2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Akupunktur Tedavisinin Baş Ağrısındaki Yeri ve Önemi.
MAKALE #4876 © Yazan Dr.Ali AKBEN | Yayın Nisan 2010 | 4,751 Okuyucu
AĞRILI HASTALIKLARDA AKUPUNKTUR.

Ülkemizde ve batı dünyasında akupunktur daha çok ağrılı hastalıklarda deneme ve uygulama aracı olarak kullanılmaktadır . Dünya sağlık örgütünün tedavi listesine aldığı bir çok hastalıkta akupunktur tedavisine kuşkulu yaklaşımımız ise hala devam etmektedir.
Ağrı organizma için bir şeylerin yolunda gitmediğine yönelik hoş olmayan bir duygu. Aslında faydalı ve yararlı bir algılama.Ancak acıya sebep olan, rahatsızlık ve huzursuzluk veren bu algılamadan insanoğlu hep kaçmak istemiştir.Ondan kurtulmak için ise tarih boyu kullanmadığı bir nesne de yok gibidir.
Ağrı sadece çeken insanı değil etrafı ile bir noktada tüm toplumu ilgilendiren bir yakınma .Ağrı kolay dayanılacak kahrı çekilecek bir şikayette değil.Bir çok babayiğit bu yaygın şikayetlerin altında eriyip gidiyor.Ağrı deyip geçemeyiz.
Çok sık yakınma olduğu için adına özel klinikler açılmaktadır . Algoloji diye isimlendirilen bir hekimlik branşının doğmasına sebep olan sık müşahede ettiğimiz ağrılar hangileridir .? Ağrı hekimleri bir disiplin altında ;Nöroloji, psikiyatri, psikoloji ve algoloji uzmanları ortak bir zeminde birleşip hangi hastalıklara karşı ortak mücadele ortamı oluşturabilir??
Aslında ağrı hakkında çok az şey biliyor olmamız ve tedavisinde yeterli başarının henüz yakalanmaması doğal olarak hepimizi korkutuyor.Ağrının yüzde doksandan daha fazlasının geçici ağrı olduğunu bilmemiz biraz bizi rahatlatmalı.Genellikle önemli bir hastalığın habercisi olmayan bu yaygın ağrılı durumlarda sıklıkla tansiyon,gerilim,stres,duygusal tepkiler,endişe,sıkıntı,uyku düzensizliği,yanlış beslenme,ekzersiz azlığı, kalabalık ortam gürültü,hava kirliliği veya bir çok çevresel faktörleri sıgara ve alkolü sorumlu olarak düşünebiliriz.
Baş ağrısı ,migren ve gerilim ağrısı, artrit , fibromyalji ,boyun tutulması, sırt ve bel ağrısı ,kas spazmı ,kramp ,temporomandibuler eklem ağrısı ,müzmin yorgunluk, trigeminal nevralji , siyatik vs… Günlük hekimlik pratiğimizde daha bir çok tedavi etmekte zorlandığımız ağrı yakınmalı hastalar var.
Bir çoğunun sebebini objektif verilerle bulamadığımız için hastalarımızı tatmin etmekte zorlandığımız benzer ağrıların kaynağı ne olabilir? Hastalarımız bu ve benzer ağrılarının kaynağını biz hekimlere sorduğunda ne cevaplar veriyoruz;?.
Pratik olarak verdiğimiz cevaplar:Kireçlenme, kasılma, damar kas sıkışması damar damar üzerine binmesi sinir sıkışması damar darlığı stres psikolojik, konversion, sinir, veya histeri vs.. Verilen cevapların ortak paydasında bilimsellik yok.Hastaların ifadesi olan yukarıdaki tanımlamalar bir acizliğin aynı zamanda itirafı olarak değerlendirilemez mi??
Ağrı algılamasına sebep olan çeşitli unsurların etkisi sonucu ağrı şu yolları kullanarak beynimizde ilgili yerlerden kaynaklanmaktadır. Cilt veya organlardaki bir hasar uyarılma veya hastalık sonunda çeşitli kimyasal maddeler ( kinin prostaglandin serotonın asetilkolin vs…) salgılanıyor.Bu maddeler salgılandıkları organ ve dokuda algılayıcı hassas sinir hücrelerini uyararak (ağrı algılayıcı reseptörler yoluyla) omurilik arka boynuzundan yukarı ilgili beyin bölgelerinde ( hipofiz-hipotalamus- beyin korteksi ) ağrı algılanmasına sebep olurlar.
Akupunktur ağrı algılamasına bir anlamda aşılama yaparak etki etmektedir.Akupunktur iğnesi ile ilgili noktalardaki reseptörler uyarılıyor. Bu uyarıları algılayan ince sinir telleri de omurilik yolunu kullanıyor.Bu yol boyunca ağrıyı beyindeki bölgelere taşıyan sinir liflerinin yolunda oluşturdukları parazit ve kesintilerle ağrı algısını yok etmeye çalışıyor.Bu yola kapı kapama yolu ile ağrı azaltılması veya meşhur ismi ile Kapı- gate teorisi diyoruz.
