2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Profiloplasty ve Estetik Burun Ameliyatı
MAKALE #5107 © Yazan Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN | Yayın Haziran 2010 | 6,533 Okuyucu
PROFİLOPLASTY ve ESTETİK BURUN AMELİYATI”

Profiloplasty nedir?

Profil herhangi bir cismin veya vücudun herhangi bir bölümünün veya tamamının yandan görünüşüdür.Estetik cerrahide bu terim daha ziyade yüzün yandan görünümü için kullanılır.Yüzün yandan görünümünü daha güzel ve bakıldığı zaman ruhu okşayan bir şekle getirilmesi için yapılan cerrahi operasyonlara genel anlamda profiloplasty diyebiliriz.

Yüzün yandan görünüşünün güzel veya çirkin olmasına neden olan öğeler;alın, yanak çıkıntıları, kaşlar ve gözler, burun ve alın arasındaki açı, üst ve alt dudaklar, üst ve alt çeneler, diş arklarının yaptığı çıkıntılar ve birbirleri ile olan ilişkileri, alt çene ucunun çıkıntısı, çene altı gıdısının düzgün, sarkık veya şişman olması, boyun ve alt çene arasındaki açı, burun ile üst dudak arasındaki açı, alın, burun ve burunla çene ucu arasındaki mesafelerin oranı gibi durumlardır.

Bu öğeler arasında en önemli yeri burun teşkil eder. Çünkü, burun yüzün tam ortasında yer alan en belirgin yapıdır. Bu nedenle bir kişinin yüzüne baktığımız zaman gözümüze en önce o kişinin burnu çarpar. Burundaki herhangi bir çirkinlik yüzün diğer öğelerindeki bütün güzelliklerin fark edilmesini engeller.

Öte yandan, yukarıda sözünü ettiğimiz öğelerden bir veya bir kaçında herhangi bir bozukluk veya oransızlık varsa o kişinin burnunun güzelliğini de fark edemeyiz ya da böyle bir durumda sadece burun üzerinde yapılacak estetik bir düzeltme doyurucu bir sonuç vermeyecektir. Bu nedenle biz estetik burun ameliyatı isteği ile başvuran bir hastanın sadece burnuna değil, o hastanın profilini oluşturan tüm öğelere dikkatimizi yöneltiyoruz. Eğer diğer öğelerde de herhangi bir bozukluk varsa bunları da estetik burun ameliyatı ile birlikte ele almayı o hastaya öneriyoruz. Örneğin; estetik burun ameliyatı ile birlikte çene ucunda kısalık olan bir hastanın çene ucunu da aynı seans da bir miktar şişirdiğimiz zaman elde edilecek sonuç çok çarpıcı olabilmektedir. Benzer şekilde çene altı gıdısı bir miktar şişman olan bir kişiye de estetik burun ameliyatı ile birlikte çene altı gıdısına yapılacak olan liposuction yöntemi ile çene-boyun arasındaki açı düzeltilecek ve sadece estetik burun ameliyatından elde edilecek sonuca göre çok daha güzel bir görüntü sağlanacaktır.

Rhinoplasty nedir?

Burunda mevcut olan şekil bozukluğunun estetik olarak cerrahi yöntemlerle düzeltilmesi işlemidir.Burundaki şekil bozuklukları kişiden kişiye değişkenlikler arz edebilir.Örneğin; burun aşırı büyük olabilir, burun sırtı aşırı tümsek ve kavisli olabilir,burun ucu uzun ve sarkık olabilir veya çok etli, büyük ve yuvarlak olabilir, burun kökünde burun ile alın arasında var olan açı düzleşmiş olabilir, semer burun veya eğer burun dediğimiz şekilde burun sırtı çökük olabilir, burun ile dudak arasındaki açı ileri derecede daralmış olabilir, burun kanatları ileri derecede geniş ve yayvan olabilir veya burun sağa veya sola yamulmuş olabilir. Burnun iki tarafı arasında asimetri olabilir.

