2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Erken Boşalma: Erkeklerin Korkulu Rüyası
MAKALE #4893 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Nisan 2010 | 11,855 Okuyucu
Erken boşalma toplumda erkeğin partnerini tatmin edemeden boşalması olarak anlaşılmaktadır, oysa ki erken boşalmanın birçok tanımı ve çeşidi vardır.

Erken boşalma yineleyici bir biçimde her ilişkide erkeğin arzu ettiği süreden önce boşalması olarak tanımlanır. Bu durum genellikle halk arasında eşini tatmin edemeden boşalma, penis vajinaya girmeden, değer değmez ya da penis vajinaya girdikten birkaç dakika sonra boşalma olarak ifade edilmektedir. Aslında erken boşalma yerine ‘’denetimsiz boşalma ‘’ denilmesi daha doğru olacaktır, çünkü erkeğin boşalma refleksi üzerinde istemli bir kontrolü yoktur.

Erken boşalma sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yaygın bir sorundur. Ülkemizde her 10 erkekten 7 sinde görüldüğü düşünülen erken boşalma, hemen hemen her erkeğin hayatının bir döneminde yaşadığı bir sorundur. Özellikle ilk deneyimlerinde erkek erken boşalabilir ya da cinsel açıdan deneyimi az olan bir erkek farklı farklı partnerlerle birlikte olduğunda erken boşalabilir. Bu aslında doğal bir durumdur, çünkü erkek boşalma refleksi üzerinde kontrol sahibi olmayı zamanla ve tecrübe ile öğrenir.

Erken boşalma tanısı nasıl konur?

Erken boşalma birçok şekilde tanımlanmaya çalışılmıştır. Genelde en sık duyduğumuz tanımı partneri tatmin edemeden boşalmaktır. Ancak bu şekilde ifade ettiğimizde partnerin özelliklerini yok saymış oluyoruz. Eğer kadın kısa sürede orgazma ulaşıyorsa erkek erken boşalmıyor sayılabilir ya da farklı partnerleri olan bir erkek bir partnerini çok rahat tatmin edebiliyorken diğerini edemiyor olabilir, o zaman bu erkek erken boşalma sorunu yaşıyor mudur yoksa yaşamıyor mudur? Bu nedenle partneri tatmin edemeden boşalmak ifadesi erken boşalmayı tanımlamakta yetersiz kalır. Yine erken boşalma dakika ile ya da penisin vajina içersinde kaç defa hareket ettiği ile de tanımlanmaya çalışılır. Bize göre bunların yerine, erkeğin boşalma refleksi üzerinde istemli kontrolü olup olmadığı ve ne zaman boşalacağına kendisinin karar verip veremediğine bakılmalıdır. Bu nedenle de aslında erken boşalma ifadesi yerine ‘’denetimsiz boşalma ya da istemsiz boşalma’’ denmelidir. Bu tıpkı sevdiğin bir yemeği yedikten sonra ‘’ben artık doydum, daha fazla yemeyeceğim’’ demek gibidir. Erken boşalan erkeğin yemeği yarım kalır, daha yemeği yiyorken bir el gelir ve tabağını önünden alır. Ancak boşalma kontrolüne sahip bir erkek ise dilediği kadar yer ve zamanı geldiğinde ‘’artık doydum, daha fazla yemeyeceğim’’ diyebilir. Bunun kararını kendisi verir. Verdiği kararda da pişmanlık duymaz. Erken boşalmada ise boşalma sonrası suçluluk, utanç, mutsuzluk, huzursuzluk, vb. duygular gelir. Kişi hazzı yarım kaldığı için tekrar ilişkiye girmek ister, ancak bu defa da sertleşme sorunu yaşayabilir ya da eşi bu durumdan hoşnut olmayabilir. Eşin de bu durumda aklı karışabilir, kendini suçlayabilir, erkeğe karşı öfke hissedebilir.

