2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Cinsel Eğitimi
MAKALE #4867 © Yazan Doç.Dr.Tuncay TAŞ | Yayın Nisan 2010 | 5,734 Okuyucu
Cinselliği öğrenmek anadilini öğrenmek gibidir; doğru zamanda kolay ve tam, yanlış zamanda (çok erken ya da çok geç) ise kusurlu ve bazen hastalıklı... Ülkemizde cinsel sağlık eğitimini kim veriyor? Aileler, yeterli donanımı olan danışmanlar ve eğitmenler dışında herkes.

Çocukların ve gençlerin sağlıklı cinsellik eğitimi ne değildir?
Sanılanın aksine, cinsel eğitimin amacı gençlerimize nasıl seks yapmalarını ya da seks pozisyonlarını öğretmek değildir. Zevk sanatının inceliklerinin verildiği eğitim hiç değildir. Cinselliği destekleme, önayak olma eğitimi değildir.

Peki, çocukların ve gençlerin sağlıklı cinsellik eğitimi nedir?
Cinsel “sağlığı” destekleme eğitimidir. Gençlerin cinsel sağlığını olumsuz etkileyecek unsurları ortadan kaldırmayı amaçlayan bir eğitimdir. Cinsellik hakkında gerçekçi bir düşünce canlılığı oluşturmaktır. Bunu, “temelde” cinselliğin konuşulabileceği gerçeğini çocuklara ve gençlere özümseterek sağlayacaktır. Çocukların, gençlerin ancak sağlıklı cinsel eğitimiyle “gerekli, olumlu” cinsel değerlerin, davranışların anlatılabildiği imkân bulunabilecektir.

Şimdi düşünün cinsel eğitim verilmeyen gençlerimiz, çocuklarımız cinselliği paylaşmanın sonuçlarını biliyor mu?
- Gebelik
- Kürtaj
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Yeni güzel arkadaşlıklar ve yeni bir dünya
- Yeni kötü arkadaşlıklar, madde kullanımı, bağımlılığı

Doğru cinsel tutum ve davranışları biliyor mu?
- Cinselliği erteleme
- Suistimaller ve tacizlerden kaçınma
- Güvenli cinsel davranış
Bu konulardan suistimaller ve tacizlerin geçen haftanın gündeminde yoğun olarak yer aldığından kısaca değinelim...

Suistimaller ve tacizlerden kaçınma
Burada çocuğun uğrayabileceği cinsel içerikli suistimaller, tacizler ve şiddet üzerine eğitim verilir. Nelerin taciz ve istismar, nelerin doğal davranışlar olduğu öğretilir. Hangi tepkiler vermesi gerektiği öğretilir. Bu eğitim okul dönemiyle beraber verilmelidir.
Suistimalleri, tacizleri ve şiddeti önleme konusunda yaşına veya gelişim dönemine uygun olarak verilmesi gereken eğitim oldukça önemlidir. Örneğin, abisinin mahallelerindeki kızları sözlü taciz ettiğine şahit olan kız kardeşe, abisinin davranışının çok yanlış olduğu öğretilir. Eğer eğitimi veren kimse yoksa olayı içselleştirecek, aynı olay başka biri tarafından, kendi başına geldiğinde bilinçaltında ve davranışta yeterli tepkiyi vermeyecektir. Evde ya da okulda gerekli cinsel eğitim verilmemişse tacize, teşhirciliğe, sarkıntılığa maruz kaldığını anlamayacaktır, bunu anlayamaması normaldir çünkü bunlar anlatılmamış, bu konu hakkında eğitim verilmemiştir. Doğru cinsel tutum ve davranışın verildiği eğitimle bu can sıkıcı durumların önüne geçmek için çocuklar ve gençler bilgilendirilir. Ayrıca bu durumla karşılaşması halinde neler yapması gerektiği öğretilir.
Son olarak, cinsellik eğitimi genel ahlaki eğitime destek amacıyla pekâlâ okullarda verilebilir. Yapılan bilimsel çalışmalar cinsel sağlığı destekleme eğitiminin cinsel aktivite sıklığını artırmadığını, aksine azalttığını gösterdi. Unutmayınız, bu eğitiminin temel amacı sizin en değerli varlıklarınızı, yani çocuklarınızı korumaktır!

RADİKAL GAZETESİ RADİKAL PAZAR EKİ- 2.11.2008

TUNCAY TAŞ: Dr.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Cinsel Eğitimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Doç.Dr.Tuncay TAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Tuncay TAŞ Fotoğraf
Doç.Dr.Tuncay TAŞ
İstanbul
Doktor "Üroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Doç.Dr.Tuncay TAŞ'ın Yazıları
► Duyu Bütünleme Eğitimi Nedir? Fzt.Ümmühan ÇÖPKES
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocukların Cinsel Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Cinsel Bitkisel Ürünler Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


04:37
Top