Öte yandan burnun dışı gibi içindede yapısal bozukluklar söz konusu olabilir. Böyle durumlarda burun solunumu da bozulmuştur. Bu gibi problemleri de birlikte halledebiliyoruz.

Estetik burun ameliyatlarında ne gibi işlemler yapılıyor?

Burnun içinden yapılan kesilerden girilir, bozuk olan kıkırdak ve kemik yapılara ulaşılarak bunlar üzerinde şekil düzeltme, fazlalıkların çıkarılması, eğer eksiklik varsa doku aktarımı gibi işlemler yapılarak buruna estetik olarak kabul edilebilir düzgün bir şekil verilir. Daha sonra da yapılacak tampon ve alçılama ile verilen bu şekil tespit edilir.

Aynı zamanda solunum problemi de varsa gene estetik rhinoplasty yapılabilir mi?
Evet yapılabilir ancak; bu takdirde burun solunumunu bozan orta bölmedeki deformasyonunda özel yöntemlerle aynı seansta düzeltilmesi gerekir ki yaptığımız bu işleme septo-rhinoplasty adını veriyoruz.

Burun ameliyatlarında anestezi nasıl sağlanıyor?

Birçok ameliyat da olduğu gibi bunlarda da genel anestezi uygulanıyor. Yani hasta uyutuluyor ancak; biz ameliyat sırasında kanamayı azaltıcı ilaç ve lokal anestezi içeren bir solüsyonu da buruna zerk ediyoruz.

Burun ameliyatlarında Operasyon süresi ortalama ne kadardır?

Yalnızca burun çatısında bozukluk olan olgularda ortalama 1 saat sürerken burun orta bölmesinin de birlikte düzeltilmesi gereken durumlarda bu süre 3 saate kadar uzayabilmektedir.

Burun Ameliyatından sonra çok ağrı oluyor mu?

Ağrının çokluğu veya azlığı kişiden kişiye değişiklik gösterebilir ancak; çok etkili ağrı kesicilerle bu ağrıyı kontrol edebiliyoruz.

Burun Ameliyatından sonra ameliyat morlukları ve şişliklerinden bahsedebilir misiniz?

Morarma ve şişlik bu ameliyatlarda kaçınılmazdır.Bununda derecesi kişiden kişiye veya yapılan cerrahi işlemin şekline göre değişiklik gösterebilir.Geçici olan bu morluklar ve şişlikler büyük ölçüde 1-2 hafta içerisinde geriler. Kalan çok az miktardaki şişliklerin tamamen kaybolması ise en az 6 ay sürer fakat bu süre içerisinde fazla dikkati çekecek boyutta olmadığından hem hasta hem de hekim tarafından fazlaca kaale alınmaz.

Burun operasyonundan sonra Ameliyat izi kalır mı?

Hayır çünkü ,bu girişim burnun içinde yapılan kesilerle gerçekleştirildiği için gözle görülür bir iz olmaz ancak ; bazı vakalarda tercih edilen açık rinoplasty yönteminde burun deliklerini birbirinden ayıran ve columella dediğimiz görünür alanda birkaç mm’lik kesi izi olur ki bu iz de en geç altı ay içerisinde fark edilemez hale gelir.

Burun ameliyattan sonra kaç gün alçı veya bandaj uygulanıyor? Burun tamponlarını ne zaman alıyorsunuz?

Tamponlar iki veya üç gün kalıyor.Alçı bir hafta sonra çıkarılıyor.Onun yerine ya yeniden bir alçı konuluyor veya flaster tespiti uygulanıyor.Bir hafta da böyle tutuluyor.Yani toplam iki haftalık bir tespit süresi kişiyi bloke edebiliyor.

Burun Ameliyatından sonra Kişi kaç gün işinden kalabiliyor?

Bu iki haftalık sürenin ilk yarısı kişiyi fiziksel olarak genellikle tamamen bloke ediyor ancak ; ikinci hafta eğer kişi isterse burnu alçılı veya bantlı olarak işine gidebilecek şekilde toparlanabiliyor.

