2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Glisemik İndeksi Düşük, Posa Oranı Yüksek Olarak Planlanmış Salata ile Protein, Folat,demir ve Omega-3 İhtiyacınızı Karşılayabilirsiniz.
MAKALE #5201 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Temmuz 2010 | 7,534 Okuyucu
Mercimek ve cevizle hazırlanmış bir salata protein, folat, demir, omega-3 ve bol miktarda posa içerir . Kan şekerinizi yükseltmez.
Glisemik indexi düşük, posa oranı yüksek olarak planlanmış bir salata ile bir öğününüzü 280 kalori ile sınırlayabilirsiniz. Enerji, Protein, Yağ, Vitamin- mineral ve posa ihtiyacınızı karşılayacak aynı zamanda demir, folat ve omega-3 den de faydalanabileceksiniz.
Yazın sıcak günlerinde kan şekerinizi yükseltmeyecek, regüle tutacak bir öğüne kim hayır diyebilir. Özellikle diyet programında olanlar için 280 kalorilik bir öğle/akşam yemeği, yanında soğuk bir içecekle tamamlayabileceğiniz dengeli bir ana öğün.
Düşük kalorili öğün tarifine geçmeden önce kurubaklagiller hakkında kısa bir bilgiye ne dersiniz?
Baklagillerin insanlar tarafından ilk ehlileştirilen bitkilerden olduğunu biliyormusunuz?
MÖ 5500 yıllarında Güney Anadolu da insan besini olarak kullanıldığı arkeolojik çalışmalardan anlaşılan baklagillerin MÖ 4000 yıllarında Amerika kıtasında kullanıldığına dair kaynaklar var. Çok eski çağlardan beri insan besini olarak tanımlanmaktadır.
Kurubaklagiller leguminous bitkilerinin olgunlaşmış tohumlarıdır. Bileşimi karbonhidrat ve proteindir. Kalsiyum, çinko, magnezyum, B vitaminleri, E vitamini ve demirden zengindir.
100 gm mercimekte ortalama 351 kalori, 23.7 gm protein, 68 mg kalsiyum, 7 mg demir bulunmaktadır.
Kurubaklagillerin protein kalitesi et ve yumurtaya göre daha düşüktür. Kurubaklagillerin proteinin biyolojik değeri yumurta proteinine göre %40-60 arasında değiştiğini göstermektedir. Biyolojik değeri en yüksek olan soya fasulyesidir. Kurubaklagillerin protein kalitesinin düşük olma nedeni elzem aminoasitlerden kükürtlü aminoasitlerin sınırlı oluşu ve sindirilme güçlüğüdür. Fakat kurubaklagiller tahıllarla karıştırılarak pişirildiğinde karışımın biyolojik değeri %70 e kadar yükselebilmektedir. Bu tip karışımlarla normal büyümenin sağlandığı yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
Türkiye de kurubaklagil tüketiminin kişi başına günlük 31 gram civarında olduğu, bu oranın Orta ve Güney Amerika ve Güney Doğu Asya da daha yüksek olduğu bilinmektedir.
Kurubaklagilleri yeşil sebzeler ve kuruyemişlerle destekleyerek tüketmek demir emilimini artıracak ayrıca , omega-3 ün antioksidant etkisinden de faydalanma olanağı sağlayacaktır.
Unutmayalım demir ve C vitamini beraber tüketildiğinde demirin emilim oranının daha yüksek olduğu yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Omega-3 destekli salata
Hazırlama süresi 40 dakika
Porsiyon 4
1 porsiyonda
Kalori 280
Yağ 11g
Tuz 1g


İçindekiler
200g yeşil mercimek
1 yemek kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı sirke
2 diş sarmısak
1 çay kaşığı hardal
100g ceviz
1 orta boy marul yada kıvırcık
Yapılışı
1. 200 gram mercimeği soğuk su ile yıkadıktan sonra bir tencereye boşaltın. Üzerini kaplayacak şekilde su ekleyerek 30-40 dakika kadar kaynatın (mercimekler diriliğini koruyacak şekilde pişinceye kadar) .
2. Mercimegin fazla suyunu süzün. Zetinyağı, sirke, ezilmiş sarımsak ve hardalı karıştırın. Bu karışımı ılık mercimeğe ekleyerek karıştırın.
3.Soğumaya bırakın.
4. Marul yada kıvırcık yapraklarını elinizle doğrayın. Yukarıda hazırladığınız karışımı ekleyin. Ceviz ile süsleyerek servis edin.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Glisemik İndeksi Düşük, Posa Oranı Yüksek Olarak Planlanmış Salata ile Protein, Folat,demir ve Omega-3 İhtiyacınızı Karşılayabilirsiniz." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Obezite ve Vücut Yağ Oranı Dyt.Sinan YILDIZ
► Lif (Posa) Nedir ? Dyt.Deniz ŞAFAK
► Posa ve Sağlığımız Dyt.Gökmen GÖK
► Diyabet ve Posa İlişkisi Dyt.Duygu BİLGİN
► Posa ile Gelen Sağlık Dyt.Reyhan YÖRÜMEZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Glisemik İndeksi Düşük, Posa Oranı Yüksek Olarak Planlanmış Salata ile Protein, Folat,demir ve Omega-3 İhtiyacınızı Karşılayabilirsiniz.' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:43
Top