2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Geç Konuşma
MAKALE #4788 © Yazan Uzm.Veysel KIZILBOĞA | Yayın Nisan 2010 | 32,216 Okuyucu
Geç Konuşma Nedir?

Geç Konuşma (Late Talker)

İki yaşını doldurmuş olmasına rağmen konuştukları kelime sayısı henüz 50’yi geçmeyen çocuklar geç konuşanlar (Late Talker) olarak adlandırılırlar. Bu çocuklar diğer bütün gelişim alanlarında herhangi bir gerilik olmamasına rağmen konuşmaya yaşıtlarına oranla geç başlarlar. Geç konuşan çocuklarda herhangi bir duyma bozukluğunun olmadığının saptanması önemlidir. Geç konuşan çocuklar bu zaman aralığında (iki yıl) çok nadiren veya hiç iki kelimelik cümleler (baba gel, anne al gibi) kuramazlar.

Geç konuşan çocukların hemen hemen yarısı 3 yaşına kadar geri kalmış dil becerilerini geliştirerek yaşıtlarını yakalamayı başarırlar. Yani anadilinin temel prensiplerini kavrar ve konuşabilirler. Bu çocuklar literatürde Late Bloomer (geç açan çiçek gibi) olarak adlandırılırlar.* Üç yaşına kadar normal konuşma becerlerini kazanmalarında hangi kriterlerin (jest ve mimikler, zengin uyarıcılarla dolu çevre, çocukla oynanan oyunlar v.b.) önemli olduğu veya gerçekten geç konuşan bütün çocukların yarısı late bloomer olup olmadığı henüz netlik kazanmış değildir. 

Çocukların diğer yarısı 3 yaşına kadar geri kaldıkları alanlarda bir ilerleme sağlamaz ve konuşma geriliği devam eder. Burada söz konusu geç konuşma spesifik gelişimsel dil bozukluğu olarak adlandırılır.
Spesifik* olarak adlandırılmasının nedeni diğer gelişimsel alanlarda herhangi bir geriliğe veya bozukluğa (zihinsel engellilik, duyma bozukluğu) rastlanmamasıdır. 

Sadece çocukla yakından ilgilenen kişiler onun ne söylediğini* anlayabilirler. Bir çok kelime* bazı harfler yutulduğundan veya başka harflerle değiştirildiğinden dışarıdakiler için anlaşılması pek de kolay değildir

Spesifik gelişimsel dil bozukluğu olan çocukların mutlaka uzman ve yetkili bir terapistten dil ve konuşma bozuklukları tedavisi alması gerekir.* Çocuğun terapiye ne zaman götürülmesi gerektiği sorusuna cevap olarak, ne kadar erken gidilirse o kadar iyi olur diyebiliriz. Her ne kadar bazı uzmanlar bekleyip görmenin gerekliliğine savunsada, konu uzmanlarının çoğunluğu terapiye mümkün olduğunca erken başlamayı önermektedir.



Nedenleri?

Genel olarak dil gelişiminde farklı faktörlerin önemli rolleri vardır. Burada çocuğa konuşmanın kurallarını ve melodisini sunan anne- babanın yanı sıra çocuğun kendisi de önemli bir rol oynar. Bunların dışında genetik ve biyololojik faktölerlerde dil gelişiminde önemli bir role sahiptirler. 

Buradan yola çıkarak herhangi bir dil ve konuşma bozukluğunun oluşabilmesinde tek bir neden etkilidir diyemeyiz. Bir bozukluğun meydana gelmesinde herzaman bir den fazla faktör etkileşim içindedir ve bunlar dil gelişimini olumsuz etkilerler. 

Bir çok araştırmada gelişimsel dil bozukluğu olan çocukların, bu sorunu yaşamayan yaşıtlarına nazaran dilsel uyarıcıları daha az ve daha yavaş içselleştirebildikleri, kavrayabildikleri ıspatlanmıştır. Bu çocuklar normal çocuklarla karşılaştırıldıklarında kısa süreli hafızada sözel becerileri saklayabilme yeteneklerinde bir zayıflık gözlenmiştir. 