Omurilikte bu yol dışında bölgesel olarak salgılanan çeşitli ağrı kesicilerinde bu tedavi sırasında devreye girdiğini biliyoruz. İlk akla gelenler: enkefalin endorfin dinorfin vs…
Ağrı algılaması yol boyunca beyin sapında ve beyinde de engellenmeye çalışılıyor.Bu etkinin oluşması için salgılanan maddeler ise:serotonin ACTH, beta endorfin nor adrenalin vs…
Omurilik ile beyin arasında kurulan bir ring hattı ise ağrının tamamen ortadan kalkması için seferberlik oluşturuyor . Ağrının yok edilmesi yolu olarak kabul edilen bu hatta salgılanan maddeler:Beta endorfin endorfin morfin… Tabir yerinde ise bu hatlarla ağrı olduğuna olacağına pişman edilmeye çalışılıyor.
Akupunktur tüm bu yolların işlerliğini ve etkinliğini artıran bir uygulama şeklidir . Tamamen doğaldır ve zararsızdır.İlgili noktaları uyarma frekansına göre etkisi artırılabilir.Bu genel etki dışında lokal bölgesel bir çok etki ile akupunkturdan yararlanmak mümkün.
Akupunkturun ağrı kesici etkisini daha fazla artırmak için vücutta bulunan bir çok yardımcı nokta kullanılabilir.
BAŞ AĞRISINDA AKUPUNKTUR:
Her geçen gün giderek sıklaşan baş ağrısında akupunktur uygulaması diğer tedavilerin önüne geçmeye başlamıştır.Yan etkisinin olmaması ve etkisinin de ilaç tedavilerinden daha fazla olması bu gelişmeye sebep olmuştur.Yapılan çok yönlü bilimsel çalışmalar da ortak sonuç şu:Akupunkturla tedavi edilen migren hastalarının yüzde 90 gibi büyük bir oranı bu tedaviden şifa bulmakta.
Baş ağrısı gibi çok sebepli geniş bir konuda öncelikli yapılması gereken şey ağrının sebebini iyi teşhis etmek olmalıdır.Organik ve fonksiyonel kaynaklı baş ağrılarında tedavi taban tabana zıtlıklar arz eder.
Migren türü baş ağrılarının kaynağını ve sebeplerini kısaca bir hatırlarsak akupunkturun niçin bu ağrıda çok önemli olduğunu daha iyi anlayabiliriz.
Genel hatlarıyla migren krizinin gelişiminde birkaç basamak art arda yaşanır.
A- Başlangıç devresi:Baş ağrısını tetikleyen stres hormonal faktörler uyku azlığı yada çokluğu,hava değişikliği diyetsel faktörler alerjik sebepler vs…
B- Kontrol devresi: yukarda özetlediğim sebepler beyinde değerlendiriliyor.Beyinde hipotalamus bölgesinde yapılan bu değerlendirmeden sonra ağrı algısı ile ilgili bazı gelişmeler yaşanır.Bulantı kusma gibi migren ön habercilerinin gelişme yeri burasıdır.
C- Krizin ortaya çıkışı:Hipotalamusta yapılan değerlendirme ve diğer beyin hücreleri ile koordine çalışma sonucu migren krizini engelleyebilecek potansiyel oluşamazsa ağrı ile birlikte migrenin tüm bulguları oluşan hasar durumuna göre yaşanacaktır.
D- Ağrı krizinin son bulması ve normal hale dönme:Baş ağrısının esas sebebi beyindeki kılcal damarların genişlemesidir.Damarlarda meydana gelen değişimler düzeldikçe ağrı algılaması ve diğer bulgular kaybolacaktır.
Yukarda özetlediğim fizyopatolojik gelişmeler ışığında hastalığı şöyle tarif edebilirim: Belirli aralıklarda gelen başın bir tarafında zonklayıcı karakterde hissedilen 4-72 saat sürebilen şiddetli baş ağrısıdır .
Ağrıdan saatler öncesinde hastaların bir kısmında aura denen belirtiler bir anlamda ağrı habercisi olarak algılanabilir. Hastadan hastaya değişebilen bu belirtilerin başlıcaları şunlardır.
1)Psikolojik değişiklikler olabilir hasta kendini neşeli ve olağanüstü iyi hissedebilir
2)Yeme alışkanlığında değişikliklere bağlı tatlı isteği ve buna bağlı çikolata türü atıştırmalar .iştah artmaları ve değişik tattaki gıdalara duyulan isteklilik (acı ,ekşi,vs.)
