2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Damlası ve Burun Spreyi Bağımlılığı
MAKALE #4936 © Yazan Op.Dr.Atilla ŞENGÖR | Yayın Mayıs 2010 | 8,977 Okuyucu
Burun damlası bağımlılığı ve burun spreyi bağımlılığı, tıbbi adlarıyla “medikamentöz rinit” veya “privinismus”, burun tıkanıklığından rahatsız olan hastalardan bazılarının yaşadığı, ancak uzun vadede farklı sorunlar da ortaya çıkartabilecek bir durumdur. Burun açıcı damlalar içerdikleri bazı maddeler sayesinde konka dediğimiz burun etlerini büzüştürürler. Konkalar büzüştüğünde burun açılır ve tıkanıklık ortadan kalkar. Bu nedenle hastalar burundan nefes alabilmenin getirdiği mutluluk ile bu burun sprey veya damlalarını kullanmak isterler. Genellikle bir nezle veya gribal infeksiyon sırasında kullanılmaya başlanılır ve sürdürülür. Halbuki burun açıcı spreylerin basit üst solunum yolu infeksiyonlarında 3-4 günden fazla kullanılmamaları gerekir. Burun solunumuyla aldığımız havanın miktarını kontrol eden konkalar ve bunları kaplayan mukoza örtüsü, normal koşullarda 3 saatlik dönemler halinde, sırasıyla sağlı sollu şişip inerek çalışan burun içi organlarımızıdır. Bu şekilde belirli bir düzen içerisinde buruna giren havanın ısınmasında, temizlenmesinde ve nemlendirilmesinde görev alırlar. Bu önemli işlev sayesinde, solunum yoluyla alınan günlük 20bin litre hava burunda filtrelenmiş olur.
Burun spreyi bağımlılarında, ilaç buruna sıkıldığında iki tarafta da açılma olur ve etkisi kalktığında da yine iki taraflı tıkanma meydana gelir. Bu nedenle konkaların şişme-inme döngüsü bozulur. Uzun zaman kullanımlarda, ilacın etkisine bağlı olarak mukoza örtüsünde de bozulmalar olur. Tıkanma dönemleri uzar, sprey kullanımının sıklığı arttırılır ve mukozanın da özelliğini yitirmesi nedeniyle burun işlevleri büyük ölçüde aksamaya başlar. Hasta nefes alabilmek için ilaç sprey ve damlalara bağımlı hale gelir.

Burun spreyi bağımlılarının pek çoğunda, bu tip ilaçlara başlamalarına neden olan ek bir burun tıkanıklığı nedeni vardır. Örneğin deviasyon dediğimiz burun eğriliği durumlarında, gribal bir infeksiyon sırasında sıklıkla burun açıcı spreyler kullanıldığında, burun etleri (konkalar) büzüşür ve eğrilik olmasına rağmen hasta burnundan daha önce alamadığı kadar rahat nefes alır. Bu şekilde damla veya sprey kullanımı sürdürüldüğünde bağımlı hale gelinebilir.


Hastaları burun spreyi bağımlılığından kurtarmanın çeşitli yolları vardır. Bunlardan bazılarını hasta kendisi de deneyebilir. Örneğin altta yatan belirgin bir burun eğriliği veya alerji durumu da yoksa, burun spreyini tek taraflı bırakmak, yani bir burun deliğini seçerek o tarafa 2 hafta boyunca sıkmadan diğer tarafla idare etmeye çalışmak denenebilir. Bu şekilde sprey sıkılmayan tarafın işlevsel olarak kendini toparlama şansı olur. 2 hafta sonra diğer tarafa kullanım da kesilebilir. Bu aşamada aslında hekim kontrolü altında sistemik dekonjesyon (burun açıcı) ve antialerjik tabletler bu tedavi yönteminin etkinliğini arttırır. Konka şişmelerinin uzun vadede yönetilmesinde kullanılan kortizonlu spreylerin kullanımı ve etkinliğinin endoskopik olarak izlenmesi yine hekim kontrolü altında yapılır. Tıbbi tedaviler pek çok hastayı burun damlası bağımlılığından kurtarabilir. Ancak her hastada tıbbi tedavi tek başına yeterli olmayabilir. Veya bazı hastalarda belirli bir süre sonra şikayetler geri dönebilmekte ve burun açıcı spreylere hasta tekrar başlayabilmektedir. Burun tıkanıklığına yol açan burun eğriliklerinin septoplasti dediğimiz yöntemle düzeltilmesi ve konka şişmelerinin etkin bir şekilde endoskopik görüş altında Holmium laser ile küçültülmesi, bu hastaları kalıcı bir şekilde damla bağımlılığından kurtarabilmemize yardımcı olmaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Damlası ve Burun Spreyi Bağımlılığı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Atilla ŞENGÖR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Atilla ŞENGÖR'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Atilla ŞENGÖR Fotoğraf
Op.Dr.Atilla ŞENGÖR
İstanbul
Doktor "Kulak, Burun, Boğaz - KBB"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Atilla ŞENGÖR'ün Makaleleri
► Burun ve Burun Boşluğu Tümörleri: Prof.Dr.Selçuk ONART
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burun Damlası ve Burun Spreyi Bağımlılığı' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Geniz Eti Tekrarlar mı? Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:13
Top