2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çevresel Koşulların Erken Boşalma ve Tedavisine Olan Etkileri
MAKALE #5052 © Yazan Uzm.Psk.Gülüm BACANAK | Yayın Haziran 2010 | 7,248 Okuyucu
Erken boşalma çok eski devirlerden beri var olan bir sorundur, öğrenilmiş ve kazanılmış bir reflekstir. Çok eski devirlerde ilkel çağlarda yaşayan insanlar doğada yaşamlarını sürdürmek ve canlarını korumak zorundaydılar. Seks yaparken bir yandan da her an vahşi bir hayvanın saldırabileceği korkusunu yaşamaktaydılar. Bu nedenle de erkek bir an önce işini bitirmeyi yani boşalmayı amaçlıyordu. Seksten keyif almak için huzurlu bir ortam gereklidir. Eğer huzur yoksa ve tehlike varsa vücutta adrenalin salgılanır ve kişi bir an önce bulunduğu ortamdan kaçmak ister. Yani erken boşalma da insanın kendini korumak için geliştirdiği bir savunma biçimi olarak ortaya çıkmış ve nesilden nesile aktarılmış bir davranış örüntüsüdür. İlkel bir savunma olarak başlayan erken boşalma, daha sonraları sosyal koşulların getirdiği zorunlu yükler ve yakalanma korkusuyla öğrenilmiş bir davranışa dönüşmüştür.

Erken boşalma yineleyici ve tekrarlayıcı bir biçimde her ilişkide erkeğin arzu ettiği süreden önce boşalması olarak tanımlanır. Bu durum genellikle halk arasında eşini tatmin edemeden boşalma, penis vajinaya girmeden, değer değmez ya da penis vajinaya girdikten birkaç dakika sonra boşalma olarak ifade edilmektedir. Aslında erken boşalma yerine “denetimsiz boşalma” denilmesi daha doğru olacaktır, çünkü erkeğin boşalma refleksi üzerinde istemli bir kontrolü yoktur.

Erken boşalma tanısı koymak için 5 kriter vardır. Bunlar;
-6 ay ve üzerinde haftada ortalama 2 kez olmak üzere düzenli bir cinsel hayatın olması,
-her cinsel ilişkide yineleyici ve tekrarlayıcı bir biçimde erken boşalmanın yaşanması,
-o an geldiğinde kişinin kendini kontrol edememesi,
-partner boşalmadan boşalma yaşanması ve
-penis-vajina birlikteliğini 7 dakika ve üzerinde sürdürememe olarak sıralanabilir.

Erken boşalma sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yaygın bir sorundur. Cinsel Sağlık Enstitüsü Derneği’nin (CİSED) 5000 kişi üzerinde yaptığı anket çalışmasına göre ülkemizde erkeklerin %70’i erken boşalma sorunu yaşamaktadır. Bu durumda 10 erkekten 7’si erken boşalmaktadır. Bu da demek oluyor ki her 10 erkekten 7 si cinsel yaşamında mutsuzdur ve dolayısıyla partnerleri de mutsuzdur.

Erken boşalma ülkemizde erkekler arasında en sık yaşanan cinsel işlev bozukluğu olmasına rağmen, cinsel terapiste başvurma konusunda sertleşme sorunlarından sonra 2. sırada gelmektedir. Tedaviye başvurma oranı %20-25 arasındadır.

Özellikle ilk deneyimlerinde erkek erken boşalabilir ya da cinsel açıdan deneyimi az olan bir erkek farklı farklı partnerlerle birlikte olduğunda erken boşalabilir. Bu aslında doğal bir durumdur, çünkü erkek boşalma refleksi üzerinde kontrol sahibi olmayı zamanla ve tecrübe ile öğrenir.

Erken boşalan erkekler genellikle kendilerini şu şekilde ifade ederler:
-“Vajinaya giremeden veya birkaç kez gidip geldikten sonra hemen boşalıyorum…”
-“O an geldiğinde kendimi kontrol edemiyorum.’’
-“Kendimi yetersiz ve değersiz hissediyorum.’’
-“Cinsel ilişki sonrası eşimden utanmaktan ve özür dilemekten bıktım.’’
-“Her seferinde korktuğum başıma geliyor.’’
-“Vajinaya hemen girsem, dışarıya boşalmasam.’’
-“Her şey çok hızlı gelişiyor, kendimi kontrol edemiyorum.’’
-“Artık bu durumdan çok yoruldum.’’
-“Erken boşama sorunum yüzünden karşı cinse yanaşmaya çekiniyorum.’’
-“İleride evlenince ya eşimi tatmin edemezsem.’’

