2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akupunktur Nedir?
MAKALE #4799 © Yazan Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK | Yayın Nisan 2010 | 6,146 Okuyucu
Akupunkturun, yani ilaç kullanmadan yalnızca iğne batırmakla yapılan tedavinin tarihi, tarihteki başlangıcı ve kimler tarafından bulunduğu tartışmalıdır.

Bir çok kaynakta Çinliler tarafından bulunduğu ve tedavi amaçlı olarak kullanıldığı yazılıdır. Diğer bazı kaynaklarda Orta Asya Türkleri tarafından bulunduğu kayıtlıdır. Hatta ilk kullanılan iğnelerle ilgili çalışmalar bile vardır.
Hemen tüm makalelerde, "Akupunktur nedir?" sorusunun altına "MÖ 5000..." diye başlayan bir açıklama yerleştirilmiştir. Bu bilgi doğru mudur? Diyelim ki doğrudur! Haydi bir varsayım olmasın bu, gerçekten doğru olsun. Peki bu soruya bu şekilde cevap vermek, akupunkturun tanımını bu şekilde yapmak doğru mudur?

Bilgi kesinkes doğru bile olsa, güncel bir tedaviyi tarihsel verilerle açıklamak doğru değilken, tartışmalı bir bilgiyi tanımın ana maddesi haline getirmek ne anlam ifade eder?
Mesela, "Hidrojen nedir?" sorusuna cevaben "Milattan 15 milyar yıl önce büyük patlama sonucu açığa çıkan ortamda ilk yoğunlaşan atomdur" gibi bir yanıt doğru da olsa makul değildir.

Yine, "Su tarihte ilk kim tarafından içilmiştir?" gibi bir sorunun suyu tanımlamadaki anlamsızlığı açıktır. Su halen gerçek bir ihtiyaçtır ve susuzluk ihtiyacının giderilmesinde en geçerli yoldur. Su, susuzluk ihtiyacı devam ettiği sürece eskimemiştir, eski değildir ve eskimeyecektir.

Yani, genelgeçer eylemler, ihtiyaçlar ve sonuçlar için tarihsellik çok da anlamlı değildir. Akupunktur dün fayda sağladığı gibi bu gün de sağlamaktadır.

Ve tedavi kapsamına aldığı allerjik nezle, astım, allerjik deri hastalıkları dahil hemen tüm allerjik hastalıklarda; migrenden depresyona, dikkat dağınıklığından yakın dönem felçlere kadar sinir sitstemi hastalıklarında; gastrit ve kabızlık başta olmak üzere sindirim sistemi rahatsızlıkları; kronik vajinitler ve adet düzensizlikleri, menapoz şikayetlerinde yeterince etkindir.
Hatta tüp bebek yönteminde hazırlık ve tedavi sonrası aşamalarda bebeğin rahime tutunma olasılığını arttırmak için dahi kullanılmaktadır.

Bel ve boyun fıtıkları dahil omurga problemleri, artritler, myaljiler gibi eklem ve kas rahatsızlıklarında, hipertansiyon dahil dolaşım sistemi hastalıklarında, başlangıçta yakalanabilirse diyalizle sonuçlanabilecek düzeydeki nefritler dahil böbrek ve boşaltım sistemi problemlerinde yetkin bir tedavi yöntemidir.

Kronik hastalıklar olarak adlandırılan bu ve benzeri birçok rahatsızlıkta bozulan şey, vücudun sistemler arası dengeleridir. Tip I diyabet gibi bazı hastalıklarda ise bozulan bu dengeler kalıcı tahriplerle sonuçlanır. Tip I diyabette pankreasın insülin salgılayan hücreleri vücudun kendi savunma sistemi tarafından tahrip edilmektedir. Bu rahatsızlığın ilerleyen evrelerinde, vücut tarafından üretilemeyen insülini dışarıdan yapılan injeksiyonlarla yerine koymaktan başka çıkar yol yoktur.

Oysa, pankreas tümüyle tahrip olmadan önce, savunma sistemi olması gereken hassasiyet seviyesine çekilebilseydi, bu insan insüline bağımlı yaşamak zorunda kalmayacaktı. Bu durum alzhemier için de farklı değildir, dialize bağımlı böbrek hastaları için de.

Yani bu ve benzer rahatsızlıkların akupunktur tedavi yöntemiyle ilerlemelerinin durdurulması, başlangıç dönemlerinde teşhis edilip sistemler arası düzenlemeler yapılabilirse, hastalığa tam olarak dönüşmeden tedavi edilmeleri mümkündür.

Akupunktur bir yakın - dönem tedavi yöntemi değildir, doğrudur. Ama görünen o ki, hastalıklar ve tedavi ihtiyacı devam ettiği sürece, su gibi, geçmişten gelip bu zamana dökülerek geleceğe akmaya devam edecektir.

Ve modern tedavi yöntemlerini ve protokollerini yeniden şekillenmeye mecbur edecektir.

Dr. M. Salih Özaytürk

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akupunktur Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mehmet Salih ÖZAYTÜRK Fotoğraf
Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
İstanbul
Doktor "Akupunktur"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi63 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK'ün Makaleleri
► Akupunktur: Akupunktur Nedir, Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Dr.Kasım ALTINTAŞ
► Akupunktur Nedir Dr.Adnan ERDİNÇ
► Akupunktur Dr.Tolga UÇAR
► Akupunktur ile Zayıflama Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Akupunktur ile Bel Fıtığı Tedavisi Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Akupunktur ile Uykusuzluk Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Sinüzit Tedavisi Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ve Sedef Hastalığı Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Boyun Fıtığı ve Akupunktur Dr.Cemalettin EKMEKCİOĞLU
► Akupunktur ile Zayıflama Tedavisi Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Akupunktur Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 29 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Önleyici Tedaviler Nisan 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:20
Top