2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Estetiği (Rinoplasti - Nazoplasti)
MAKALE #5203 © Yazan Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER | Yayın Temmuz 2010 | 9,267 Okuyucu
Burun estetik ameliyatlarına "Rinoplasti" ,"nazoplasti" denir. Burun şekil bozukluğu nedeniyle doktor arayan hastalarda belirli endişeler olmaktadır. "Kime ameliyat olmalıyım, Acaba sonuçtan memnun olur muyum" gibi... Bu kısa makale bilgilendirme amacıyla Yazarın kişisel bakış açısıyla yazılmıştır.

Rinoplasti; Kime, ne zaman ve kim tarafından?

Türkiyenin içinde bulunduğu coğrafya içinde "kemerli burun", "büyük burun" ya da "kalın burun" şikayetleri sıklıkla görülmektedir. Buna ek olarak normal burunla doğduğu halde bazı kişilerin büyüme ve gelişme sırasında çeşitli nedenlerle burunlarında yamukluk olulabilir. Bu hastalarda burun şekil bozukluğuna ek olarak burunda işlevsel bozukluklar da bulunur. Burunun en önemli işlevi nefes alma ve havayı nemlendirmedir. Burun içinde bulunan burun etlerinin (konka) şişmesi veya burunu ortada iki ayrı hava yoluna ayıran kıkrdak yapının yamulması nefes almayı güçleştirir, horlamalara, uyku bozukluklarına hatta bazı kalp problemlerine bile neden olabilir. Bu kişilerde rinoplasti yapılırken ek olarak bu fonksiyon bozukluklarıda düzeltilmelidir.

Burun gelişimini 17- 20 yaşlarında tamamlamaktadır. Kızlarda daha erken iken erkeklerde burun gelişimi 20 li yaşlara kadar devam eder. Bunun önemi rinoplasti burun gelişimi tamamlanmadan yapılırsa tekrar kalıcı şekil ve fonksiyon bozuklukları baş gösterir.

Ameliyat adayı hastanın ameliyattan sonra yüzünün en önemli çıkıntısının anatomisi değişecektir. Bu durum sonuç ne kadar güzel olursa olsun genç hastalar için çok büyük bir değişikliktir. Bu nedenle hastanın sadece burun kemiklerinin gelişiminin tamamlanmış olması yetmez, aynı zamanda kişilik olarak ta bu değişiklere uyum sağlayacak olgunluğa gelmiş olması gerekir.

Bu ameliyatın her aşamasında cerrah burunun ameliyat sonrası hem şeklini hem de işlevlerini gözetmek zorundadır. Öyleyse eğitimi ve tecrübesi buna yeterli olmalıdır. Estetik normları öğrenmesi ve anatomiye hakimiyeti için plastik cerrahi uzmanı olmasının yanısıra, burun işlev bozukluklarını bilecek tanıyacak ve onaracak kadar da deneyimli ve eğitimli olmalıdır. Bazen bir plastik cerrah ile Kulak Burun Boğaz uzmanı birlikte ameliyat yapabildiklerri gibi, sadece KBB uzmanı yada sadece Plastik cerrahi uzmanı da başarılı burun estetik ameliyatları yapmaktadır. Burada önemli olan "burnun içinin ve dışının" yada "şeklinin ve işlevlerinin" bir bütün olarak ele alınması gerekliliğidir.

Rinoplasti basit bir ameliyat mıdır?

Hem evet hem hayır. Anatomik olarak vücudun görece neredeyse dışında yapılan bu ameliyat, travma açısından düşünülürse genellikle hasta tarafından nispeten kolay tolere edilen bir ameliyattır. 45-!20 dk arasında sürer. Hasta belki bir geceyi hastanede geçirir. Yüzde değişik derecede şişlik ve morluk olşmasına rağmen ağrı pek görülmez. Basit ve az miktarda ağrı kesici yeterli iken, morluk ve şişlikler kısa sürede iyileşir. Kanama ve sızıntı bir problem oluşturmaz, hatta çoğunlukla hastaya burun tamponu gerekmez.

Öte yandan Cerrah açısından önemli zorlukları olan bir girişimdir. Deri, burun iç derisi (mukoza) kıkırdak ve kemik gibi farklı dokular aynı anda ameliyat edilmektedir. Her bir dokunun travmaya verdiği cevap farklıdır. Örneğin kıkırdak şişlikleri ile mukoza şişliği farklı zamanlarda iyileşir. Yani nefes alamama( nezle hali) 2- 3 haftada iyileşirken, burun ucu şişliği 3-6 ay devam eder. Bu nedenle burnun son şeklini alması aylar sonra olur.

Ayrıca milimetre seviyesinde ince hesaplarla yapılan bir girişim olduğundan cerrah 6 ay sonrasını düşünerek ve çok detaylı bir planlamayla ameliyatı yapar. Burada hastanın farkında olması gereken önemli bir konu da "ameliyat sonucunun geriye dönüşü yoktur". Elde edilen sonuç kalıcıdır. Ancak tekrar ameliyat ile değişiklik yapılabilir (Revizyon) ise de ameliyat öncesine dönüş mümkün değildir.

Revizyon

Burun estetiği sonuçta hasta memnuniyeti için yapılan bir işlemdir. Ameliyat gerekliliği kararını veren doktor değil hastadır. Ameliyat sonrasında burundaki farklı dokuların iyileşme karakterleri öngörülürse de bir garanti vermek mümkün değildir. Sigara kullanımından bazı alışkanlıklara (gözlük, mendil kullanma),hastanın yaşından kullandığı ilaçlara kadar birçok etken iyileşmeyi etkiler. Çoğunlukla ameliyat öncesi planlandığı ve hastayla ile doktorun uzlaştığı şekilde bir sonuç alınmasına karşın, bazen burun kemiklerinde kıkırdakta, burun ucunda ya da burun etlerinde elle hissedilen veya gözle görülen çıkıntı ya da girintiler ortaya çıkabilir. Ameliyattan sonra geç dönemde ortaya çıkan bu deformiteler hekim hatası olmayıp yukarıda belirtilen iyileşme ile ilgili sıkıntılardır. Bu bozuklukların giderilmesi için yapılan cerrahi müdahaleler (Revizyon) önceki ameliyata bağlı olarak daha basit olmakla birlikte yine de çoğunlukla genel anestezi gerektireceği unutulmamalıdır
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Estetiği (Rinoplasti - Nazoplasti)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Özhan Bekir ÇELEBİLER'in Makaleleri
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Mert BİLGİLİ
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Ahmet Tuna EREN
► Burun Estetiği (Rinoplasti) Op.Dr.Hakan GENCE
► Burun Ucu Estetiği (Tip Rinoplasti) Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
► Burun Estetiği (Estetik Rinoplasti) Op.Dr.Alper BAYRAKTAR
► Burun Estetiği Ameliyatı Rinoplasti Prof.Dr.Ufuk BİLKAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Burun Estetiği (Rinoplasti - Nazoplasti)' başlığıyla benzeşen toplam 13 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:54
Top