Gelişimsel Dil Bozukluğunun Nedenlerini Açıklamaya Çalışan Bazı Teoriler

1. Gelişimsel dil bozukluğu olan çocukların zihinsel aktivitelerinde ne derece bir farklılık olduğu henüz tartışılmaktadır.
2. Gelişimsel dil bozukluğu olan çocuklarda, akustik uyarıcıların kulak yolu ile beyne ulaşması daha uzun sürer. Buradaki tartışmalar zihinsel olgunluk ekseninde yapılmaktadır.
3. Gelişimsel dil bozukluğu olan çocuklarda beynin anatomik yapısının farklı olduğunu savunan teoriler de vardır. Fakat bu anatomik farklılığın mı gelişimsel dil* bozukluğuna neden olduğu yoksa,* konuşma bozukluğunun sonucunda mı beyinde anatomik farklıklıklar oluştuğu hala tartışma konusudur.


Genetik ve Biyolojik Faktörler Bir Neden midir?

Çocukların gelişim geriliğine karşı genetik yatkınlıkları olabilir. Doğduklarında genetik yatkınlığı olan çocuklarda illaki herhangi bir gelişim geriliği veya bozukluğu olacak diye bir durum sözkonusu değildir. Bu genetik eğilimin dışında başka faktörlerin de etkileşim içerisine girmesi gerekir ki bahsi geçen konuşma bozukluğu oluşabilsin.

Suçlu Kim? Ebeveynler mi?
Bir dil ve konuşma bozukluğunun meydana gelmesinde anne babalar suclu değildir. Bazı çocuklar vardır ki, çok az konuşmaya şahit oldukları halde, hiç bir sorun yaşamadan dil gelişimlerini tamamlarlar. Anne babaları sağır ve dilsiz olan çocuklar buna örnek gösterilebilir. 



Kaynaklar
1. Dannenbauer, F.M. (2001b): Spezifische Sprachentwicklungsstörungen. In: Grohnfeldt, M. (Hrsg.): Lehrbuch der Sprachheilpädagogik und Logopädie. Bd. 2: Erscheinungsformen und Störungsbilder. Stuttgart: Kohlhammer, 48-74
2. Grimm, H. (2003): Störungen der Sprachentwicklung. 2. Aufl. Göttingen: Hogrefe
3. Kauschke, C. (2006): Late Talker. In: Siegmüller, J.; Bartels, H. (Hrsg.): Leitfaden. Sprache – Sprechen – Stimme – Schlucken. München: Urban & Fischer, 65-68
4. Buschmann, A.; Jooss, B. (2007): Frühintervention bei verzögerter Sprachentwicklung: „Heidelberger Elterntraining zur frühen Sprachförderung“. In: Forum Logopädie 5, 6-11
5. Ritterfeld, U. (2000a): Zur Prävention bei Verdacht auf eine Spracherwerbsstörung: Argumente für eine gezielte Interaktionsschulung der Eltern. In: Frühförderung Interdisziplinär 19, 80-87
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Geç Konuşma" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Veysel KIZILBOĞA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Veysel KIZILBOĞA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Veysel KIZILBOĞA Fotoğraf
Uzm.Veysel KIZILBOĞA
İçel (Mersin) (Online hizmet de veriyor)
Uzman Konuşma Terapisti
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi221 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Veysel KIZILBOĞA'nın Makaleleri
► Çocuklarda Gecikmiş Konuşma Psk.Rümeysa Selma KORKUT
► Çocuklarda Konuşma Terapisi Sümeyra ÖZTÜRK
► Çocuklarda Dil ve Konuşma Gelişimi Psk.Dnş.Semra KESKİN
► Çocuklarda Konuşma Gecikmesi Psk.İlay AKTOPRAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Geç Konuşma' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Selektif Mutizm Nedir? Mart 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:11
Top