3)Daha nadir olarak beyin hücrelerindeki değişikliklere bağlı görmede hissedilen parlaklık ışık çakmaları ,karartılı görme,çizikler ve zigzaglar, bir taraf görmede geçici kayıp yada görmenin bulanması gibi belirtiler.
4)Çeşitli derecede nörolojik belirtiler:Vücudun bir tarafında uyuşukluk güçsüzlük karıncalanma ve beceriksizlik.
5)Baş dönmesi dengesizlik hissi.
6)Çift görme bulanık görme
7)Şiddetli bulantı ve kusma.
Yukarıda özetlemeye çalıştığım bulguların bir kısmı seyrek görülmesine rağmen bir kısmı da daha sık görülebilen ağrı öncesi bulgulardır.Tecrübeli migren hastaları bu belirtilerin bir kısmına o kadar aşina olurlar ki daha ağrıları başlamadan saatler yada dakikalar önce bu bulguların getireceği ağrıya hazırlık yapmaya başlarlar.Adeta şiddetli yağmur lodos hortum gibi doğal afetlere karşı tedbir alan insanlar gibi.
Migrende ağrının mekanizmasında ismi geçen bir çok hormon aynı zamanda akupunktur tedavisinde de rol oynamaktadır.
Gerilim baş ağrısında yüz siniri nevraljisi ve ağrılarında stres kaynaklı baş ağrılarında çene eklemi bozukluğuna başlı ağrılarda akupunktur rahatlıkla tavsiye edilebilecek zararsız bir tedavi metodu..
BEL VE BOYUN AĞRISINDA AKUPUNKTUR..
Çok değişik sebeplerden kaynaklanan bel ve boyun ağrılarında muayene tetkik ve tahliller yapıldıktan sonra akupunktur tedavisine uygun hastalar da başarı ile tedavi neticelenebilmektedir.Kas kasılması veya diskin yerinden taşmasına bağlı ağrılarda akupunkturla hem çevre kaslarda ağrıya bağlı kasılma –ağrı döngüsü kırılmakta hem de beyinden tedavi sonucu salgılanan çeşitli doğal ağrı kesiciler devreye sokularak şifa süreci kısaltılmaktadır. Bel ve boyun fıtığına bağlı ağrılarda akupunktur bazı vakalarda ameliyattan daha etkili sonuçlar oluşturabilir.Akupunktur tedavisi sonucunda:
· Ağrı algılaması hemen azalıyor.
· Etraf kaslarda yoğun hissedilen kasılma ve kas ağrısı geçiyor
· Ağrının kaynağı olabilecek çevre dokulardaki şişlik kayboluyor.
· Tedaviye alınan cevapla kısa sürede rahatlayan hasta gereksiz müdahale ve tedavilerden bu vesile ile korunmuş oluyor.
· Çevre kas dokularında yapılan lokal tedaviler ile kaslarda görülebilecek zayıflama ve atrofinin önüne geçilebiliyor.
· Hasta-hekim arası sağlıklı bir zemin oluşturduğu için hasta aydınlanması kalıcı ve daha mükemmel temin edilebiliyor.
Akupunkturla tedavisi yapılabilen diğer ağrılı hastalıkların listesini vererek konuyu kapatmak istiyorum.
· Küme baş ağrısı
· Atipik fasial ağrı
· Herpes sonrası görülen yanıcı ağrılı durumlar
· Psikolojik sebepli yaygın ağrılar
· Kas romatizması
· Romatoid artrit
· Ameliyat sonrası görülen ağrılar
· Kireçlenme ağrıları.
Ağrılı hastalıklarda akupunktur uzman ellerde yapılacak değerlendirme ve tetkiklerden sonra umulmadık olumlu sonuçlar verebilir.Yüz güldürücü bu sonuçlara ulaşmak bazen sabır bazen de güven ister.
Ağrısız sağlıklı mutlu güzel günler dileği ile …
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Akupunktur Tedavisinin Baş Ağrısındaki Yeri ve Önemi." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ali AKBEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ali AKBEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ali AKBEN Fotoğraf
Dr.Ali AKBEN
İstanbul
Doktor "Nöroloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ali AKBEN'in Makaleleri
► Ozon Tedavisinin Tıptaki Yeri Dr.Levent KARAFAKI
► Akupunktur: Akupunktur Nedir, Nasıl Yapılır? ÇOK OKUNUYOR Dr.Kasım ALTINTAŞ
► Akupunktur Dr.Tolga UÇAR
► Akupunktur ile Zayıflama Dr.Ebru EGEMEN UYSAL
► Akupunktur Nedir? Dr.Mehmet Salih ÖZAYTÜRK
► Akupunktur Nedir Dr.Adnan ERDİNÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Akupunktur Tedavisinin Baş Ağrısındaki Yeri ve Önemi.' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Beyin Felci Aralık 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:58
Top