Burun ameliyatından sonra Nihai sonuç ne zaman ortaya çıkıyor?

Nihai sonuç şişliklerin tamamen kaybolduğu altıncı aydan sonra ortaya çıkar.Bu süre minimum süre olup bazen daha geç olabilir.

Burun ameliyatında Sonuç kötü olursa tekrar operasyon yapılabilir mi?Ne zaman?

Evet yapılabilir.Minimum altı ay sonra hatta bir yıl sonra yapılması daha da iyi.

Burun Ameliyatı sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken hususlar var mı?

Estetik burun ameliyatında tamamen hareketli hale getirilen ve yeniden şekil verilen kemik ve kıkırdakların birbirlerine kaynaması yaklaşık olarak 1-1,5 ay sürmektedir.Onun için hastaların burunlarını bu dönemde ve hatta 6. aya kadar darbelere karşı korumaları gerekir.İlk haftalarda baş-boyun bölgesindeki kan basıncını arttıran ve bazı durumlarda kanamalara neden olabilen spor ve hareketlerden uzak durmalıdırlar.Burnunu aşağı doğru sıyırarak sümkürmemelidirler.Burnun yanlarına aşağıdan yukarıya doğru yapılacak az basınçlı masajlar yararlı olabilir.

Burun ameliyatından sonra gözlük takabilir mi?

İlk 1-1,5 aylık dönemde takmamalıdır.Daha sonraki dönemde ise gözlüğün burun ucuna doğru kayması kesinlikle engellenmelidir.

Estetik burun ameliyatından sonra kişi güneşten korunmalı mı?

Morluklar tamamen geçene kadar güneşten kesinkes korunmalıdır.Çünkü güneş ışınları bu morlukları deriye fiske ederek kalıcı lekeler haline dönüşmesine neden olabilir.Morluklar geçtikten sonra ise güneşin herhangi bir olumsuz etkisi söz konusu değildir.

Halk arasında burun düşmesi denilen husustan da biraz söz eder misiniz ?

Estetik burun ameliyatlarından sonara burun ucunun aşağıya doğru sarkması sonucunda burun ile dudak arasındaki açının daralması ve burun ucunun birazcık yukarısında bir tümsekliğin belirmesi halidir.Bu durum teknik hata sonucu gelişebileceği gibi herhangi bir teknik hata olmaksızın da ortaya çıkabilen bir sorundur.Bunun düzeltilmesi için revizyon amaçlı yeni bir operasyona ihtiyaç vardır.

Estetik burun ameliyatları için herhangi bir yaş sınırı var mı?

En erken 16.-17. yaşlarda operasyon yapılabilir.üst yaş sınırı hastanın genel sağlık durumuna ve ameliyata engel herhangi bir başka hastalığı olup olmadığına göre değişir.

Erkekler de estetik burun ameliyatı isteğinde bulunuyorlar mı?

Elbette bulunuyorlar.Bence bulunmamaları için herhangi bir neden de yok.Estetik burun ameliyatı yaptıran hastalarımızın yaklaşık %15-20 si erkeklerden oluşuyor.

Estetik burun ameliyatında burnu şekillendirirken hastanın istediği biçimde burun yapılabiliyor mu?

Elinde gazetelerden ,mecmualardan kesilmiş resimlerle bize başvurup ‘’işte ben böyle burun istiyorum ‘’diyen hastalar bizim için hiç de makbul hastalar değillerdir.Çünkü,bu kişilerin gösterdikleri resimlerdeki yüzler başka yüzlerdir ve hastamızın yüzü ise başka bir yüzdür.O resimdeki burnu hastamızın yüzüne koyduğumuz zaman aynı güzellikte bir sonuç alınması mümkün değildir.Her yüze giden burun şekli farklıdır.

Yani estetik burun Ameliyatında belli ölçüler mi var?

