2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Karne Sendromu
MAKALE #4961 © Yazan Pdg.Barış ÇAKIR | Yayın Mayıs 2010 | 4,387 Okuyucu
KARNE SENDROMU

Yine bir eğitim-öğretim yılının sonuna yaklaşmaktayız ve her yıl olduğu gibi bu senede pek çok ailede karne ile ilgili sorunlar yaşanacak. Bu gibi durumlarda önemli olan bu sorunu; karşımızdakinin, yani çocuğumuzun ruhunu incitmeden eğer ortada bir sorun var ise karşılıklı konuşarak düzeltmeye çalışmaktır.

Karne döneminde öğrenciler, değerlendirilecek olmanın vermiş olduğu kaygıyı yaşar. Kötü karneyle ailesinden “kötü evlat”, “beceriksiz, işe yaramaz çocuk” gibi geribildirim alacağını düşünen çocuklarda evden kaçma, karne notlarında değişiklik yapma veya intihar teşebbüsünde bulunma gibi davranışlar görülebilir ve karne dönemi hem öğrenci hem de aile için kabusa dönüşebilir. Bu nedenle karne döneminde çocuğunuza yaklaşımda bilmeniz gereken önemli ipuçları var.

Öncelikle çocuğun karnesini görmeden önce yorumda bulunulmamalıdır. Örnek olarak, “karnede zayıfın olursa eve gelme ha!”, “zayıfın olursa sana tatil yok!” … gibi yanlış yaklaşımlar bireyin kişilik gelişimini zedelemektedir. Oysa ki çocuğunuzun yaşama sevinci ve hayatı yorumlayışı, güvenilirliliği, saygılı olması, sosyal ilişkilerinde ki başarısı ve sağlığı karne başarısından çok daha önce gelmektedir. Bunun yerine “karneni al gel ailecek bir değerlendirmede bulunuruz yavrum” şeklinde ne olursa olsun, ailenin çocuğunu sevdiği ve yanında olduğu mesajını veren ifadeler kullanılmalıdır.
Kötü karneye sert tepki göstermek ve çocuğu diğer insanların yanında alay edip aşağılamak okuldan soğutabilir. Özellikle ilköğretim 1. kademedeki çocuklar için ailenin ve çevrenin onayını almak özgüven gelişimi için çok önemlidir. Bu nedenle karneler değerlendirilirken çocuğu teşvik edici ifadeler kullanılmalıdır. Örnek olarak “matematiğin 3 düşmüş aferin ama ben senin daha iyisini yapacağına inanıyorum” şeklinde ifadeler kullanılabilir.

Başarısızlık nedenleri, çocuğun onurunu zedelemeden iyi tahlil edilmelidir. Okuldan mı, aileden mi, öğretmenden mi yada çocuğun ruh dünyasın da sıkıntı oluşturan bir takım psikolojik sebepler mi veya dikkat eksikliği gibi yapısal bir takım bozukluklar mı? Bu gibi sebeplerin de dikkatlice araştırılıp incelenmesi gerekir.

Ayrıca çocukların ilköğretim, 1. kademeden 2. kademeye, 8. sınıftan lise 1. sınıfa, çocukluktan ilk ergenlik dönemine geçişte, taşınma sonucu şehir ve okul değişikliklerinde uyum süreci yaşadığı için başarılarında geçici düşmeler olabileceği unutulmamalıdır.

İyi karneleri ise takdir etmek ve ödüllendirmek çok önemli. Ancak kimi aileler çocuğun yaşına uygun olmayan, aile bütçesini zorlayacak abartılı maddi hediyelerle çocuklarını ödüllendirdiklerini düşünmektedirler. Bu durumda çocuk her başarısında yada yerine getirmesi gereken sorumluluklarında aileden sürekli maddi imtiyaz veya hediye beklemektedir. Karneyi ödüllendirirken çocuğu fark etmek, takdir etmek gibi manevi ödüllendirmeleri, çocuğun ihtiyaçlarına uygun, makul maddi ödüllerle desteklemek ruhsal gelişimi için daha sağlıklıdır. Çünkü okula gitmenin ve ders çalışmanın çocuğun bir sorumluluğu olduğu unutulmamalıdır.

Karne Döneminde Anne – Babanın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar:

Eğer çocuğunuzun karnesi pek iç açıcı değilse, hatta “kırık notları” olsa bile asla onu dövmemeli ve kişiliğini rencide etmemelisiniz.
Çocuğunuzu diğer insanların yanında küçük düşürmemeli ve onu başkalarıyla kıyaslamamalısınız. Unutmayın ki kötü karneyi düzeltmek mümkündür; fakat çocuğun ruhsal dünyasında açılacak yarayı iyileştirmek pek de kolay olmayacaktır.
Çocuğunuzun okul başarısızlığının nedenlerini çok iyi değerlendirmeli ve bu başarısızlığın ortadan kalkması için neler yapılması gerektiğini ona anlatmalısınız. Çok fazla tepki göstermek kadar, hiçbir şey yokmuş gibi davranmak da doğru değildir. Fazla tepki gösterildiğinde çocuklar, sevilmediklerini ve aileleri tarafından başarılı olmaları koşulu ile sevileceklerini düşünürler. Hiç tepki göstermeme ise çocuk tarafından ilgisizlik ve umursamazlık biçiminde yorumlanabilir.

Çocuklar Tatili Nasıl Değerlendirmeli?

Karnesinde kırık notlar olsa bile çocuğunuzun tatilde dinlenmesini ve eğlenmesini sağlamalısınız. Zayıf dersi var diye çocuğu tatilden mahrum etmeniz, onun size öfke duymasına ve ders çalışmaya karşı direnç göstermesine sebep olabilir. Unutmayın ki çocuk için tatil bir ihtiyaçtır.

Karnesindeki zayıfları, sürekli çocuğunuza hatırlatıp, onun tatilini zehir etmemelisiniz.
Tatil döneminde çocuğunuzu “ders çalış baskısı” ile bunaltmamalısınız. Bu dönemde çocuğunuzun derslerden kopmaması için tekrarlar ve konu pekiştirici soru çözümleri yeterli olacaktır.

Tatiller, aile içi ilişkilerin güçlenmesi için de çok iyi bir fırsattır. Özellikle çalışan ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte nitelikli zaman geçirmesi her iki taraf içinde olumlu sonuçları beraberinde getirecektir.

     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Karne Günü Psk.M. Emin BAYRAKTAR
► Karne Uyarısı Pdg.Sedat BAŞ
► Karne,çocuklarımız ve Biz Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Karne Fobisi Psk.Serap DUYGULU
► Karne Heyecanı Psk.Dnş.Fahreddin GÜRBÜZ
► Karne ve Tatil Psk.Şahin UÇAR
► Ebeveyn, Karne ve Çocuk Psk.Yetkin KUŞAN
► Uzmanlardan Karne Yalanları Psk.İzzet GÜLLÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Karne Sendromu' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:47
Top