2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Göz Tembelliği (Amblyopi) Tedavisinde Neurovision Tekniği
MAKALE #5116 © Yazan Op.Dr.Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ | Yayın Haziran 2010 | 10,639 Okuyucu
GÖZ TEMBELLİĞİ TEDAVİSİNDE YENİ UMUTLAR

Amblyopi ya da halk arasındaki adı ile göz tembelliği gözüntüm yapılarının normal görünmesine rağmen, görmenin tam olmaması durumudur. Bu hastalar kontakt lens veya gözlük taksalar bilegörmeleri normal seviyeye ulaşamaz. Bebeklik veya erken çocukluk evresinde geçirilen göz enfeksiyonları sonrası kalan izler, doğumsal katarakt, göz yaralanmaları, daha sık olarak da şaşılık veya anizometropi dediğimiz iki göz arasında oluşan çok fazla numara farkı( Bir göz 1 numara iken öbür gözün 5 numara olması gibi) göz tembelliğinin en sık sebepleridir.

Bu Hastalarda görme her türlü çabaya rağmen % 60-65 'in üstüne çıkamamaktadır.

Bu hastalarda bugüne kadar izlenen yöntemilk önce görmeyi azaltan sebepler ne ise onu ortadan kaldırma. Yani enfeksiyonu, yaralanmayı tedavi etmek, katarakt ameliyatı yapmak, şaşılık ameliyatını yapmak,göz bozukluğunu gözlükle tedavi etmek ardından kapama ya da CAM tedavisi yapmak idi. Bu tedaviler de çocuklar 10 en geç 11 yaşına gelinceye kadar yapılır, bu yaşta gelinen görme seviyesi ne ise görme o yaştan sonra artmaz aynı seviyede kalırdı. Bu yüzden görme tembelliğinin tedavisi 10-11 yaşına kadardır diye bilinirdi.

Son yıllarda geliştirilen yepyeni bir teknik artıkgöz tembelliği çeken hastalara umut ışığı oldu. NEUROVİSİON denen bu yeni teknik klinik olarak yararı kanıtlanmış, cerrahi olmayan, risksiz bir yöntem. Bu yöntem göz tembelliği olan yetişkinler için Amerikan yiyecek ve ilaç dairesinden onaylı tek yöntem. Bu teknik, primer görme korteksi denen, beyindeki görme olayını yorumlayan hücreleri, farklı görsel uyaranlarla uyararak görmeyi arttırıyor. Bu etkin uyarılam beyindeki görme yorumlanması olayını geliştirerek, hem görme kalitesini, hem de görme keskinliğini arttırıyor.

Hastanın tıbbi ve göz hastalıklarına bağlı özgeçmişi, görme keskinliği ve görme kalitesi, İki gözle görme ve derinlikli görme testleri, şaşılık testleri, hastanın mevcut gözlüğünün muayenesi gibi detaylı muayenesi yapıldıktan sonrahastanın bu tedaviye uygun olduğuna karar verilirse hastanın bilgileri Neurovision sistemine kaydediliyor. Merkezde şahsın kendisine özel bir tedavi programı özel bir yazılım ile geliştirilip hazırlanıyor. Tedavi yaklaşık 40 oturumdan oluşuyor. Hastalar evlerinde kendi bigisayarlarından internete bağlanarak yaklaşık 30 dakika süren bu egzersiz programlarını haftada 2-3 kere yapmaya başlıyorlar. Hastalar ne kadar iyi konsantre olup bunu yaparlarsa sonuç o kadar iyi oluyor.

9 ile 55 yaş arasındaki göme tembelliği sıkıntısı olanlar, düzeltilmiş görme gücü %20-30 olanlar ve kayma açısı 8 prizmadan fazla olmayanlar için uygulanabilen bir yöntem. Bu hastalarda görme keskinliği ve kontrast duyarlılığını arttırarak görme kalitesini yükseltiyor.

Bu teknik yalnızca görme tembelliği tedavisinde kullanılmayıp aynı zamanda düşük miyoplara uygulanarak gözlük takmadan tam görmeleri de sağlanabilmektedir.yani 0,50-0,75 kadar bir miyopunuz varsa bu tedavi ile gözlüksüz tam görmeniz sağlanabilmektedir. Başka bir endikasyon alanı da erken presbyopik hastalara ( yakını görme bozukluğunun ilk yıllarında ) bu tedavinin uygulanmasıdır. Böylece yakın gözlüğü takma daha ileriki yaşlara ötelenebilmektedir. Refraktif cerrahi sonrası ( lazerle gözlük atma ameliyatı ) sonrası da uygulanabilmekte ve arta kalmış olan hafif miyop veya astigmat bu yöntemle gözlük takmaksızın düzeltilmektedir.Ayrıca eğer katarakt ameliyatında göze çok odaklı göz içi merceği yerleştirilmişse buna bağlı sıkıntılarda da oldukça iyi sonuç veren bir tedavi yöntemi.

SONUÇ OLARAK
-İnvazif olmayan, cerrahi olmayan bir yöntem
-Acısız ağrısız bir yöntem
-Hem Avrupada hem Amerikada güvenilirliği ve etkinliği kanıtlanmış bir tedavi.
-Büyük bir kısmı evde uygulanan rahat bir yöntem
-Tamamen risksiz bir tedavi

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Göz Tembelliği (Amblyopi) Tedavisinde Neurovision Tekniği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ Fotoğraf
Op.Dr.Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ
İstanbul
Doktor "Göz Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Nesimi Cihan ÜNLÜÇERÇİ'nin Yazıları
► Göz Tembelliği (Ambliyopi) Op.Dr.Süleyman Mesut KARAATLI
► Kırışıklık Tedavisinde Botox Dr.Betül Zeynep ŞENGÖR
► Egzama Tedavisinde Probiyotik Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Tüp Bebek Tedavisinde Akupunktur Prof.Dr.Kaya ÖZKUŞ
► Depresyon Tedavisinde Genel İlkeler Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Göz Tembelliği (Amblyopi) Tedavisinde Neurovision Tekniği' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Kontakt Lens Tarihi Ağustos 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:28
Top