2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Hekimi Korkusu
MAKALE #4759 © Yazan Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU | Yayın Mart 2010 | 6,647 Okuyucu
DİŞ HEKİMİ KORKUSU Bu yazının başlığını okuduğunuzda bile kalbiniz atmaya, karnınıza ağrılar girmeye başlıyorsa bu yazı tam size göre. Boğaz da sanki bir yumru varmış hissi veren; ama çürük bir dişin ya da eksik olan dişin oluşturduğu rahatsızlıkla günler geçirmenize neden olan DİŞ HEKİMİ KORKUSU aslında asılsız bir korku. Nasıl mı? Çünkü günümüz şartlarında bu korkunun olmasını gerektirmeyecek şekilde diş tedavileri yapılmaktadır. Dişhekimliğin de teknoloji çok gelişti.
Şimdi “ diş hekimi korkusunun” nedenlerini ve bu korkunun nasıl topluma yerleştiğini inceleyelim.

KORKU DOĞAL BİR DUYGUDUR:

İnsan doğasında korku duygusu vardır ve doğal bir dürtüdür. Korku, yaşamımızı sürdürebilmekte bizlere yardımcı olur. Eğer korkmasaydık, sürekli sürekli olarak sonu belli olmayan riskler alırdık. Bu nedenle güvenli bölgelerimiz vardır. Bedenimizin 50 cm ötesine kadar olan güvenli bölgemizdir.

Bu bölgemiz mahrem alanımızdır. Buradan içeriye sadece eşimiz,ebebeynimiz, çocuğumuz ve yakınlarımızın girmesi bizi rahatsız etmez. Bu nedenle asansöre bindiğimizde asansörün dibine yanaşıp aşağıya bakarız yani kendimizi kapatırız.
Diş hekimlerinin çalıştıkları alan ise işte bu 50 cm’nin içidir. Yani mahrem alanımıza girerler. Özellikle diş hekimi korkusu yoğun olan kişilere tavsiyem muayeneden önce hekiminizle yüzyüze sohbet etmeniz.

Çocuklara gelince… Onlarda henüz korku duygusunun oluşmadığı parklarda, bahçelerde rahat rahat köpeklere, kedilere saldırdıkları zaman diş hekimi korkuları yoktur. Onlara bu korkuyu “anne babaları ve duydukları kötü deneyimler”le edinirler.
Bu nedenle daha henüz diş hekimi ile tanışmamış çocuğunuza bu korkuyu yerleştirmemek için çocuğunuza diş hekimini sevdirin.

YAŞANILAN KÖTÜ DENEYİMLER:

Diş hekimi korkusunun yerleşmesine en büyük neden ise kötü bir deneyimdir. Küçükken geçirilmiş can acıtıcı bir diş hekimi veya ebeveyn ile gidilen bir diş hekimi ziyareti de ebeveynin yaşadığı kötü deneyimdir. Bazen de çocukken “dişçiye götürürüm” gibi tehditler bilinçaltımıza diş hekimi kötü bir şey, düşüncesi oluşturur. Bu tip hastalara telkinde bulunulsa bile bazen müdahale için “hipnoz, sedasyon “ gibi yöntemler kullanmak gerekebilir.

DİŞ HEKİMİ KORKUNUZU YENMEK İÇİN KENDİNİZE YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ

Korkunuz hakkında hekiminizle mutlaka konuşun. Neden korkuyorsunuz? İğneden mi aletlerden mi, bunu açık açık ifade edin. Bazen hastalar boğazına su kaçacağından bile korkabiliyorlar.

Konuşmanız sırasında probleminizin nedeni açığa çıkabilir ve çözüm yolu bulabilirsiniz.
Diş hekimine gitmeden önce stres noktanıza masaj yapın. Göğüs kemiğinizin tam ortasına işaret parmağınızla dairesel hareketle masaj yapın ya da elinizle yumruk yapıp halk arasında “döş” dediğimiz noktaya vurun.

DİAFRAM NEFESİ ALIN: Korku halinde ciğerimizin üst kısmından hızlı hızlı ,kısa kısa nefes alırız. Bunun yerine diaframınızı bir balon gibi iyice doldurup, biraz bekleyip sonra nefesinizi tutun.. Tıpkı bebekler gibi bu nefes bizim hayatımızın başlangıcında aldığımız nefestir. Özellikle diş hekimi koltuğuna oturmadan önce bunu 5-6 dakika yapın. Dik durun.

ŞİFALI BİTKİLER: Diş hekimine gitmeden önce papatya çayı, ıhlamur, tarçın, rezene gibi sakinleştirici bitki çaylarından bir karışım içebilirsiniz.
Kendinize olumlu telkinlerde bulunun. Ama bu telkinlerde asla olumsuzluk kullanmayın. Korkmayacağım, korkmayacağım dedikçe korkarsınız. Bu nedenle “her şey yolunda” “her şey kontrolümde” demek daha mantıklı olacaktır.
Bedeninizi ve zihninizi kontrol altına alabilirsiniz. Tıpkı yüzlerce iğnenin üzerine yatan hint fakiri gibi. Birçok zaman çarpma ve düşme ile çok daha fazla canımızın acıdığı oluyor. Bu nedenle korku yüzünden ertelenmiş diş tedavilerinden dolayı gece uyutmayan diş ağrıları çeken o kadar çok insan var ki. Anestezik solüsyonların dişi tamamen uyuşturup hiçbirşey hissetmeden yapılan diş tedavisinin sonucu birçok hastadan duyulan söz “bu muymuş?” olur. Bu nedenle diş tedavinizi daha dişlerinizde küçük çürükler varken hatta onlar oluşmadan koruyucularla başlayın.
Unutmayın, Türkiye’de diş hekimliği oldukça ileri ve her diş hekimi sizin canınızı yakmadan diş tedavinizi yapacak yetki ve yetenektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Hekimi Korkusu" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dt.Güzin KIRSAÇLIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Diş Hekimi Korkusu' başlığıyla benzeşen toplam 81 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diş Hassasiyeti Nedir? Mayıs 2020
► Dental Detox Nisan 2019
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:50
Top