2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı ile İlgili Sorular ve Cevapları
MAKALE #5258 © Yazan Uzm.Psk.Füsun BUDAK | Yayın Temmuz 2010 | 16,003 Okuyucu
Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı

Hayat koşullarının değişmesiyle birlikte insanların kumar, alkol gibi farklı bağımlılık çeşitlerine yönelik eğilimin arttığını söylemek mümkün mü?

Değişen yaşam koşulları insanı kalabalık ve birbirine yardım eden aile ilişkilerden uzaklaştırıp, daha bireysel olmaya yöneltti. Toplumda yaşanan olaylar medyanın da etkisiyle insanın korku ve kaygılarını artırıp, daha da içe kapanmasına sebep oldu. Ayrıca ekonomik nedenlerinde yaşam koşullarını tehdit etmesi kişiyi sadece ev ve iş alanına hapsetti. Giderek yalnızlaşan ve tatminsizlik yaşayan insan kendini mutlu etmenin yollarını aramaya başladı. Tüm bunlara ek olarak sorunlarını paylaşamamak ve strese karşı dirençli olamama insanın bağımlılıklarını artırdı. Tabii kolay ulaşılabilirliğini de unutmamak gerekiyor.

Bilgisayar ve internet bağımlılığında önceki yıllara göre bir artış olduğu ifade ediliyor. Ne kadarlık bir artış söz konusu?

Na kadarlık artış olduğuna gelince bu konuda bilimsel bir araştırmam bulunmamaktadır. %’lerle ifade edemeyeceğim. Şunu söyleyebilirim merkezimize başvuran hemen hemen 3 kişiden ikisi eşinin ya da çocuğunun bilgisayarda geçirdiği vakitten şikayetçi… Ayrıca internet ve bilgisayar başında geçirilen zamanın yarattığı iletişim sorunları ve sanal ortamda aldatma olaylarından meydana gelen sorunlarda gün geçtikçe artış göstermektedir. Eski bir sevgiliyi arayış, e-mail ya da msn üzerinden görüşmeler, chat odalarında yeni arkadaşlıklar kurma, cinsel içerikli internet sitelerine girme, işten gelir gelmez bilgisayar oyunlarına yönelme ve eşe ve çocuklara ilgi göstermeme…

Bilgisayar bağımlılarının yaş ortalamasının yükseldiğini söylemek mümkün mü?

Genç, yaşlı, cinsiyet, eğitim farkı olmadan her kesimden kişiler bilgisayar ve internet bağımlısı olabiliyor. İnternet bağımlılığı çocuk, yetişkin her yaş grubunda olmakla beraber bilgisayar oyunlarına yönelik bağımlılıktan bahsedeceksek yaş ortalamasının arttığını söylemek yanlış olmaz sanırım.
Sosyal açıdan iletişim becerileri yetersiz olan, kişilerle yüz yüze geldiğinde konuşma güçlüğü çeken, kendine güvenmeyen, fiziksel görünümünden memnun olmayanlar, içe dönük, kaygı ve endişeleri yoğun olan kişiler internet yani sanal ortamda iletişim kurmayı tercih ediyor. Bu ortamda kendini daha iyi hissettiğini fark ettiği anda da kopmak istemiyor. İç ve dış dünyası birbiri ile uyumlu olmayan ve sürekli çatışma yaşayan kişilerde bu durumla baş edebilmek için bir nesneye ya da kişiye bağımlı hale dönüşebiliyor. Ayrıca engellenme eşiği düşük ve takıntılı kişilik özellikleri olan bireylerde kişi ve nesnelerden ayrılma güçlüğü yaşadıkları için bilgisayar ve internet bağımlılığı daha sık görülebiliyor.

Bilgisayar ve internet bağımlılığı nedeniyle iş hayatında karşılaşılan sorunlar nelerdir? (mesela bu tip bir bağımlılık yüzünden işinden atılan biri gibi farklı örnekleri bizimle paylaşabilirseniz seviniriz.)

Çoğu zaman anne ve babalar çocuklarının bilgisayara olan bağımlılıklarından yakınırken, kendileri de bilgisayar başından kalkamamaktadır. Aile ilişkileri zarar gördüğü gibi sosyal ilişkileri ve iş performansları da önemli ölçüde sekteye uğramaktadır. Nasıl ki alkol ve madde kullanımlarında ve yoksunluklarında davranış bozuklukları oluşuyorsa, bilgisayar bağımlılığı durumunda da yalan söyleme, sinirlilik, huzursuzluk, dikkat ve konsantrasyon sorunları, korku ve kaygılar, depresyon, gerçek yaşamdaki kişilerle iletişim sorunları ve gerçek yaşamdaki olaylara ilgisizlik, uyku ve yeme düzensizlikleri, iş ve okul performansında düşüş gibi sorunlar yaşanmaktadır.
Kişi kendini dış dünyadan soyutlamakta, bilgisayarı ile arasında vazgeçilmez bir bağ oluşmakta ve yalnız kaldıkça yalnızlığı benimsemekte ve sosyal çevresini kaybettiği içinde bir süre sonra yalnızlığını bu makine ile paylaşmaktadır. İlişkilerinde yaşanan olumsuzluklar iş yaşamına da yansımaktadır. Sabahlara kadar bilgisayar başında geçirilen zaman kişinin uykusuz ve yorgun bir şekilde işe gitmesine sebep olmakta ve bu durumda performansını önemli ölçüde etkilemektedir. Dikkat ve konsantrasyon sorunları yaşanmaktadır. İş performansının düşmesiyle iş kaybı da yaşanmaktadır.

