2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Mallet Finger (Pençe Parmak)
MAKALE #5068 © Yazan Op.Dr.Selim MUĞRABİ | Yayın Haziran 2010 | 5,647 Okuyucu
İnsanlar, sıklıkla, yaygın bir ayakpençe parmaktan ayak parmaklarını sıkıştıran, yüksek topuklu ve çok kısa ayakkabıları sorumlu tutarlar. Bununla birlikte pençe parmak, aynı zamanda, sıklıkla diabet ve alkolizm gibi ayağınızdaki kasları zayıflatan hastalıkların neden olduğu, sinir hasarının sonucu da ortaya çıkar.Pençe parmağınızın olması demek,ayakparmaklarınızın "pençe" şeklinde ayakkabılarınızın tabanında, aşağıyı kazan bir biçimde olmasıdır ve ağrılı kalluslara (sertlikler) neden olurlar. Pençe parmak tedavi edilmediğinde, çok kötü bir durum oluşur ve zaman geçtikçe kalıcı bir deformiteye dönüşebilir.

Semptomlar

* Ayak parmaklarınız ayaktarağı eklemlerinden yükselen bir şekilde bükülürler.(ekstansiyon=germe).
* Ayak parmaklarınız orta eklemlerinden ayakkabınızın tabanına doğru aşağı inen bir şekilde bükülürler.(fleksiyon=bükülme)
* Bazen de ayakparmaklarınız ayağın altına, en sondaki eklemlerden aşağı doğru kıvrılırlar.
* Ayakparmağınızın tepesinin üzerinde veya ayaktarağınızın altında nasırlar gelişebilir.

Değerlendirme

Eğer pençe parmağınız varsa değerlendirmesi için doktorunuzu görün. Kaslarınızı zayıflatan ve parmaklarınızı büken dengesizlikleri yaratan nörolojik bozuklukları ekarte etmek için kesin testlere ihtiyacınız olabilir. Travma ve inflamasyon da pençe parmak deformitesine neden olabilir.

Tedavi

Pençe parmaklar ilk başta çoğunlukla esnektirler (bükülgen=fileksibl) , fakat zaman ilerledikçe yerleştikleri yerde katılaşırlar. Erken safhada bir pençe parmağınız varsa; ayak parmaklarınızı doğru pozisyonda tutması için atel tavsiye edilebilir. Buna ilave olan tavsiyeler:

* Ayak tarağı geniş, yumuşak ayakkabılar giyin ve sıkı ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.
* Ellerinizi kullanarak, ayakparmaklarınızı ve ayakparmağı eklemlerinizi normal pozisyonlarına doğru gerin.
* Ayakparmaklarınızı kullanarak, bilyeleri toplayın veya yere düz olarak uzatılmış bir havluyu buruşturun.

Eğer daha sonraki bir dönemdeki bir pençe parmağınız varsa ve ayakparmaklarınız sabitlenmiş bir pozisyondaysa:

* Özel bir pet (koruyucu yastık); vücut ağırlığınızı gerekli yerlere yeniden dağıtabilir ve ayak tarağınız üzerindeki basıncı hafifletebilir.
* Ayak tarağının içersinde 3/8 inçlik ekstra bir derinlik sağlayan, özel "derinlikli" (in depth) ayakkabıları deneyin.
* Bir ayakkabı tamircisine ayakkabıyı uzatmak için mevcut deformiteye ayak tarağında yer sağlayacak küçük bir cep koyup koyamayacağını sorun.

Eğer bu tedaviler yardımcı olmazsa, problemi düzeltmek için ameliyata ihtiyacınız olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Mallet Finger (Pençe Parmak)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Selim MUĞRABİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Selim MUĞRABİ
İstanbul
Doktor "Ortopedi ve Travmatoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Selim MUĞRABİ'nin Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Mallet Finger (Pençe Parmak)' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diz Protezi Haziran 2010
► Dizde Bağ Yaralanmaları Haziran 2010
► Ön Diz Ağrısı Haziran 2010
► Ayak Bileği Burkulması Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:27
Top