2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğumuzun Sosyal Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapabiliriz?
MAKALE #4811 © Yazan Uzm.Psk.Sabahat ERLER | Yayın Nisan 2010 | 10,411 Okuyucu
Sosyal gelişim çocuğun başkaları ile beraber yaşayabilmesi, onları anlaması, onlara uyum gösterebilmesidir. Bu gelişim, çocuğun diğer insanlarla olan ilişkisi sonucunda meydana gelir.
Çocuğumuzun sosyal gelişiminin sağlıklı olması için öncelikle;
- Yapmasını tercih ettiğimiz ve onayladığımız davranışlarının neler olduğunu anlaması gerekir.
- Kendi ihtiyaçlarının neler olduğunu fark etmesi ve ifade edebilmesi gerekir.
- Başkalarının da ihtiyaçları olduğunu fark etmesi ve anlaması gerekir.
Çocuğumuzun kendi ihtiyaçlarını fark etmesi ve ifade edebilmesini desteklemek için;
- Davranışlarımızla çocuğumuza örnek olmalıyız.
- Çocukla ilişkimizde kontrolün bir kısmını çocuğun almasına izin vermeye içten ve istekli olmalıyız.
- Çocuğun yaşına ve özelliklerine uygun uyarı ve tavsiyelerde bulunmalıyız. Çocuğumuz resim yapaktan hoşlanmıyor veya yaşı ev çizmeye uygun değilse onu bu konularda uyarmamalı, ondan yaşına ve özelliklerine uygun olmayan davranışlar beklememeliyiz.
- İlişkinin iyi niyetli, destekleyen ve sıcak bir yapıda olmasına dikkat etmeliyiz. Yani demokratik ve karşılıklı bir ilişki olması gerekir.
- Çocuğumuzun bizler gibi bir birey olduğunu kabul etmeliyiz.
- Önemli ya da önemsiz olsa da onun fikirlerini dinlemeliyiz. Eğer bu fikirleri kabul etmiyorsak, ona bunun nedenlerini açıklamalıyız.
- Çocuğumuzun üstün olma çabalarını bir davranış bozukluğu olarak değil, yaşının gereği doğal bir durum olarak kabul etmeli, olumlu yönlere çevirmeye çalışmalıyız.
- Çocuğun yaptığı davranışın bizi neden rahatsız ettiğini veya yapılmamasını tercih ettiğimizi açıkça ifade etmeliyiz.
- Çocuğumuza, ona değer verdiğimizi, her ne olursa olsun onu çok sevdiğimizi söylemeliyiz.
- Duygu ve düşüncelerine saygı göstermeliyiz. Böylece çocuğumuzun kendine olan güveni artacaktır.
- Onu ailesinin içinde bir yeri olduğuna inandırmalıyız. Böylece çocuk, diğer insanlar tarafından da değerli görüleceğine inanır ve insanlarla olumlu ilişkilere girebilir.
Çocuğumuzun karşısındaki kişilerin de ihtiyaçları olduğunu fark etmesini desteklemek için;
- Çocuğumuza başka çocuklarla beraber olabileceği ortamlar hazırlamalı, ona başka çocuklarla arkadaşlık etmesinden mutluluk duyduğumuzu hissettirmeliyiz.
- Çocuğumuza bizim de ihtiyaçlarımız olduğunu ve yaptığı davranışların ihtiyaçlarımız üzerinde etkili olduğunu, bu davranışlarının hangi ihtiyacımızı engellediği, hangi ihtiyacımıza da iyi geldiğini ona ifade etmeliyiz. Mesela, bizim de zaman zaman dinlenmeye ihtiyacımız olduğunu, o oyuncaklarıyla gürültülü bir şekilde salonda oynarken, bizim dinlenmemizi engellediğini bilmelidir. Davranışı ve bizi nasıl etkilediği çocuğa açık bir şekilde söylenmelidir. Yani hem kendi davranışlarının sonuçlarını öğrenebilmeli hem de bu davranışların bizi neden etkilediğini bilmelidir.
- Sadece sorun olduğu zaman değil diğer zamanlarda da yapılmasını tercih ettiğimiz davranışlar hakkında çocuğumuzla sohbet etmeli, olumlu davranışlarında da bu davranışın hangi ihtiyacımızı karşıladığını ifade etmeliyiz.
- Arkadaşları ile ilişkisinde karşılaştığı sorunlarla ilgili sohbet edebilir, ona tavsiyelerde bulunabiliriz. Bu tavsiyeyi uygulamasını beklemesek de başka bir kişi tarafından, bizim tarafımızdan bu sorunun nasıl çözüldüğünü bilmesi sorununa yardımcı olacaktır.
Çocuğumuzun yapmasını tercih ettiğimiz ve onayladığımız davranışlarını geliştirmesi için;
- Onu bir birey olarak algılamalıyız.
- Her şeyden önce kendi davranışlarımızla örnek olmalıyız.
- Çocuğumuza hangi davranışı tercih etmediğimizi açıkça belirtmeliyiz.
- Bu davranışı neden tercih etmediğimizi belirtmeliyiz.
- Bu davranışları yapmamasını sağlamak için olumlu disiplin yöntemlerini kullanmalıyız.
- Olumlu disiplin yöntemlerinden, çocuğumuza davranışlarının sonuçlarını açıklamayı, çözüm önerileri getirmeyi, seçme hakkı vermeyi kullanabiliriz. Önleyici açıklamalar yapıp, iyi alışkanlıklar geliştirmesine yardımcı olabiliriz.
- Yaptığı davranışı onaylamıyorsak, çocuğumuzun neden bu davranışı yaptığını düşünmeli ve kendimizi onun yerine koymalıyız.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğumuzun Sosyal Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapabiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sabahat ERLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sabahat ERLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sabahat ERLER Fotoğraf
Uzm.Psk.Sabahat ERLER
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sabahat ERLER'in Yazıları
► Stresle Baş Etmek İçin Ne Yapabiliriz? Psk.Saadet YAVUZBİLGE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğumuzun Sosyal Gelişimini Desteklemek İçin Neler Yapabiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak mıyım? Temmuz 2013
► Ailede Disiplin Nisan 2011
► Kanser ve Cinsellik Şubat 2011
► Hepimiz Birer Ergendik Aralık 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:58
Top