Gerçek hayatta yaşadığı başarısızlıkları kişi, sanal ortamda hırs yaparak oyun ortamında başarıya dönüştürmek isteyecektir. Bunu yaparken de temel ihtiyaçlarını karşılamayan kişi sağlıklı düşünemez hale gelecektir. Bilgisayar başından ayrılmayan kişilerin kimi zaman paranoid düşünceler ve hezeyanlar geliştirdiği de gözlenmektedir. Sanal ortamdaki oyunların da etkisiyle, iş ortamında çalıştığı kişilerin kendi ile ilgili entrikalar çevirdiğini, onu takip ettiklerini ve gözlediklerini düşünen bir danışanım işine konsantre olamadığı için bir süre sonra işinden ayrılmak zorunda bırakılmıştı.

Ayrıca internet ortamında kişiler kendilerini olduklarından farklı bir kimlikle ifade edip, gerçek hayatta söyleyemediklerini ve yapamadıklarını sanal ortamda özgür bir şekilde yaşıyorlar. Bir süre sonra da kimlik karmaşası ortaya çıkıyor. Suçluluk duyguları ve pişmanlıklar yaşanabiliyor. Yaptıkları şeylerin başkaları tarafından öğrenileceği ve ortaya çıkacağı endişeleriyle baş etmekte güçlük çekiyorlar ve kendilerini gerçek yaşamdan daha fazla izole ediyorlar. Ya da alkol, madde gibi kullanımların artışına sebep oluyor. İş yaşamında ilişki sorunları ve performansın düşüşü kişinin çevresine karşı şüpheli ve güvensiz yaklaşması ve daha çok içe kapanması demektir.

Bilgisayar ve internetin yanı sıra iş bağımlılığı olan insanlardan bir artış var mı?

Yaş gözetmeksizin her yaştaki bireyin yaşadığı bir olay bağımlılık. Kendine güveni olmayan insan bağımlılık yaşar. Çünkü tek başına hiçbir şey yapamayacağını ve hiçbir şeyle baş edemeyeceğini düşündüğü için bir başka kişiye ya da objeye ihtiyaç duyar ve ona sıkıca sarılır. Kaybedeceği endişesi ile de her an onun yanında olmak ister. İçe dönük ve kaygı ve endişeleri yoğun olan kişilerde bağımlılık yaşayabilir. Son yıllarda ekonomik krizinde etkisiyle kişi gelecek kaygılarını daha yoğun yaşamakta ve bu sebeple işi kişiyi yönetir hale gelmektedir. İşi hayatının odak noktası haline getiren ve sosyal, duygusal ilişkilerinde sorunlar yaşayan kişiler de azımsanmayacak kadar çoktur.

Ayrıca şunu da unutmamak gerek. Sosyal çevrede yaşanan olumsuzluklarda toplumsal bir paranoyaya dönüşmekte ve kişi de kendini sosyal çevresinden soyutlayarak en az zarar göreceğini düşündüğü farklı bağımlılıklar geliştirmektedir.

Bilgisayar bağımlılığında kurtulmak isteyenlere önerileriniz nelerdir?

Bağımlı kişiler bu durumdan nasıl kurtulabilir? Bağımlılıktan kurtulmak için önce kendimize güven duyabilmemiz gerekir. Sosyal ilişkilerin ve aktivitelerin artırılmasına önem verilmeli. Bağımlı olunan objeden kurtulmak için geçiş objesi oluşturulmalı.

Bilgisayar ve internet bağımlılığı da diğer nesne ya da kişiye olan bağımlılıklar gibi tedavi edilmesi gereken bir bağımlılıktır. Bu konuda insanın yaşam şeklinin gözden geçirilmesi, tekrar programlanması gerekir. Tek başına baş etmekte güçlük çekildiğinde mutlaka bir uzmandan yardım almak doğru olacaktır. Bilgisayarı yanlış kullanmak, ruhsal ve fiziksel açıdan sağlığımızı yitirmemize sebep olabilir. Bilgisayar ve internet kullanımından dolayı çevrenizdeki kişilerle ilişkilerinizin bozulduğunu ve iş performansınızın düştüğünü fark ediyorsanız bir an önce bir uzmandan yardım almanızı öneririm.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı ile İlgili Sorular ve Cevapları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Füsun BUDAK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     6 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Füsun BUDAK Fotoğraf
Uzm.Psk.Füsun BUDAK
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi16 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Füsun BUDAK'ın Yazıları
► İnternet ve Bilgisayar Bağımlılığı Psk.Dnş.Tuğba ŞENDİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bilgisayar ve İnternet Bağımlılığı ile İlgili Sorular ve Cevapları' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuk ve Şiddet Eylül 2011
► İlk Çocukluk Aşkları Ağustos 2011
► İç Motivasyon Ağustos 2011
► Panik Atak mıyım?... Kasım 2008
◊ Gelinime Mektup... Kasım 2008
◊ Ben Çocuğum! Kasım 2008
◊ Kayınvalideme Mektup... Ağustos 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:00
Top