2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yemek Yemek mi? Atıştırmak mı?
MAKALE #5219 © Yazan Dyt.Çağlayan ŞAHİN | Yayın Temmuz 2010 | 5,072 Okuyucu
Aslına bakarsanız her ikisi de.

Güne kahvaltıyla başlamak birinci kural olmalıdır. Kimisi kahvaltı yaptığında daha çok acıktığını söyler. Bunun nedeni yemek yedikçe vücudun sindirme ve harcama kapasitesinin artmasıdır. Kısaca metabolizmanın hızlanmasıdır. Kahvaltıdan sonra hızlanan metabolizmayı devam ettirmek esas önemli konudur. Kahvaltıdan 2-3 saat sonra tüketilen bir meyve veya yağsız 2-3 bisküvi metabolizmanın çalışmasını ve sindirim hızının artmasını devam ettirir.

Öğle yemeğine geldiğimiz de mide sindirmekte iyice hızlanmış olacak. İşte burada önemli bir püf nokta devreye giriyor. Ne kadar yağlı ve ne kadar ağır yerseniz mideyi o kadar yorar, sindirimini o denli yavaşlatırsınız. Vücuda ağırlık çöker, halsizlik başlar ve besinler yağlı olduğunda, mideden yağlı kısım geç çıkacağından, mide diğer besinlerce boşalmasına rağmen kişi kendini uzun süre tok hissederek atıştırma gereksinimi hissetmemekte ve metabolizmayı yavaşlatmaktadır. Öğle yemeğinden sonra sindirimi yine hızlı tutmak için yine 1 tane meyve veya yağsız 2-3 bisküviyle sindirimi devam ettirmelidir.

Akşam yemeğine doğru iyice acıktınız ama daha akşam yemeğine 1-2 saatiniz daha var. Hemen ufak bir atıştırmalık daha ekleyin, bunda hiçbir zarar yoktur. Hem metabolizmayı ayakta tutmuş, hem sindirim hızını düşürmemiş hem de akşam yemeğine normalden daha tok oturmuş olursunuz. Yemeğe aç oturmak yeme hızınızı artıracaktır, bu durum ise mideye bir anda yüklenip yine sindirimi zorlayacaktır.

Peki, öğünlerde neler tercih etmeliyiz?
Bize en iyi yolu gösterecek olan tablo besin piramididir. En azdan en çok tüketmemiz gereken besinlere göre sıralanmış resimlerle desteklenmiş bir piramittir. En üstte yağlı besinler, altında şekerli ve yağlı besinler, altında et ve süt grubu, altında sebze meyve grubu ve en altta ekmek, tahıl ve kuru baklagiller yer almaktadır. Şekli piramit gibi düşünün, yukarıdan aşağıya doğru genişleyen bir düzen.

Bize öğünlerimizde mutlaka ekmek tüketmemizi öneren bir piramittir bu. Ekmek yağlı bir besin tükettiğimizde midemizi rahatlatan bir besin ve vücudun birincil ihtiyacı olan karbonhidratın en iyi kaynağıdır. Ekmekten sonra az yağlı pilav veya makarna veya çeşitli tahıllardan yapılmış bir çorba da karbonhidrat desteği sağlayacaktır ama miktarlarına dikkat etmek şartıyla. 2-3 yemek kaşığı pilav makarna veya 1 kase kadar çorba olabilir. Ara öğünlerde ise kraker, diyet bisküviler ve grisiniler de metabolizmayı ayakta tutacaktır.

Sebze ve meyve grubu da gün içinde mutlaka tüketilmesi gereken bir gruptur. Sabah kahvaltısında domates, salatalık ve çeşitli yeşillikler; öğle ve akşam yemeklerinde az yağlı veya yağsız salata şeklinde tüketimi posa desteği, tokluk hissi ve çeşitli vitamin ve minerallerin desteği için önemlidir. Ayrıca yağsız pişirilmiş etli veya sadece zeytinyağlı sebze yemekleri de düşük kalorisi ve yüksek doyuruculuğu ile kilo kontrolünde destek sağlamaktadır. Meyveler ise ara öğünlerde, atıştırmalarda tatlı isteğini azaltmakta, posa ile tokluk sağlamakta ve birçok vitamin-mineral alımında yardımcı olmaktadır. Özellikle çocuklarda sabah kahvaltısında taze sıkılmış portakal suyu güne enerjik başlamalarını sağlayacaktır.

Her öğünde süt ve et grubu da mutlaka bulunması gereken bir gruptur. Sabah kahvaltısında peynir, eğer peynir sevmiyorsanız bir kase mısır gevreğiyle beraber süt bu grubun sabah kahvaltısı için olan ihtiyacını karşılayacaktır. Öğle veya akşam yemekleri için et grubu (kırmızı et, tavuk, balık, hindi) herhangi bir öğünde bulunmalıdır. Süt grubu ise yoğurt, ayran veya cacık şeklinde her iki öğünde de bulunması doku onarımı, kas dokusu ve hücre yenilenmesi için önemlidir.

Beslenmenin eğlenceli ama çok tüketildiğinde sakıncalı grubu şekerli ve yağlı besinlerdir. Eğer kilo problemi veya beslenmeyle alakalı bir rahatsızlığınız yoksa haftada 1 veya 2 kez sütlü bir tatlı tüketmenin kimseye bir zararı yoktur. Fakat
Şerbetli tatlılar, çok ve yağlı krema içeren pastalar, kızartılmış tatlılar ve çikolatalı tatlılar çok tüketildiğinde hem kilo artışına sebep olmakta hem de kan yağlarının artmasına neden olmaktadır. Bu nedenle bu grup piramidin en üst kısmında bulunmaktadır.

Eğer herhangi bir rahatsızlığınız yoksa diyetiniz yukarıda belirtilen kurallara uygun olmalıdır. Çeşitli rahatsızlıklarda bazı grupların tüketimi artmakta, bazısının ise azalmaktadır. Örneğin kolesterol yüksekliği gibi bir durumda et ve süt grubunda bazı kısıtlamalar yapılır, ekmek ve tahıl grubu bir miktar azaltılır. Her ne şekilde beslenmeniz gerekirse gereksin hem ana öğün hem de ara öğün yapmak, yani hem yemek yemek hem de atıştırmak kilo korumada ve sağlığın devamlılığında size yardımcı olacaktır.

AFİYET OLSUN:)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yemek Yemek mi? Atıştırmak mı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Çağlayan ŞAHİN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Çağlayan ŞAHİN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Çağlayan ŞAHİN'in Makaleleri
► Yemek Aşkı (Yemek Yemeyi Çok Sevmek) Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
► Yemek Aşkı Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
► Diyet Yemek Nedir? Dyt.Nursel EROĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yemek Yemek mi? Atıştırmak mı?' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Anne Karnında Beslenme Ağustos 2010
► Sihirli İksir: Su Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:44
Top