Elbette var.Ve bu ölçüler her hasta için farklıdır.Bu ölçüler burnun uzunluğu,yüksekliği,yüzün diğer yapıları ile yaptığı açılar göz önüne alınarak değerlendirme yapılır.Bu değerlendirmeleri genellikle ameliyattan önce bilgisayardaki fotoğraf üzerinde çalışma yaparak gerçekleştirmekteyiz.Ameliyat sonrası ortaya çıkacak olan sonuç hakkında ve profilde ideal düzelmeyi sağlamak için başka işlemler gerekip gerekmediği hakkında hastayı bilgilendiriyoruz.Hasta ile durumu tartışarak birlikte karar veriyoruz.

Profiloplasty ve estetik burun ameliyatlarında ideal sonucu nasıl tanımlayabilirsiniz?

İdeal sonuç bence doğal görünümlü,estetik ameliyat olduğu fark edilmeyen ,yüzdeki diğer yapılarla uyumlu ve oranlı,solunum problemi olmayan,yüzdeki diğer yapıların güzelliklerini maskelemeyen tam tersi ortaya çıkaran bir sonuç olmalı.

İnsanlar niçin estetik burun ameliyatı istiyorlar?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi burundaki herhangi bir şekil bozukluğu kişinin psikolojik durumu üzerine çok olumsuz bir etki yapar.Bu olumsuzluk ruhsal durumu ileri derecede bozacak düzeye ve kişinin öz güvenini kaybetmesine kadar varabilir.Yapılacak olan başarılı bir estetik ameliyatla kişinin psikolojisi düzelir ve özgüveni artar.Doğal olarak bu sonuç kişinin hayattaki başarısı demektir.Bazen estetik ameliyat isteği bir psikiyatrik rahatsızlığın sonucunda ortaya çıkabilir.Aslında gerçek bir düzeltme gerektirecek kadar deformasyon olmadığı halde bu istekte bulunan kişileri biz estetik cerrahlar kolaylıkla ayırt edebiliriz ve bu kişileri ameliyat etmekten kaçınırız.Bu gibi kişileri öncelikle bir psikiyatri uzmanına yönlendiriyoruz.

Hocam peki bu ‘’Turkish Delight’’ yani Türk lokumu denilen estetik burun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Bu konuda magazin basını aracılığı ile çok geniş ve aydınlatıcı bilgiler halka sunuldu.Bu nedenle Turkish Delight ‘ın ne olduğu hakkında bir şey söylememe gerek yok sanırım.Fakat herhalde üzerinde deneysel ve klinik araştırmalar yapılması,başka kişiler ve merkezler tarafından da uygulandıktan sonra uzun vade de alınacak sonuçların öncelikle bilimsel arenalarda tartışılması gerek diye düşünüyorum.

Biraz da Burun Rekonstrüksiyonu’ndan söz edebilir misiniz?

Herhangi bir kaza,silah ile yaralanma yada kötü huylu tümör nedeni ile yapılan operasyonlar sonucunda burnunu kaybeden kişilere yeni bir burun imal etme girişimidir.Bunun için öncelikle hastanın kaburgasından alınan kıkırdaklarla burun iskeleti oluşturulur.Bu iskeletin iç ve dış yüzeyi vücudun uzak bir yerinden micro-cerrahi yöntemi ile taşınan bir deri örtüsü ile kaplanmak sureti ile burun oluşturulur.Bu konuda başka yöntemler de vardır.Ancak sözünü ettiğim bu yöntem en güncel olanı ve bizim de tercih ettiğimiz alternatiftir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Profiloplasty ve Estetik Burun Ameliyatı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Mesut ÖZCAN Fotoğraf
Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
Bursa
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN'ın Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Burun Ameliyatı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
► Estetik Burun Ameliyatı Rinoplasti Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Profiloplasty ve Estetik Burun Ameliyatı' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazer Epilasyon Temmuz 2010
► Gençlik ve Estetik Temmuz 2010
► Benler (Nevüsler) Temmuz 2010
► Saç Ekimi ve Mezoterapisi Haziran 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:00
Top