2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eylemlerimizin Atası Düşüncelerimizdir.
MAKALE #5245 © Yazan Psk.Gökhan GÖKSU | Yayın Temmuz 2010 | 6,282 Okuyucu
"Eylemlerimizin atası düşüncelerimizdir." İşte vazgeçilmez diye telakki ettiğimiz davranışların,alışkanlıkların,gün aşırı bir düğüm attığımız düşünce yumaklarından başka bir sey olmadığını ayan beyan anlatan,tabir-i caizse vazgeçilmezlerimize çok kapsamlı bir reçete.Ya da ünlü bir düşünürün de dediği gibi:"Bizi hasta eden,türlü türlü dertlere salan yediklerimiz değil de düşündüklerimizdir"sözü. Halk arasında söylenen bir söz vardır:"Akıllıya kırk gün deli de,kırkıncı gün delirsin."cevabı mı?Evet delirir kafa tasımızın içinde sahip olduğumuz beynimiz öyle bir mekanizmaya sahip ki onu neye programladıysanız çıktısı da o oluyor.Bilerek veya bilmeyerek kendi kendimize vermiş olduğumuz telkinler,sahip olduğumuz mekanizmayı hayata geçiriyor ve gün geçtikce bizi etkisi altına alan davranış kalıpları haline geliyor.Konuyu bilimsel olarak biraz daha açacak olursak:Beynimizde oluşan ya da bizim tarafımızda oluşturulan her düşünce önce zayıf nöronsal bir bağ oluşturuyor.

"Nöroasosiya"oluşan bu düşünce anlık bir düşünce ıse anlık bir tepkiye neden olarak kalıtsal bir davranış halini almıyor ama yinede mekanizmayı harekete geçiriyor.Ama bu düşünce her defasında tekrarlanan bir olay ise zamanla bu oluşan nöronsal bağı kuvvetlendiriyor ve yapılmadığı taktirde rahatsızlık veren davranış biçimi haline geliyor.Beyinde oluşan bu bağ yapımını halat yapımına benzetebiliriz,halatı oluşturan liflerin tek başına bir kuvveti olmadığı gibi halat haline geldikden sonra gemileri bile çekecek kuvvete sahip olabiliyor.Bu benzetmeye dayanarak kendi hakkımızdaki düşüncelerin zamanla bizi peşinden sürükleyen davranışlar yumağına nasıl dönüştüğünü anlayabiliriz.İsterseniz kendi kendinize bir deney yapın:Her gün belirli aralıklarla kendinize,"ben beceriksizin tekiyim"diye günde on defa telkin verin.Bu deneyi kırk gün boyunca devam ettirin.Kırkıncı gün daha gelmeden kendiniz bile beceriksiz oldugunuza inanmaya başlayacaksınız çünkü beynin sahip oldugu mekanizma sizi yavaş yavaş bu düşünceye inandıracak ve eylemlerinize bunu sirayet ettirecektir.

Düşünmeyi bırakın,etrafınızda ve sizin tarafınızda konuşulan kelimelerin hatta dinlenilen müzik aletinden çıkan kelimelerin bile su kristallerini ne tür şekillere soktuğunu inceleyen japon bilim adamı Prof.Masara Emoto,su kristalleri adlı eserinde insana hayret veren şu ifadeleri kullanıyor:"Su cansız bir madde değildir,canlı ve duyguları algılayan kristallerden oluşmaktadır.Su çevresinden pozitif ve negatif bilgileri alır ve ona göre tepki verir."Su kristallerinin müspet kelimeler kullanıldıgında harikulade geometrik şekillere girdiğini menfi kelimelerde ise tam tersi çirkin ve karmaşık şekiller hakim oluyor kristallere. ;;Japon bilim adamı bu görüşünü bilimsel zemine oturtarak psikoloji bilimine de bazı konularda ilham kaynagı olmuştur.Buna diger bir örnek de ,ta yıllar öncesinden islami kaynaklarda örtülü olarak yer edinmiştir.Kuban Dede diye bilinen İslam alimi Hz.Hızır ile ilgili anılarını anlatırken meseleyi suyun sırlarına getirdiğine şu cümleleri sarf ediyor:"Ah bir bilseniz suda neler var neler"diyor.işte bu anlatılanlara dayanarak,vücudumuzun büyük bir kısmında bulunan suyun konustuklarımız ve düşündüklerimizin ;; ruhaniyetimize nasıl ;; tesir ettiğini anlayabiliyoruz sanırım.yani özetleyecek olursak biz neyi düşünüyor neyi kelam ediyorsak o oluruz.

Yapamamlar,başaramamlar,anlatamamlar,vb davranışlar silsilesine koyulan teşhis.Adını bunların ne koyarsanız koyun,hepsi kendi kendimize kendimizin ürettiği program paketinden başka bir ;;şey değil.Her şeyi yapabiliriz,here şeyi bu düşünceyi çürütecek bir teori ortalığa atılmadı,atılmayacak da.Madem istemediğimiz davranışla edindiniz,kurtulmak istiyorsunuz kendinizin doktoru siz olun.Yapmanız gereken var olan mekanizmaya format atıp,yeni yazılımlar yüklemek.Bunun yolu da size acı vereni zevke,zevk vereni de acıya dönüştürmektir.

Not:kendinize yeni yazılımlar yüklerken,kullanacağınız tema SEVGİ olsun ki bağları kopmaz hale getirin.Unutmayın! Neyi düşünüyorsak,neyi kelam ediyorsak biz o oluruz.
Yazan
Psk.Gökhan GÖKSU
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eylemlerimizin Atası Düşüncelerimizdir." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Gökhan GÖKSU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Gökhan GÖKSU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Gökhan GÖKSU
Psikolog
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Gökhan GÖKSU'nun Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Eylemlerimizin Atası Düşüncelerimizdir.' başlığıyla eşleşen başka makale bulunamadı.
► Porno Bağımlılığı Kasım 2013
► Erektil Disfonksiyon Kasım 2013
◊ Din ve Cinsellik Temmuz 2011
◊ Evlilik Piramidi Temmuz 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:55
Top