Erken boşalan erkekler genellikle kendilerini şu şekilde ifade ederler:

‘’ Vajinaya giremeden veya birkaç kez gidip geldikten sonra hemen boşalıyorum…’’
‘’ O an geldiğinde kendimi kontrol edemiyorum.’’
‘’Kendimi yetersiz ve değersiz hissediyorum.’’
‘’Cinsel ilişki sonrası eşimden utanmaktan ve özür dilemekten bıktım.’’
‘’Her seferinde korktuğum başıma geliyor.’’
‘’ Vajinaya hemen girsem, dışarıya boşalmasam.’’
‘’Her şey çok hızlı gelişiyor, kendimi kontrol edemiyorum.’’
‘’ Artık bu durumdan çok yoruldum.’’
‘’Erken boşama sorunum yüzünden karşı cinse yanaşmaya çekiniyorum.’’
‘’İleride evlenince ya eşimi tatmin edemezsem.’’

Erken boşalan erkeklerin kafaları birçok konuda karışıktır, zaten erken boşalmalarına da kafalarındaki cinsellikle ilgili yanlış ve abartılı düşünceler, kıyaslamalar ve kişilik özellikleri neden olur. İlk cinsel deneyimde, farklı partnerlerle, arada sırada ortaya çıkan erken boşalma sorunu erkeklerin kafasını fazlaca karıştırmaktadır. Yine bize en çok gelen sorulardan biri de masturbasyonla erken boşalmanın olup olmayacağıdır. Yani henüz aktif bir cinsel yaşantısı olmayan ya da deneyimi olmayan, ancak masturbasyonla kısa sürede boşalan erkekler de bizlere erken boşalma sorunları olup olmadığını sormaktadırlar. Önce şunu açıklığa kavuşturmak gereklidir, erken boşalma cinsel ilişkide ortaya çıkan bir durumdur, masturbasyonla erken boşalma olmaz. Bir kişiye erken boşalma tanısını koyabilmemiz içinbu sorunun en az 4-6 ay boyunca, her ilişkide, sürekli olarak, yineleyici ve tekrarlayıcı bir biçimde ortaya çıkıyor olması gereklidir. Yine erken boşalma tanısı koyabilmemiz için erkeğin düzenli bir partneri ya da eşi olmalıdır, çünkü farklı partnerler farklı heyecanlar yaşatır ve sürekli partner değiştiren bir erkeğin erken boşalma sorunu yaşaması da daha büyük bir olasılıktır.

Erken boşalmanın nedenleri nelerdir?

Erken boşalma büyük oranda psikolojik bir sorundur, nedenleri de genellikle psikolojik kökenlidir. Erkeğin kendisi, bedeni, cinsel performansı ve partneri ile ilgili algıları, duygu ve düşünceleri onun erken boşalmasına neden olabilir. Yine özellikle ergenlik döneminde yakalanma korkusu ile aceleyle yapılan masturbasyonlar da erkeği erken boşalmaya programlayabilir. Cinsel mitler dediğimiz cinsellikle ilgili yanlış ve abartılı inanışlar, cinsel açıdan deneyimsiz olma, anksiyete, depresyon, stres, yorgunluk, cinsel performansla ilgili gerçekçi olmayan beklentiler, cinsel uyarım eksikliği, cinsel açıdan baskı altında yetişme, aşırı cinsel isteğin verdiği gerginlik, cinsellikle ilgili suçluluk ve günah duyguları, partnerle/eşle ilgili nedenler, bilinçdışındaki cinsellikle ilgili olumsuz düşünceler, partneri tatmin edememe kaygısı, prostatit, üretrit gibi hastalıklar, penis başının aşırı hassasiyeti,vb. nedenler erken boşalmaya yol açabilir. Psikodinamik bir bakış açısıyla bakıldığında, erken boşalma bilinçdışı olarak erkeğin hem kendini hem de eşini cezalandırması olarak da ortaya çıkabilmektedir. Varoluşsal bir bakış açısıyla değerlendirirsek de, hayatın hiçbir alanında var olamayan bir erkeğin varoluş biçimi olarak da erken boşalma ortaya çıkabilir. Erken boşalma sorunu onlarca farklı nedenden kaynaklanabilir, erkeğin kişilik özellikleri, nasıl bir ailede yetiştiği, cinsel geçmişi, partnerin özellikleri, aralarındaki ilişkide sorunlar olup olmadığı önemlidir. Yani tek tip bir sorun ve tek tip bir çözüm yoktur. Sorun da çözüm de erkeğin özelliklerine bağlıdır ve ona özgüdür.

Erken boşalan erkeklerin ortak özellikleri nelerdir?

