2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzu Emzirirken Kilo Vermek
MAKALE #4963 © Yazan Dyt.Hatice KARSLIOĞLU | Yayın Mayıs 2010 | 95,012 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Her anne doğumdan sonra en büyük yaşadığı sıkıntı doğumda aldığı kilolardan kurtulmak ister.Ancak çocuğunu da emzirmek ister çünkü ANNE SÜTÜ bebeğinin büyüme ve gelişmesi ve hastalıklardan korumak için bebeği için en önemli besin kaynağıdır.Peki nasıl kilo vermesi gerekir?Hangi uygulama hem sütünü kesmeyecek hem de kilo vermesine yardımcı olacaktır.

Gebelik döneminde annenin ek enerji ihtiyacı 200-300 kalori alması gerekirken emziklilik döneminde ek alması gereken enerji 800 kaloridir.Çünkü 100 cc anne sütü 70 kalori enerji içermektedir.Bundan dolayı emziklilik döneminde annenin en az 3 ay annenin kesinlikle kilo vermemesi gerekir.
Anne sütü kesilmeden en doğru kilo verme zamanı 3.ay bittikten sonra emzikli anne korkmadan zayıflayabilir.İlk 3 ay da özellikle kilo vermemesinin nedenlerine baktığımızda anne sütünün kesilmesinde en büyük faktör diyet yapıldığında annenin stresinin artması anne sütünün kesilmesine neden olur.

EMZİKLİLİKTE YANLIŞ BİLİNEN İNANÇLAR

Genel olarak halk arasında komposto,tatlı,hoşaf,hamur işi gibi besinleri anneye çok fazla yemesi konusunda ısrar ederler.Emzikli anne bu dönemde çok fazla kaloriye ihtiyacı olduğu için çok sık açıkır ve o zamanda ihtiyacı olan besin öğelerini değil de boş enerji kaynağı olan,şerbet,baklava,şeker,çikolata,pasta,kek vb besinleri çok fazla tüketir.Bu besinler fazla kalori,şeker ve yağ içerir ancak anne sütünü artıran besinler değidir.Tam tersi aşırı yağ ve şeker tüketimi kilo alınmasına neden olur.

EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE KİLO ALINMAMAK İÇİN NASIL BESLENMELİ?

Bu dönemde annenin 4 temel besin grubundan tüketmeye özen göstermesi gerekir.Vücudun en az ihtiyacı olan besin öğesi yağdır.En fazla ihtiyacı olan besin öğesi ise karbonhidrattır ve belli oranda da protene ihtiyacı vardır.Bu yüzden emzikli anne hem sütünün kesilmemesi için hem de kilo verebilmesi için süt ve süt ürünleri bunlar ki;süt,beyaz peynir,kaşar peynir,yoğurt,puding,tavuk göğsü v.b et ve et ürünleri;Et,tavuk,balık,yumurta,kurubaklagil v.b Ekmek ve Ekmek ürünleri;Ekmek,pilav,makarna,çorba v.b ürünleri her öğünde tüketmesi gerekir.Buna bir örnek verecek olursak;Etli kabak dolma yoğurtlu,Çorba,pilav,Salata
Ekmek bu şekilde bir öğün bütün grupları kapsamda hem annenin kilo almasını engellemekte hem süt verimini ve kalitesini artırmaktadır.Ancak her emzikli annenin günlük enerji ihtiyacı diğer emzikli anneye göre eşdeğerde değildir.Bunun için porsiyon miktarları farklı olabilir.Bu konu da beslenme uzmanından danışmanlık alınması gerekir.
Emziklilik dönemi kilonun en kolay verildiği zamandır.Sebebi de günlük hariçten 800 kalori enerji harcamasıdır.Ancak bunun için düzenli olarak günlük 10-12 kere anne sütü veriyor olması gerekir.Bu harcanılan enerji annenin sadece süt vermesi ile olan bir süreçtir.Bunun için anne herhangi ekstra bir çaba harcamamaktadır.Yani günlük 2 saat koşuyormuş gibi aktiviteye karşılık gelmektedir.Bu açıdan baktığımızda emzikli annenin diğer dönemlere göre en fazla enerji aharcağı zaman olduğu için bu dönemde çok kısıtlı, az kalorili diyet yapması hem annenin sağlığını etkilemekte hem de anne sütünün kesilmesine neden olmaktadır.Bu dönemde sadece aşırı yağlı besinler,yağda kızartmalar,aşırı tatlı tüketiminden uzak durması kilo vermesi için yeterli olacaktır.
ANNE SÜTÜNÜ ARTIRAN BESİNLER
Direk anne sütünü artıran bir besin yoktur.Çünkü hiçbir besin tek başına görev yapmaz.Sık sık emzirmek ve bol miktarda sıvı tüketimi ve sağlıklı beslenme anne sütünü artıran faktörlerdir.Sıvı tüketimi sadece su tüketilerek karşılanabilir.Günlük annenin vücut yapısına göre değişir.Ortalam 2-3 litre su tüketmelidir.Su yerine meyve suyu,gazozlu içecekler tercih etmemelidir.Ancak annenin kaygı,endişe,stres, ciddi aile içi problemler sütün kesilmesine neden olabilir.Bu yüzden emzikli annenin mümkün olduğu kadar stresden uzak kalmalı ve dinlenmeli ve ailesinin anneye destek olmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzu Emzirirken Kilo Vermek" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     14 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Hatice KARSLIOĞLU Fotoğraf
Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
Ankara
Diyetisyen
Diyabet ,Çocuk ve Yetişkin Obezite Diyetisyeni
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi144 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Hatice KARSLIOĞLU'nun Makaleleri
► Kilo Vermek Çok mu Zor? Dyt.Makbule ERÇAKIR
► Ramazan Ayında Kilo Vermek Dyt.Yeşim İŞGÜZAR
► Kilo Vermek: Neden-Nasıl? Dyt.Çağlayan ŞAHİN
► Kilo Vermek İçin 5 Altın Kural Dyt.Banu Belkıs AŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzu Emzirirken Kilo Vermek' başlığıyla benzeşen toplam 57 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► D Vitamini ve Obezite Kasım 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:35
Top