2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Pitbulların Toplatılması ve Satışının Yasaklanmasına Yönelik Genelge Üzerine Düşünceler
MAKALE #5141 © Yazan Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU | Yayın Temmuz 2010 | 6,323 Okuyucu
Köpekler bize karşılıksız sevgi veren ve ne yazık ki itaat eden sadık dostlarımızdır.

Son günlerde gündemi yoğun olarak işgal eden pitbulların toplatılması ve sahiplerine yüksek para cezası verilmesi konusunda çıkan genelge ile ilgili basın ve televizyon kanallarında konu tartışılıyor. Bu konuda en önemli ayrıntı mevcut bir yasanın olması ve bu yasa uygulandığı zaman aslında sorunu çözecek gibi görünüyor. Yasanın Pitbullar vb için söz konusu olan kısmıyla değerlendirirsek: Bu köpeklerin kısırlaştırılması, yavru satışının yasaklanması, dövüşlerinin engellenmesi, kayıt altına alınması zaten konunun problemli olan büyük bir kısmı ortadan kaldıracak! Zaten yasa çıktığından beri uygulamada hiçbir adım atılmadığı için dövüş amacıyla bu zavallı köpekleri köle gibi besleyenler faaliyetlerine devam edebiliyorlar. Google dan pitbull yavru yazın bakın kaç tane satılık yavru çıkacak? Ya da bir sürü dövüşle ilgili site vb dolu! Bu arada son yaşanan genelge rezilliğinden sonra hiçbir pitbull sahibi köpeğini belediye veya valiliğe kayıt ettirmez. Zaten ettirmeye çekiniyorlardı artık haklı olarak asla kayıt ettirilmeyecek. Bunun dışında ben olsam rottweiler veya başka bir köpeğimde olsa kayıt ettirmem. Bu ülkede bu bürokratlarla yarın öbür gün onları da toplama kararı çıkabilir. Bu arada bu genelge ile öncelikle yasaya uyanlar cezalandırılacak gibi görünüyor. Çünkü göz önünde olanlar onlar ve yasaklara uymayanlar ise köpek satış ve dövüşlerine devam ediyorlar.
Pitbull ırkı köpekler yıllardır dövüş amaçlı seçilerek üretildikleri için köpeklerin dövüştürülmesinde en güçlü ve dayanıklı ırklar olarak bilinirler. Uzun yıllardır dünyanın her yerinde bu tip ırklar ne yazık ki hayvan sevmeyen ama para kazanmak için iddia ile köpek, horoz vb dövüşler düzenleyen veya koruma amaçlı mafya vb için üretilmişlerdir. Köpek dövüşündeki başarıları için üretilen bu tip ırklardaki köpeklerin hiç birisi insana saldırma eğiliminde değildir. Hatta bu özelliği istenmez. Çünkü bu köpekleri acımasızca ringlerde dövüştürürken çevrede seyredenlere ve sahiplerine saldırması istenmez. Ama yine kötü niyetli kişilerin elinde bu köpekler aynı çocuğun eline verilmiş bir tabanca kadar tehlikeli olurlar. Zaten o yüzden ben de bir veteriner hekim olarak üretilmemeleri düşüncesine ve yasanın uygulanmasına katılıyorum.

Bir köpeğin bir insana veya bir çocuğa saldırışını seyrettiğiniz zaman bu olayın nedenleri üzerinde hiç durmadan direk olayın dehşetinin etkisinde kalıyorsunuz ve bir yandan da arka fonda durmadan tahrik edici bir sesle sanki bir boks maçı anlatır gibi olayı daha da korkunç hale getirmeye çalışan spikerin sesiyle tam anlamıyla şoke durumunda sadece ve sadece bu köpeklerin bir ölüm makinesi olduğunu ve zaten doğuştan insanlara veya hayvanlara saldırmak için yaratıldıklarını düşünüyorsunuz. Halbuki tüm bu saldırgan psikopat pitbull’ların(Bütün pitbullar saldırgan ve psikopattır demiyorum dikkatinizi çekerim!) arkasında onları saldırı konusunda eğiten, yetiştiren ve bu köpekleri bir silah gibi kullanmak isteyen saldırgan ruhlu insanlar var. Yani köpek her zaman yaptığı gibi doğasının ana yapısını oluşturan insana , diğer bir deyişle sahibine olan sevgisi ve itaatinin sonucu olarak sahibinin istediği ve bu konuda inanılmaz zorlayıcı ve tahrik edici eğitimleri ile yönlendirdiği görevini sonucunda ölmek pahasına yapmaya çalışıyor.
Köpekleri bir bütün olarak düşündüğümüzde zaten tüm yaşamları boyunca insanların isteklerini büyük bir hevesle ve karın tokluğuna yaptıklarını görmüyor muyuz? Avcılıkta ava yardımcı, bekçilikte gece gündüz görev başında evimizi, malımızı, sürülerimizi koruyan, evlerimizde çocuklarımız ve bizlerle dostluğunu paylaşan, depremde göçük altında kalanları kurtarma da insanların giremedikleri derinliklere kadar girip belki bir insanın canını kurtarırım diye hayatını tehlikeye atan, polisimizin uyuşturucu ararken veya diğer görevlerinde yanı başında silahı kadar yararlı ve güven verici, hemen tüm askeri birliklerde güvenlikte en ön saflarda görev alan, yurdumuzda fazla yaygın olmasa da körlere göz olan, kısaca insanın yaşamının bir çok safhasında her zaman en önde ve sahibinin isteklerini yerine getirme konusunda sadece karın tokluğuna mızmızlanmadan gece gündüz görev yapan köpekler değil midir ?

Bütün bunları düşündüğümüzde köpekler asla insan yaşamındaki bir kurt veya aslan gibi değildir. Onlar her zaman insanların en sadık dostu olma mertebesinde olmuşlar ve gelecekte de olacaklardır. Onlar bizlere ve özellikle çocuklarımıza karşılıksız sevmenin ne demek olduğunu anlatacak dostlarımızdır.

Şimdi genç bir kadın olan kardeşim yıllar önce hiç unutmadığım bir şey söylemişti. 7-8 yaşındaydı, çok küçücüktü ama yüreği hayvanlar ve her şeye karşı o zamanda şimdi olduğu gibi sevgi doluydu. Bu söylediği birkaç kelime aslında o kadar anlamlıydı ki sizlerle paylaşmalıyım ; ‘’Abicim, insanlar hayvanları tanımadıkları için onlardan korkuyorlar değil mi? Tanısalar onlardan korkmaları için hiçbir neden olmadığını anlarlardı.’’
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Pitbulların Toplatılması ve Satışının Yasaklanmasına Yönelik Genelge Üzerine Düşünceler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
A.Kutlu DAYIOĞLU Fotoğraf
Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Veteriner Hekim
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi222 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.A.Kutlu DAYIOĞLU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Pitbulların Toplatılması ve Satışının Yasaklanmasına Yönelik Genelge Üzerine Düşünceler' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Kedilerde Agresiflik-Saldırganlık ÇOK OKUNUYOR Nisan 2013
◊ Bu da Bir Akrep Macerası Haziran 2017
◊ Pisipisi Otu Ekim 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:13
Top