in situations in
when spoken to directly which it is inappropriate
d) Often does not follow through c) Often has difficulty playing
on instructions and fails to finish or engaging in leisure
schoolwork. activities quietly.
e) Often has difficulty organizing tasks d) Is often “ on the go” or
and activities. often acts as if “driven by
f) Often avoids ,dislikes or is reluctant a motor”
to engage in tasks that require
sustained mental effort.
g) Often loses things necessary for tasks
and activities.
h) Is often forgetful in daily activities.








Table 1







Table 2. Shows according to DSM-4 Learning Disorders checklist which ones matched in children at baseline and during and at the end of neurofeedback treatment.


ACCORDING TO DSM-4 LEARNING DISORDER CHECKLIST







PRETREATMENT : DURING AND POST TREATMENT:



Reading Skills : Unable to read Read : Partially

Mathematic Skills : Unable to do math Math : Do simple math

Ex.Counting,simple addition

Writing Skills : Unable to write Write : Were able to write their names

and some meaningful sentences









Table 2



























Table 3. Shows speech and Language activity level at baseline and during and at the end of treatment.

SPEECH AND LANGUAGE ACTIVITY







BASELINE : DURING AND POST TREATMENT :

Verbal Communication


One single word 2-5 words
Rules for syntax and grammer : NONE Somewhat present
Words stored in the memory : 5-10 40-50
Making plurals,changing tenses :NONE Somewhat present



Nonverbal Communication

No facial expression Able to smile,grimaces,wink appropriately
No gestures except finger pointing Waving and pointing develop
No squeezing hand Squeezing hand
Touch present Touch present
Not actively listening ,thinking and sorting Somewhat actively listening, thinking and
out of speech sorting out of speech





Table 3

































Table 4.Shows memory activity level at baseline and during and at the end of the neurofeedback treatment.


MEMORY ACTIVITY






BASELINE : DURING AND POST TREATMENT :





Short term : Named 3 objects



Unable to name after being asked Able to name 3 objects and remember at least

to remember the names of the objects 2 objects’ names 5 minutes later
after 5 minutes.

Unable to have letter span,digit span, Able to succeed

word span

Long term : Unable to remember what According to mothers’ reports children brought out
they learned in the past a lot of information.
Ex: remember the information given by the

special educator 2-3 years ago.







Table 4





Table 5. Shows balance problems at baseline and during and at the end of treatment.


BALANCE PROBLEMS







BASELINE DURING AND POSTTREATMENT

Mild form of ataxic walk No ataxic walk and able to run
And unable to run






Table 5







Table 6. Shows behavioral activity at baseline and during and at the end of the treatment in children with Down Syndrome.





BEHAVIORAL ACTIVITY





BASELINE : DURING AND POSTTREATMENT


Follow comments : NONE Present
Unable to know surroundings Able to know surroundings






Table 6


RESULTS



n All 7 children (bet. 6&14 y.o.) who received NF training showed significant improvement in their condition based on the questionaire and parent interviewing. Mean age: 9.13 N=8, p=0.000(or p<0.001). One subject dropped the study after eight sessions.

n Speech and Language:

n Pretraining Median:3.00 N=8

n Posttraining Median: 11.00 N=7

n Improvement Median:8 N=7

n Attention: Median 13,4,9

n Behavior :Median 11.50,2.00,9.00

n Memory: Median 2.00,8.00,6.00

n Balance: Median:4.50,2.00,3.00

n On average , 20-40 sessions were required to see some differences.

n All parents of the subjects reported that their kids were able to speak 4 – 5 meaningful words in a sentence.

n Apparent improvement in the articulation problem.

n Meaningful conversation

n Attention and concentration improved from 3 to 5 minutes to one hour some cases.

n Behavior became more mature and controllable

n Less likely to demonstrate maladaptive behaviors and obeyed the rules.

n Less impulsivity seen

n Short and long term memory improved. Words stored in the memory changed from 5-10 words to 40-50 words. They could easily remember the things they have learned before.

n Balance problems improved

n Able to run and walk w/o ataxia

n Have a thinking brain and can learn better and faster

n Two of them started to normal school and teacher reported as the attention and concentration of the children with Down Syndrome were better than their normal peers.

n The characteristics of the children changed to a positive improvement

Children with mosaic type genetic analyses thought to be showing ordinary development , became not
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Down Sendromunda Neurofeedback ile Dünyadaki İlk Çalışma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Tanju SÜRMELİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Tanju SÜRMELİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tanju SÜRMELİ Fotoğraf
Dr.Tanju SÜRMELİ
İstanbul
Doktor "Ruh sağlığı ve hastalıkları - Psikiyatri"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Tanju SÜRMELİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Down Sendromunda Neurofeedback ile Dünyadaki İlk Çalışma' başlığıyla benzeşen toplam 43 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:20
Top