Erken boşalan erkeklerin kafaları birçok konuda karışıktır, zaten erken boşalmalarına da kafalarındaki cinsellikle ilgili yanlış ve abartılı düşünceler, kıyaslamalar ve kişilik özellikleri neden olur. İlk cinsel deneyimde, farklı partnerlerle, arada sırada ortaya çıkan erken boşalma sorunu erkeklerin kafasını fazlaca karıştırmaktadır. Yine bize en çok gelen sorulardan biri de mastürbasyonla erken boşalmanın olup olmayacağıdır. Yani henüz aktif bir cinsel yaşantısı olmayan ya da deneyimi olmayan, ancak mastürbasyonla kısa sürede boşalan erkekler de bizlere erken boşalma sorunları olup olmadığını sormaktadırlar. Önce şunu açıklığa kavuşturmak gereklidir, erken boşalma cinsel ilişkide ortaya çıkan bir durumdur, mastürbasyonla erken boşalma olmaz. Bir kişiye erken boşalma tanısını koyabilmemiz için bu sorunun en az 3-6 ay boyunca, her ilişkide, sürekli olarak, yineleyici ve tekrarlayıcı bir biçimde ortaya çıkıyor olması gereklidir. Yine erken boşalma tanısı koyabilmemiz için erkeğin düzenli bir partneri ya da eşi olmalıdır, çünkü farklı partnerler farklı heyecanlar yaşatır ve sürekli partner değiştiren bir erkeğin erken boşalma sorunu yaşaması da daha büyük bir olasılıktır.

Erken boşalmanın nedenleri nelerdir?
Erken boşalma büyük oranda psikolojik bir sorundur, nedenleri de genellikle psikolojik kökenlidir. Erkeğin kendisi, bedeni, cinsel performansı ve partneri ile ilgili algıları, duygu ve düşünceleri onun erken boşalmasına neden olabilir. Yine özellikle ergenlik döneminde yakalanma korkusu ile aceleyle yapılan mastürbasyonlar da erkeği erken boşalmaya programlayabilir. Ülkemizde gördüğümüz erken boşalma vakalarının çoğu bu tip bir yanlış öğrenme sonucu oluşur. Yani erkekn boşalma yanlış öğrenilen bir davranıştır. Erkekler bunu;
-yakalanma korkusuyla yapılan mastürbasyonlarla
-ayıp, yasak ve günah duygularıyla yapılan mastürbasyonlarla,
-“mastürbasyon yapanın gözü kör olur”, “mastürbasyon yapanın çocuğu olmaz”, “mastürbasyon yapan sağır olur”, vb. cinsel mitlere rağmen korkuyla yapılan mastürbasyonlarla ve
-arkadaşlara hava atmak için skora yönelik sık mastürbasyon yapmayla öğrenmektedirler. Cinsel mitler dediğimiz cinsellikle ilgili yanlış ve abartılı inanışlar, cinsel açıdan deneyimsiz olma, anksiyete, depresyon, stres, yorgunluk, cinsel performansla ilgili gerçekçi olmayan beklentiler, cinsel uyarım eksikliği, cinsel açıdan baskı altında yetişme, aşırı cinsel isteğin verdiği gerginlik, cinsellikle ilgili suçluluk ve günah duyguları, partnerle/eşle ilgili nedenler, bilinçdışındaki cinsellikle ilgili olumsuz düşünceler, partneri tatmin edememe kaygısı, prostatit, üretrit gibi hastalıklar, penis başının aşırı hassasiyeti,vb. nedenler erken boşalmaya yol açabilir. Psikodinamik bir bakış açısıyla bakıldığında, erken boşalma bilinçdışı olarak erkeğin hem kendini hem de eşini cezalandırması olarak da ortaya çıkabilmektedir. Erken boşalma sorunu onlarca farklı nedenden kaynaklanabilir, erkeğin kişilik özellikleri, nasıl bir ailede yetiştiği, cinsel geçmişi, partnerin özellikleri, aralarındaki ilişkide sorunlar olup olmadığı önemlidir. Yani tek tip bir sorun ve tek tip bir çözüm yoktur. Sorun da çözüm de erkeğin özelliklerine bağlıdır ve ona özgüdür.

Erken boşalan erkeklerin ortak özellikleri nelerdir?
Erken boşalan erkekler genellikle aşağıdaki özellikleri taşımaktadırlar:
-Hızlı yemek yeme,
-Hızlı konuşma,
-Hızlı araba kullanma,
-Her konuda aceleci ve sabırsız davranma,
-Çabuk sinirlenme,
-Kontrolsüz davranışlarda bulunma,
-Stresli ve gergin olma,
-Kaygılı olma,
-Sürekli onaylanmayı bekleme,
-Rekabetçi ve hırslı olma.

Erken boşalma tedavi sürecinde kişilerin gerginliklerini, streslerini azaltmaları, öfkelerini kontrol etmeleri ve hayatın her alanında daha yavaş hareket etmeyi öğrenmeleri de önemlidir.

