2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Gebelik ve Allerji: Hamilelikte Allerji
MAKALE #5248 © Yazan Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ | Yayın Temmuz 2010 | 20,379 Okuyucu
GEBELİK ve ALLERJİ :

Tümüyle ayrı bir genetik yapı ve hücre bütünlüğüne sahip olan bebeğin; anne tarafından vucut içinde tutulması , nakledilmiş bir böbrek gibi vucuttan atılmaması gebelik sırasındaki büyük immün ( bağışıklık sistemi ) değişimle mümkündür.

Yani vucut gebelik sırasında kendinden olmayanı kendi içinde tutmak için yoğun bir bağışıklık sistemi baskısı yaratmaktadır. Bu değişiklik örneğin bir böbrek nakli sırasında çok ağır ilaçlarla ancak sağlanabilmekedir.

Buradan çıkacak sonuç gebeliğin alerjiye karşı doğal bir ilaç olması yani allejik hastalıkların gebelik esnasında hafifleme göstermesidir, ancak bu kısmen olmakta tam bir iylik hali olmamaktadır.

Yine gebelik sırasındaki bu mekanizma nedeniyle bağışıklık sistemin baskılandığı için vucudun infeksiyonlara karşı koruma sistemide azalmakta ve bunun bir sonucu olarak vajinal infeksiyonlar ve buna bağlı kaşıntı ve akıntı artmaktadır.

Alerjik hastalıklar toplumun en sık görülen hastalıklarındandır ve bu sıklık nedeniyle gebelik döneminde de alerjik durumlar ortaya çıkabilmektedir.

Alerjik hastalıklar kendini ciltte kızarıklık, kabarma ve kaşıntı (atopik dermatit, egzema, ürtiker ve anjiyoödem), gözlerde batma ve sulanma (alerjik konjunktivit) burunda salgı artışı, kaşıntı, tıkanıklık (alerjik rinit ), akciğerlerde nefes darlığı atakları (alerjik astım) veya sindirim sisteminde ishal, bulantı, kusma, iştahsızlık (gıda alerjileri) şeklinde gösterebilen hastalıklardır.

Belirtilerin ortaya çıkma nedeni alerjik bünyesi olan bireyin belli bir alerji etkenine maruz kalmasıdır. Bu alerji etkenleri solunum yoluyla alınan çeşitli mite, toz, polen, hayvan tüyü gibi maddeler olabileceği gibi çeşitli gıdalar (yumurta, çilek, çikolata ve birçok diğer gıda maddesi), cilt teması yoluyla deterjanlar, çeşitli metal takılar veya penisilin grubu antibiyotik gibi çeşitli ilaçlar olabilir.

Genel olarak tanımlanırsa dünyada bulunan her madde ve buna alerji için kullanılan ilaçlar bile dahildir, alerji nedeni olabilir.

Gebelerin %20 sinde herhangi bir alerjik durumu olduğu bilinmektedir.


Ailesel Etkenler
Anne veya baba dan birinde özellikle solunum yolları ile ilgili alerjik bir hastalık durumunda bebekte herhangi bir alerjik sorun ortaya çıkma olasılığı yaklaşık % 40’tır. Anne ve baba nın ikisinde birden alerjik bir durum olması söz konusu olduğunda bebekte alerji ortaya çıkma olasılığı % 70 dir.
Çevresel Etkenler
Genetik olarak alerjiye yatkın olan bir kişinin alerjiyi tetikleyici etkenlere maruz kalması ne kadar erken ve ne kadar sık olursa alerjik durumun ilk ortaya çıkma süresi ve şiddeti de artar.
Psikolojik Etkenler
İlk alerjik reaksiyonunu yaşayan birey bu ilk deneyim yerine geri döndüğünde reaksiyonu o zamanki alerji koşulları ortadan kalmış olsa bile yeniden yaşayabilmektedir. Bağışıklık sistemiyle beynin yakın ilişkisi göz önünde bulundurulduğunda psikolojik etkenlerle alerji gelişimi arasındaki yakın bağ daha iyi anlaşılabilir.


Alerji testleri

RAST denilen deri testleri ve kan testleri içerir. Genel olarak, alerji deri testi gebelik sırasında anafilaksi riski nedeniyle yapılmaz. Hamilelik döneminde Anafilaksi nedeniyle azalan oksijen bebeğe zarar verebilir. Ancak RAST a güvenli bir alternatif olarak kanda özel İg E antikorlarının araştırılması deri testlerine güvenli bir alternatif olabilir.

Treatment of Rhinitis During PregnancyTedavi
Kadınların %20 sinde hamilelik döneminde hormonal değişikliklere bağlı rinit ve burunda tıkanma olur. Semptomlar ilk üç ay sonunda başlar ve doğumdan sonra da devam edebilir. Özellikle burun kemiğinde eğriliği olan kadınlarda hormonal değişkliklere bağlı rinit riski daha fazladır.
Hamilelikte rinit tedavisi oldukça zorlu olup, genellikle burun içine uygulanan tedaviler kullanılmaıdır.
İlaç Tedavisi: Özellikle topikal (krem) ilaç kullanımı düşük doz ve hızlı etkileri nedeni ile tercih edilmelidir.
Burun içine uygulanan sprey türü ilaçlar güvenli ilaçlar olup allerjiden korunmada yararlıdırlar. Göz damlası ve buruna uygulanan kromolinle yapılmış açık kontrollü çalışmalarda uzun süre kullanımda dahi her hangi bir yan etki görülmemiştir.
Spaglumik asit de mast hücrelerinden histamin salınımını engelleyerek anti allerjik etkiye neden olur. Göz damlası formu vardır.
Topikal Antihistaminikler:
Levokobastin göz damlası ve nasal solusyonu allerjik rinokonjonktivit tedavisinde kullanılabilir.
Azelastin, antihistaminik etkili olup aynı zamanda özellikle nötrofil, eozinofil ve makrofajlardan çeşitli mediatörlerin sentez ve salınımını inhibe ederek antiinflamatuvar etki gösterir.
Flutikazon topikal nasal steroidler içinde güvenilirlik çalışması en fazla olan ürün olup kullanımı önerilmektedir.
Immünoterapi
Alerjenle yavaş ve kontrollü bir temas sağlanarak yapılan bu tedavi alerjide etkin bir tedavi olmakla birlikte hamilelik sırasında tavsiye edilmemektedir. Eğer böyle bir tedaviye başlanmış ise uzman bir hekim yardımı ile doz %50 azaltılarak tedaviye devam edilmelidir.Anafilaksi riski ve sonuç olarak fetüse olası tehlike öngörüldüğünde tedavi mutlaka kesilmelidir
Op Dr GÖKHAN GÜMÜŞTAŞ
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Gebelik ve Allerji: Hamilelikte Allerji" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ
Kocaeli
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Gökhan GÜMÜŞTAŞ'ın Makaleleri
► Allerji ile Yaşamak PDF Prof.Dr.Cengiz KIRMAZ
► Allerji ve Astım Prof.Dr.Nihat SAPAN
► Gebelik Öncesi Dönem ve Gebelik Takipleri Prof.Dr.İlker GÜNYELİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Gebelik ve Allerji: Hamilelikte Allerji' başlığıyla benzeşen toplam 55 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:55
Top