2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yazı Yazma Bozukluğu (Dysgraphıa - Disgrafi)
MAKALE #4895 © Yazan Psk.Sonnur KÜKÜRT | Yayın Mayıs 2010 | 95,311 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Disgrafi, yazı alanında çocuğun herhangi bir nörolojik sorunu olmadığı halde, orta ya da yüksek zeka yaşına rağmen zorlandığı, öğrenme bozukluğunun bir türüdür.

Yazı yazabilmek için dinlemek, anlamak, akılda tutabilmek ve kasları uygun şekilde kullanarak sesleri sembolize etmek gerekir.

Disgrafisi olan çocuk kelimelerin şifresini çözmekte problem yaşar. Motor beceri, görsel ve işitsel algı sorunları nedeniyle duyduğu kelimeleri yazarken harfleri yanlış, eksik ya da ters yazma gibi sorunlarla başa çıkmaya çalışır.

Sıklıkla b-d, b-p, m-n, z-s, d-t, f-v, ğ-g ve noktalı harfleri birbiri ile karıştırabilir. Sayıları ters veya dönmüş olarak (3-E, 6-9, 4-7, 2-5, 10-01 gibi) algılayıp yazabilir.
Sayıları aşağıdan yukarıya tersten, sıfırları saat yönünde çizer.
Kalemi uygun pozisyonda tutamadığı gibi kalem kontrolü de zayıftır.
Yazıları dağınık ve okunaksızdır, defterleri düzensizdir.
Bazı harf ve heceleri ya atlar ya da ekler.
Heceyi ya da sözcüğü ters yazar. (koş-şok, atkı-takı gibi)
İmla kuralları ve noktalama işaretlerine uymaz.
Yazılı sınavlarda başarı düzeyleri düşüktür.
Yaşıtlarına oranla daha yavaş yazar, tahtaya bakarak yazıları deftere geçirirken ya da öğretmenin söylediklerini yazarken sınıfa ayak uyduramaz…..
Bu listeye benzer bir çok sorun eklenebilir.
Bunları okuduktan sonra………

Sevgili öğretmenler,
tehlike çanları kimler için çalıyor?
Değerli anne babalar,
Çocuğumuz acaba yazı yazma güçlüğü yaşıyor mu?

Aşağıda sizler için sunduğum bazı önerilerimi uygulamadan önce tanının mutlaka uzman tarafından konmasını, gerekli değerlendirmelerden sonra çocuğun bazı psikolojik travmalardan kurtulması için terapiye yönlendirilmesi, ondan sonra özel eğitime alınmasını salık veririm. Aksi halde yeni travmalar yüklenilmesi çocuk ve çocuğu ilgilendiren herkes için kaçınılmaz olur.

PSİKO-PEDAGOJİK YAKLAŞIM ve EĞİTSEL TEDAVİ

Yazı çalışmalarının günde en fazla 15 dakika ama her gün düzenli olarak yapılması gerekir. Sorun doğru yazmayı öğrenmekle de bitmez. Yeni bilginin unutulması sizi bekleyen kaçınılmaz sondur. Bunu önlemenin yolu yazı çalışmalarınızı 7 kez ve farklı tekniklerle tekrar etmelisiniz ki uzun süreli hafızaya kaydedilmesini sağlayabilmelisiniz.

Yazıdan önce mutlaka beden egzersizleriyle sağını solunu kavramasını sağlayın. Düz bir çizgide yürümesi, engellerin arasından geçmesi, denge hareketleri ve labirentler çizmesi bizim için anlamlıdır.

Çocuğunuz yazı yazmayı reddediyorsa mümkünse kağıt kalem kullanmadan yazı etkinlikleri yaratın.

Örneğin bilgisayarda yazı yazmak daha çok hoşlarına gidiyor. Ya da parmağınla havada yaz, tahtada yaz, kumda yaz, kartona her harfi başka bir renkle yaz, ayna karşısında yaz, gözü kapalı yaz, ters elinle yaz, parmak boya kullan, harfleri değişik şekillerde süsle, grafiti denemeye ne dersin ya da Scrabble taşlarıyla yazalım gibi eğlenceli seçenekler sunarsanız çok fazla dirençle karşılaşmayabilirsiniz.


Ne zaman masadan kaçmadan hevesle sizin yönergelerinizi bekler hale gelince o zaman çalışmalara çizgili defter ve kurşun kalem kullanarak başlayabilir ve örneğe bakarak yazmasını isteyebilirsiniz. Eğer harfleri sırayla yazmakta zorlanmazsa, harf, hece ya da satır atlamazsa, dikte çalışmalarına geçebilirsiniz.

Yani duyarak yazması ama takıldığı her kelimede kopya etmesi, en sonunda da bakmadan sadece söylediklerinizi yazmasını isteyin. Lütfen her sesi üzerine basarak vurgulayın. Noktalama işaretleri ve noktalı harfleri karıştırması konusunda da farkındalık yaratmayı ihmal etmeyin.

Muhtemelen yanlışları çıkacaktır. Yaklaşık on satırlık bir dikte çalışmasında kaç tane hata olduğunu not edin. Sonra birlikte bunları yazı üzerinde düzeltin. Asla sildirip aynı yazıyı tekrar yazdırmayın. Hata sayısı azaldıkça sonuçları onunla paylaşın.
Takıldığı ses ya da kelimeyi yaklaşık 5 gün başka cümleler içinde kullanıp pekişmesini sağlayın.

Bizler yaptığımız çalışmaları bir ay sonra küçük bir değerlendirmeyle hafızada kalıcılığını kontrol ediyoruz. Emeklerin boşa gitmediğini görmek ise büyük mutluluk…

OKULDA AKADEMİK AYRICALIK ve DESTEK

Yazılı sınavdan çok sözlü anlatıma ve çoktan seçmeli test yöntemine ağırlık vermek,
Not tutmasına, ödevlerini not etmesine yardım etmek ya da ders notlarını fotokopi çekmesine izin vermek,
Matematik problemlerini deftere yeniden yazdırmamak,
Sonucu yanlış yaptığında çözümü bir de kendisine sormak, doğru çözüp sayıları ters yazmışsa değerlendirmeyi bir daha düşünmek,
Yazılı ödevlerde satır sayısını mümkün olduğunca azaltmak,
Sınavlarda ek süre hakkını yeniden geri vermek gerekir diye düşünüyorum.
Sonuçta;
Yazı ile ilgili sorununu tedavi ettiğimizde bilin ki O’nun da hayatı yazıdan önce ve sonra diye ikiye ayrılacak! Teşekkürler…
Pedagog Sonnur Kükürt
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yazı Yazma Bozukluğu (Dysgraphıa - Disgrafi)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Sonnur KÜKÜRT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     37 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sonnur KÜKÜRT Fotoğraf
Psk.Sonnur KÜKÜRT
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog - Klinik Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi91 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Sonnur KÜKÜRT'ün Yazıları
► Okuma Yazma Zorlukları Gökhan KARATEPE
► Okuma Yazma Sorunu Hanife TETİK
► Psikolojik Bir Yazı! Psk.Dnş.Kerim CANDAN
► Psikiyatriye Gitmeden Önce Okunacak Yazı ÇOK OKUNUYOR Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Yazı Yazma Bozukluğu (Dysgraphıa - Disgrafi)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Güvenli Bağlanma Ocak 2016
► Disleksi Mayıs 2015
◊ Emdr Terapi Mayıs 2015
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:14
Top