2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evlilik Terapisi ve Aile Terapisi Kavramları
MAKALE #5205 © Yazan Psk.İlhan BOZKURT | Yayın Temmuz 2010 | 7,761 Okuyucu
Evlilik terapisi nedir?


Evlilik terapisi kavramı evlilik sorunlarındaki artışa paralel olarak en çok merak edilen psikolojik danışma konularından biri haline gelmiştir. Evlilik sorunu yaşayan çiftlerin sayısı her ülkede olduğu gibi bizim ülkemizde de sürekli artmaktadır. Çiftler yaşadıkları sorunları tekbaşlarına çözemediklerinde üçüncü bir profesyonelin yardım ve danışmanlığına ihtiyaç duyarlar. Evlilik terapisine başvurular genel olarak bakıldığında kadın tarafından ya da kadının talebi üzerine yapıldığı görülür. Eşlerin evlilik terapisine başvurudaki amaçları kronikleşmiş sorunlar nedeniyle mutsuzluğa yol açan evlilik sorunlarından kurtulmak ve mutluluğu tekrar yakalamaktır.


Aile terapisi nedir?


Aile terapisi evlilik terapisinden farklı olarak yalnızca karı,kocanın yaşadığı sorunlarla ilgili değil bir bütün olarak aile içinde eşler, çocuklar ya da diğer kişilerle ilgili sorunlara çözüm bulmaya yönelik yapılan terapilerdir.Burada ilk önce aile bir bütün olarak ele alınır, sorunlar tespit edilir. Daha sonra aile fertleriyle gurup terapileri, bireysel ya da çift terapileri yapılır.

Evlilik sürecinde eşlerin tek başına başedemedikleri sorunlar için yapmaları gereken en doğru şey bir psikolog dan aile danışmanlığı almaktır. Evlilik ve aile içinde yaşanan sorunlar zamanla tarafların birrlerini dinlemem ve görüşlerine saygı göstermeme gibi nedenlerle evlilik ilişkisini bitirme eğilimi, birbirini yok sayma davranışlarına neden olabilmektedir. Birbirini anlamaya çalışmaktan ziyade kendini savunma odaklı geçen tartışmalar kavgayla ve çözümsüzlükle sonuçlanır. İşte bu noktada evlilik ve aile terapileri çiftlerin yaşadıkları sorunları medenice çözmek için yapılır.


Aile terapisi ile eşler birbirleriyle sorunlarını daha medeni ve çözüm odaklı konuşma fırsatını bulabilirler. Kendi aralarında daha önce yaptıkları kavgaya dönüşen görüşmelerden farklı olarak daha düzeyli ve yapıcı bir görüşme yapma fırsatı bulabilirler. Psikoloğun rehberliğinde kendilerini ve eşlerini daha iyi tanıma, sorunlara farklı açılardan bakabilme ve empati becerilerini artırabilirler.


Bizim toplumumuzda gerek bireyesel gerekse evlilik terapilerine kadınlar erkeklere oranla daha yatkındırlar. Erkek yaşadığı sorunları çoğuzaman kendine yakıştıramaz ve bir psikoloğa başvurmaktan kaçar.


Evlilik ilişkilerinde bu durum terapi sürecini olumsuz yönde etkiler. Kadın eşinden yakındığı konuları eşiyle bu ortamda paylaşma şansını bulamaz. Evlilikle ilgili yaşanan sorunlar zamanla tek tek aile bireylerinin de psikolojik sorunlar yaşamasına neden olur.

Taraflardan birinin psikolojik sorunlar yaşadığı durumlarda eşli görüşmelerin dışında sorun yaşayan diğer eşle bireysel psikoterapi çalışmaları da ayrıca sürdürülür.

Eşlerden birinin depresyon, kaygı bozukluğu gibi sorunlar yaşaması olası bir durumdur ve bu sorunlar için bireysel psikoterapiye ihtiyacı olur. Eşlerden birinin psikolojik sorunlarının olması ve psikologla görüşmesi tüm sorunun ondan kaynaklandığı anlamına da gelmez.

Bu nedenle diğer eşin sorumluluktan kaçmak için eşim hasta gibi yaklaşımlarının düzeltilmesi gerekir.

Evlilik terapisi sürecinde eşlerin kazanmaları gereken en önemli beceri empatidir. Kendilerini, evlilik ilişkilerini ve eşlerini daha yakından tanımayı başaran çiftlerin evlilikleri boşanmayla sonuçlanmadan kurtarılabiir.

Kendini eşinin yerine koyup onun hissettiklerini hissetmeye çalışan, onun yer,nde ben olsaydım ne hissederdim diye düşünerek onu anlama becerisini geliştiren eşler çözüm için herzaman bir adım önde olacaklardır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evlilik Terapisi ve Aile Terapisi Kavramları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.İlhan BOZKURT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.İlhan BOZKURT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İlhan BOZKURT Fotoğraf
Psk.İlhan BOZKURT
Sakarya (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi6 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.İlhan BOZKURT'un Makaleleri
► Aile ve Evlilik Terapisi Psk.Cüneyt KAYA
► Aile ve Evlilik Terapisi Dr.Mehmet TEKNECİ
► Aile ve Evlilik Terapisi Üzerine Psk.Akın ÖZGÜN
► Evlilik-Çift ve Aile Terapisi Psk.Tuğba DEMİRÖZ
► Aile-Evlilik Terapisi Nedir? Psk.Ebru ÖZKARDAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evlilik Terapisi ve Aile Terapisi Kavramları' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Tedavisi Eylül 2010
► Kişilik Testleri Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:53
Top