Erken boşalmanın tedavisi cinsel terapidir. Genellikle erken boşalan erkekler öncelikle kısa vadeli ve geçici çözümler ararlar. Geciktirici sprey, krem, hap gibi ürünleri kullanırlar, ilişki sırasında başka şeyler düşünerek heyecanlarını azaltmaya çalışırlar, ilişki öncesi mastürbasyon yapıp boşalarak ilişki süresini uzatmaya çalışırlar. Ya da ilk ilişkide erken boşalsalar bile ikinci, üçüncüde boşalma süresini uzatabileceklerine inanırlar. Ancak bunların hepsi geçici çözümlerdir, kalıcı bir boşalma kontrolü sağlamazlar. Geciktirici ürünler zaten anestetik ürünlerdir ve zevki azaltarak boşalma süresini uzatmayı amaçlarlar. Aslında toplumda da erken boşalmayı önlemek için zevkin azaltılması gerektiği gibi yanlış bir inanış vardır. Önemli olan zevki yok etmeden boşalma süresini uzatmaktır, bu da ancak cinsel terapi ile kazanılabilen bir beceridir.
Cinsel terapide erkek önce kendini tanır, cinsellikle ilgili olumsuz duygu ve düşüncelerinin farkına varır, erkek ve kadın fizyolojisini ve anatomisini öğrenir, gerçek hazla yalancı haz arasındaki farkı anlar ve verilen ev ödevlerini yaparak önce kendisi bireysel olarak daha sonra da eşiyle birlikte yapacağı mastürbasyon egzersizleriyle boşalma süresini uzatmayı ve ne zaman boşalacağına karar vermeyi öğrenir. Bu süreç eğer derinde çok ciddi bir psikolojik sorun ya da kişilik bozukluğu yoksa ortalama 12 seans sürer. 12 seans da yaklaşık 2-3 aylık bir zamanda tamamlanır.
Normal bir boşalmada erkek uyarılır, penisi sertleşir, daha sonra cinsel birleşme gerçekleşir, erkek dilediği kadar birleşmeyi sürdürür ve sonrasında artık “bu kadarı yeterli’’ der ve boşalır.
Erken boşalmada ise erkek uyarılır, penis sertleşir, cinsel birleşme gerçekleşir, erkeğin içine boşalma korkusu düşer ve daha sonrasında da “eyvah boşalıyorum’’ diyerek istemsiz bir şekilde boşalır. Erken boşalan erkeklerin plato noktası (8 noktası) ya hiç yoktur ya da çok kısadır. Bu nedenle önce erkeğe boşalma korkusunun içine ilk düştüğü anı keşfetmeyi ve daha sonra da plato süresini uzatmayı öğretmek gereklidir. Bu öğrenme sürecinde aşağıda anlatılan 0-5-8-9-10 noktalarını kullanıyoruz.
0 noktası: Henüz hiçbir uyarılmanın olmadığı nokta.
5 noktası: Penisin sertleştiği nokta.
8 noktası: Plato noktasıdır. Erkeğin içine boşalma korkusunun ilk düştüğü andır. Bu noktaya her erkek farklı zamanda ulaşır. O yüzden her erkeğin kendi 8 noktasını keşfetmesi çok önemlidir. Erkek 8 noktasını öğrendiğinde hazzı uzatmayı da öğrenebilir.
9 Noktası: Bu nokta geri dönülemez noktadır. Eyvah noktası da denir. 9’a ulaşıldığında boşalma kaçınılmazdır. Bu nedenle süreci 8’de durdurmak ve önlemi o zaman almak gereklidir.
10 noktası: Boşalmanın olduğu noktadır.