Erken boşalan erkekler genellikle aşağıdaki özellikleri taşımaktadırlar:

- Hızlı yemek yeme,
- Hızlı konuşma,
- Hızlı araba kullanma,
- Her konuda aceleci ve sabırsız davranma,
- Çabuk sinirlenme,
- Stresli ve gergin olma,
- Kaygılı olma,
- Sürekli onaylanmayı bekleme,
- Rekabetçi ve hırslı olma.

Erken boşalma tedavi sürecinde kişilerin gerginliklerini, streslerini azaltmaları, öfkelerini kontrol etmeleri ve hayatın her alanında daha yavaş hareket etmeyi öğrenmeleri de önemlidir.

Erken boşalmanın tedavisi nasıldır?

Erken boşalmanın tedavisi cinsel terapidir. Genelikle erken boşalan erkekler öncelikle kısa vadeli ve geçici çözümler ararlar. Geciktrici sprey, krem, hap gibi ürünleri kullanırlar, ilişki sırasında başka şeyler düşünerek heyecanlarını azaltmaya çalışırlar, ilişki öncesi masturbasyon yapıp boşalarak ilişki süresini uzatmaya çalışırlar. Ya da ilk ilişkide erken boşalsalar bile ikinci, üçüncüde boşalma süresini uzatabileceklerine inanırlar. Ancak bunların hepsi geçici çözümlerdir, kalıcı bir boşalma kontrolü sağlamazlar. Geciktirici ürünler zaten anestezik ürünlerdir ve zevki azaltarak boşalma süresini uzatmayı amaçlarlar. Aslında toplumda da erken boşalmayı önlemek için zevkin azaltılması gerektiği gibi yanlış bir inanış vardır. Önemli olan zevki yok etmeden boşalma süresini uzatmaktır, bu da ancak cinsel terapi ile kazanılabilen bir beceridir.

Cinsel terapide erkek önce kendini tanır, cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerinin farkına varır, erkek ve kadın fizyolojisini ve anatomisini öğrenir, gerçek hazla yalancı haz arasındaki farkı anlar ve verilen ev ödevlerini yaparak önce kendisi bireysel olarak daha sonra da eşiyle birlikte yapacağı masturbasyon egzersizleriyle boşalma süresini uzatmayı ve ne zaman boşalacağına karar vermeyi öğrenir. Bu süreç eğer derinde çok ciddi bir psikolojik sorun ya da kişilik bozukluğu yoksa yaklaşık 10 seans sürer. 10 seans da yaklaşık 2-3 aylık bir zamanda tamamlanır.

Erken boşalma sadece erkeğin sorunuymuş gibi görünse de, aslında tüm cinsel sorunlar gibi çiftin ortak sorunu olarak görülmelidir. Çünkü kadın da bu sorundan olumsuz etkilenir. Her defasında eşiyle yaşadıkları cinselliğin yarım kalması kadında da cinsel isteksizlik, orgazm sorunları gibi cinsel sorunlara yol açabilir. Kadının eşine karşı kızgınlık ve öfke duymasına neden olabilir. Terapi sürecinde başlarda erkek terapiye tek başına gelse de, daha sonra eş de bu sürece dahil edilmelidir. Eşin cinsellikle ilgili duyguları, düşünceleri ve varsa eşine karşı olan olumsuz duyguları üzerinde çalışılmalı, eşlerin birbirilerini anlamları ve destek olmaları teşvik edilmelidir. Erken boşalma tedavisinde çoğu zaman eşlerinin erkeklere destek olmak istemediğini ve ‘’sen tek başına tedavi ol, gel’’ dediklerini görüyoruz. Ancak erkeğin tek başına bu sorunu çözmesi mümkün değildir, çünkü cinsellik iki kişi arasında yaşanır. Bu nedenle kadının terapinin her aşamasında eşine olan desteği, koşulsuz kabulü, anlayışı çok önemlidir.

Yararlanılan kaynak: Keçe, A. Cem, Erken Boşalmanın Üstesinden Gelmek, Ütopya Grafik- ANKARA, Aralık 2008.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Erken Boşalma: Erkeklerin Korkulu Rüyası" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Erken Boşalma: Erkeklerin Korkulu Rüyası' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:03
Top