2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı
MAKALE #5030 © Yazan Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN | Yayın Haziran 2010 | 8,904 Okuyucu
ÇOCUKLARIN YETİŞMESİNDE , CİNSEL KİMLİK KAZANIMLARINDA KADININ VE ERKEĞİN ROLÜ

Çocukların bedensel, duygusal, sosyal ve psikolojik gelişlimlerini dikkate aldığımızda hem kızlar hemde erkekler için 3-5 yaşın hayati değeri olan kriterleri vardır. Genel olarak eğitim yaşı olan bu dönemlerde gelecekte sağlıklı bedensel, ruhsal, cinsel kimliğin temelleri atılmaktadır.

Kız çocuklarının anneye bağımlılığının azaldığı bu dönemde zaten ilk aşk anneye duyulan sevgidir. Dil gelişimini başarıyla devam ettiren, genel görüntüsüne ,süsüne özen gösteren kız çocuğu babasına ilgi göstermeye ve babasını annesinden kıskanmaya başlar. Annesi ile babasını yanyana oturtmak istememe, ben babamla evlendim-evlenicem demelere başlama döneminde anneye düşen rol kızmadan ve kırılmadan, sakince kızına gülümsemek ve” sende büyüyünce evleneceksin ama babanla değil” diyerek bazen özellikle ortada düğün fotoğraflarını bırakıp birlikte onlara bakmak şeklinde usulca dikkatini dağıtmak olacaktır. Bunun yanında bazen birinci ergenlik olarakta tanımlanan bu dönemde kız çocuğu annesinin giyimini, davranışını, konuşmasını,yürüyüşünü sürekli takip etmekte ve kaydetmektedir.
Kadın cinsel kimliği içinde davranışlar gösteren, evde yemek yapan, camları silen, misafirlerine ikram sunan , eşine davranışına saygı –sevgi içinde yaklaşan bir anne –kadın rolü küçük kız çocuğu için uygun rol modeldir. Devamında annesi ile rakip olmadan babasını paylaşan kız çocuğu 6 yaşla birlikte anneye tekrar yakınlaşacak ve kadınlar ittifakında, okulda yada mahallede ilgisini erkek arkadaşlarına yöneltecek ve sosyal yaşamda cinsel kimliğine bağlı olarak “ben kızım ,sen erkeksin” diyerek farklılığını kabullenmiş ve “ben aşık oldum….” diyerek büyümeye devam edecek ve annesinin rollerini sergileyerk ,sağlıklı cinsel kimlik kazanmış olacaktır.
Annesinin erkeksi roller içinde olduğu, giyim ve davranışları ile uygun kadınsı rol modeli sunamayan annelerin kız çocukları aynı şekilde erkeksi roller sergileyecektir. Ayrıca babaya karşı duyulan bağlılığı sert ve ceza yolları ile tetikleyen anneler kızlarının daha fazla babaya düşkün olmalarını ve suçluluk duygusu duymalarını sağlıyacaktır.

Aile içinde kadının aşağılandığı, dövüldüğü, değerinin olmadığı ailelerde büyüyen kız çocuğu ezilen bir anneyi kendisine örnek almak istemiyecek , güçlü karakter olduğu için babayı taklit edecek ve erkeksi tavırlar içinde olacaktır. Buna bağlı olarakta kadın cinsel kimliğini zayıflık işareti olduğu için reddedecek ve cinsel tercihlerini farklı seçecektir.

Aynı şekilde erkek çocukları için tabloya baktığımızda ;

3-5 yaş dönemi ile birlite anne aşkının daha tutkulu olmaya başlaması ile erkek çocuğu, annesini babasından kıskanmaya, babasının yok olması halinde ne güzel bir hayatın olabileceğini hayal etmeye başlamıştır. Bu dönemde hem babayı rakip görme hem de taklit etme söz konusudur. Baba gibi giyinme, oturma, yürüme davranışı annenin hayranlığını kazanmak içindir. 5 yaştan itibaren “ben erkeğim” diyen erkek çocuğu babaya yakınlaşmakta ve baba ile ittifak kurma davranışları geliştirmektedir. Sağlıklı baba modeli olan ailelerde çocuk erkeksi roller alacak, babanın silik ve gaddar olduğu aillede ise çocuk baba ile yakınlaşmak yerine anne ile uyumlu yaşamanın yolunu bulacak ve feminen yönlerini geliştirecektir.

Anne aile içinde otoriter ve güç objesi durumunda ise erkek çocuğu yine güçlü olduğu için anneyi rol modeli olarak alacaktır. Babanın yokluğu kadar , baba yerine geçecek erkek modelinin eksik olduğu ailelerde de aynı model eksikliği durumuna bağlı feminen davranışlar gözlenebilecektir.

Kız çocuğu içinde erkek çocuğu içinde ; Kadınsal yönlerini kullanan, becerikli, toparlayıcı, saygı ve iletişimin olduğu, erkeğin değerli olduğu, baba otoritesinin sağlıklı aile içinde anne değeri ile birleştği , kadının ve erkeğin cinsel kimliğine bağlı olarak değerli ve önemli kabul edildiği aile- evlilik ilşikisi doğru olandır.

Kız çocuk içinde erkek çocuk içinde annenin şefkatli, çocuğunun ihtiyacı olduğunda destekleyici , cesaret verici, sevgi dili ile bireysel farklılıkları ön plana çıkarak büyütülmüş çocuklar kendini seven , özgüvenli çocuklar olmaktadırlar.

25.05. 2010
Ayşe Gavas Aslan

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayşe Gavas ASLAN Fotoğraf
Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN
Bursa
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Ayşe Gavas ASLAN'ın Makaleleri
► Çocuklarda Cinsel Gelişim (Cinsel Kimlik Gelişimi) ÇOK OKUNUYOR Psk.Doğan Demirkan ÖZDEMİR
► Cinsel Kimlik Bozukluğu Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Cinsel Kimlik Kazanımı' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Kadının Rolü Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:48
Top