Hayal etmek başarmaya giden bir yoldur. Erkek gözlerin kapalı bir şekilde yapacağı egzersizi önce hayal etmelidir. Hayalin gerçekmiş gibi yaşanması önemlidir. Erkek bunu yaparak kendi içi disiplinini fark edecek düşüncelerini, duygularını ve davranışlarını düzenlemeye başlayabilir. Fantezi modellemesi adı verilen zihinsel canlandırma ile erkek bedensel olarak transa girebilir, uyarılmayı ve kendini kontrol etmeyi öğrenebilmek için uygun bir alt yapı oluşturur.
10 basamaktan oluşan erken boşalma tedavisi 8. noktasında boşalma refleksini durdurmanın üzerine inşa edilmektedir. Bunun için erkeğe önce mastürbasyon egzersizleri yaptırılır. Mastürbasyon egzersizlerini erkek partneriyle veya bireysel olarak tek başına yapabiliyor. Mastürbasyon egzersizleri 4 basamaktan oluşuyor.
1-Mastürbasyonda durup-başlama egzersizi
2-Küçük ayarlamalarla mastürbasyon yapma egzersizi
3-Fantezi eşliğinde küçük ayarlamalarla mastürbasyon yapma egzersizi
4-Yoğunlaşarak mastürbasyonda hızlı boşalma egzersizi
İlk aşamada hastanın rahat ve gevşemiş olması, yakalanma korkusunun olmadığı bir ortamda mastürbasyon yapması ve dokunmanın verdiği hazza odaklanarak boşalma refleksi üzerinde istemli kontrol elde etmeye çalışması hedeflenir.
Mastürbasyon egzersizlerinde önemli olan 8 noktasına geldiğinde yani kişinin içine boşalma korkusunun ilk düştüğü anda boşalma refleksi tetiklenmeden durmayı, durduktan sonra nefes egzersizleri yapmayı ve aşk kaslarını gevşetmeyi öğrenmektir.
Erkek ilk önce idrar yaparken idrarını tutup bırakır, böylece aşk kaslarını keşfetmeyi öğrenir. Aşk kasları makat, yumurtalıklar ve kasıkları çevreleyen kaslardır ve pubokoksigeal (PC) kaslar adını alırlar.
Nefes egzersizleri yapılırken aşk kasları gevşetilir. Erkek derin bir nefes alır ve aşk kaslarını gevşetir, nefes verirken aşk kasları daha da gevşetilir ve makatını yavaşça dışarı doğru iter. Böylece aşk kaslarını tamamen gevşetir. Bu işlemi en az 3 kez yapmalıdır.
Mastürbasyon egzersizlerinin başarı ölçütü istemsiz olarak boşalmadan 30 dakikayı tamamlamaktır.

Bu basamaklardan sonra eşli cinsel birleşme egzersizlerine geçilir. Cinsel birleşme egzersizleri 6 basamaktan oluşuyor:
1-Penis vajina birleşmesinde boşalmayı kontrol altında tutma egzersizi
2- Cinsel birleşmede durup başlama egzersizi
3-Cinsel birleşmede küçük ayarlamalarla erkeğin pasif olma egzersizi
4-Cinsel birleşmede küçük ayarlama erkeğin aktif olması egzersizi
5-Amaçlı olarak yaşanan hızlı bir cinsel birliktelik egzersizi
6-Geri düşüş durumuna karşı önlem alma egzersizi

Cinsel birleşme egzersizlerinde de önemli olan 8 noktasına geldiğinde yani kişinin içine boşalma korkusunun ilk düştüğü anda boşalma refleksi tetiklenmeden durmayı, durduktan sonra nefes egzersizleri yapmayı ve aşk kaslarını gevşetmeyi öğrenmektir.
Cinsel ilişkiye hazır olduğunda, erkek aşk kaslarının gevşemiş olduğundan emin olmalıdır. Çünkü burada en önemli nokta; makat, yumurtalık ve kasık bölgelerini kontrol eden aşk kaslarının gevşek olmasıdır. Cinsel birleşmeye başlarken bu özellikle önemlidir, çünkü penisin vajinaya girerken aşk kasları refleks olarak kasılır. Erkek bunun olmasına izin verirse, boşalmadan sorumlu kasların kasılmasına neden olarak istemsiz olarak boşalabilir.
İlk ilişkiye tantra pozisyonu adı verilen kucağa oturma pozisyonu ile başlanır. Kucağa oturtturma pozisyonunda penis vajinaya girer girmez hemen hareket edilmez. Erkek ve kadın birbirinin nefesine odaklanır. Nefes alırken ve verirken aşk kasları gevşetilir.
Cinsel birleşme egzersizlerinin başarı ölçütü istemsiz olarak boşalmadan 30 dakikayı tamamlamaktır.
Bu egzersizler ile sadece uzun süreli boşalma kontrolü sağlanmakla kalınmaz, aynı zamanda penisin sertleşmesi ve orgazmın kalitesini de yükseltmiş olur.
Yararlanılan Kaynaklar: Keçe, A. Cem, Erken Boşalmanın Üstesinden Gelmek, Ütopya Grafik- ANKARA, Aralık 2008.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çevresel Koşulların Erken Boşalma ve Tedavisine Olan Etkileri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Gülüm BACANAK'ın Makaleleri
► Erken Boşalma- Denetimsiz Boşalma Psk.Dnş.Fatih FİDAN
► Erken Boşalma (Erken Boşalıyorum) Psk.Bayram ŞİMŞEK
► Erken Boşalma Psk.Mehmet CAN
► Erken Boşalma Nazlı ÇALIŞKAN
► Erken Boşalma Dr.Psk.Dilek AKGÜL
► Erken Boşalma Psk.Kamil DEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çevresel Koşulların Erken Boşalma ve Tedavisine Olan Etkileri' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilikte Cinsel Sorunlar Şubat 2016
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:15
Top