2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Cilt Gençleştirme ve Cilt Tedavilerinde Fraksiyonel Laserların Kullanımı
MAKALE #5263 © Yazan Op.Dr.Esra ÇELİK | Yayın Temmuz 2010 | 6,577 Okuyucu
Medikal tedavide ışığın kullanımı, laser ile yayılan ışınımın amplifikasyonu (büyütülmesi) sayesinde son derece popüler bir uygulamaya dönüşmüştür. 1960’lardan başlayarak, çeşitli tedavi uygulamaları için bir çok laser cihazı geliştirilmiştir. Laserler, yüksek enerjili ışık demetini spesifik olarak seçilmiş dokulara yönlendirirler. Bu ışık demetleri, bir renk veya dalga boyunda, farklı güçlerde olup, farklı doku tiplerini hedef alırlar. Cildin spesifik tabakasına yönlendirilen ışık kaynağı bir hasara yol açar. Buna selektif fototermoliz denir. (foto = ışık, termoliz = ısı tarafından ayrışma)

Laserler ablative ve nonablative olmak üzere 2 genel gruba ayrılabilir: Ablative laserlarda ( örn: 10 600 nm CO2 laser, 2940nm erbium: YAG), cilde gönderilen yoğun laser enerjisi, ciltteki suyu hedef alarak ısıtır, bu da su ve dokularda buharlaşmaya sebep olur. Ciltteki bu yaralanma ve iyileşme sürecini takiben yeni kollagen üretimi gerçekleştirilir. Bu tedavilerin enfeksiyon, iz bırakarak iyileşme, açık renk lekeler bırakma, dokunun yapısında doğal olmayan sonuçlara yol açabilmesi gibi çeşitli komplikasyonları mevcuttur. Bununla beraber, bu uygulamalardan sonra cildin tam olarak iyileşmezsi aylar alır ve çok iyi bir bakım yapılmak zorundadır. Kullanım alanları da kısıtlıdır.
Nonablative tedaviler daha güvenlidir ancak uygulama esnasında soğutma gerektiği için tedavinin etkinliği daha azdır. Nd:YAG 1320 nm pulsed laser, IPL bunlara örnektir.
Fraksiyonel fototermolizle beraber, fraksiyonel cilt yenileme, tedavide en yeni sınıf olarak sunulmuştur. Burada çeşitli dalga boyları ile cildin üst tabakasında binlerce sağlam doku ile çevrili mikroskobik yaralar oluşturulur. Ciltteki yenilenme etkisi, cildin orta tabakasındaki koagülasyondan, daha derin yeniden yapılanma ve kollajen oluşumu etkisi ise dermissin protein yapısında parçalanmadan dolayı olur. Fraksiyonel fototermolizde sadece hedef bölgede, spesifik zonlar etkilenir, diğer zonlar sağlam olarak korunur. Fraksiyonel lazerlerde dalga boyu 1550nm den başlar. Fraksiyonel laserlar hem ablative hem de nonablative olarak kullanılabilir ve diğer ablative laserlerdeki yan etkiler bunlarda görülmez.

Fraksiyonel fototermoliz, ilk olarak 2003 yılında Fraxel SR adı ile Reliant Technologies (Palo Alto, Calif.) üretilmiştir. Amerika’da 2004’de göz çevresi kırışıklıkları, 2005’de cilt gençleştirme ve melasma (gebelik lekesi), 2004’de pigmente lezyonlar (koyu renkli lekeler), çiller, yaşlanma lekeleri ve 2006’da akne tedavisinde FDA (Food and Drug Administration) onayı almıştır. Fraxel SR , 50-150 mikron çapında, cm2 de 400-6400 tedavi zonu oluşturur. Mikroskobik tedavi zonlarının her biri, cildin üst tabakasından orta tabakasına kadar uzanan ısı ile parçalanmış kollajen sütunlarından (kolonlarından) oluşur. Ablative laserların tersine, fraksiyonel laserlar tedavi edilen cildin sadece %20’sini koagüle eder, böylece korunan cilt adaları ve tedavi edilmeyen dermis alanları cildin yeniden iyileşmesi esnasında, derinin bariyer fonksiyonunu koruyarak, iyileşmeyi hızlandırır.

Fraxel SR Laser (Solta Medical, Inc.), derin dermisde (derinin derin tabakası), binlerce mikrotermal tedavi zonu oluşturur. Fraksiyonel laserla cilt gençleştirmede bu zonların etrafında sağlam dokuların kalmasını sağladığı için, cildin iyileşmesi çok daha hızlı olur. Daha da önemlisi, CO2 laser’da görülen geç dönem komplikasyonlar (istenmeyen sonuçlar) görülmez ve bütün cilt tipleri güvenle tedavi edilir. Tedavi edilen bölgede, papiller dermisdeki (cildin üst tabakası) kök hücreler ve melanositler(cilde rengini veren hücreler)in çoğu zarar görmez ve korunur. Hem cildin hızlı iyileşmesi hem de kollajen yapımı sağlanır.

Klinik çalışmalarda, 1 hafta ara ile 4-6 tedavinin yeterli olduğu görülmüştür. Topikal anestezi (krem ile uyuşturma) uygulanması tedaviyi kolaylaştırır.

Yan etkileri genellikle minimaldir. Tedaviden 1 saat sonra hafif güneş yanığı hassasiyeti meydana gelir. Ciltteki pembelik 1-3 gün devam eder. Bu iyileşmenin normal bir göstergesidir. Şişme çok azdır. 24 saat içinde yeni epidermis oluşur. Cilt bu aşamada pul pul olur ve bronzlaşır. Mutlaka güneş koruyucu kullanılmalıdır. Ciltteki düzelme süreci 3-6 ay alır.

Fraxel 1500 (Fraxel Re:store, Solta Medical,Inc.), kliniğimizde kullandığımız fraksiyonel laser olup, daha önceki SR versiyonunun ilerlemiş optik teknolojiye sahip, Fraxel SR laser’dan % 30 daha derine etkili, doz kontrolü daha güvenli olan formudur. Cilt yüzeyinin 1mm altına kadar etkilidir. Bu cihazın en zor tedavi ettiği bölge ağız çevresi kırışıklıkları olup, 2-4 hafta ara ile 4-6 seans tedavi gerektirir. Sıklıkla ağız çevresi kırışıklıklarının tedavisinde, dolgu ve yağ enjeksiyonları ile kombinasyon gerekmektedir. Bu cihaz ile
1. Doz kontrolü ile maksimum etkinlik sağlanması
2. Optimum tedavinin sağlanması
hedeflenmiştir. Bu özellikleri sayesinde, her hastada tahmin edilebilen sonuçların elde edilmesini sağlar.

SONUÇ: Cilt gençleştirme tedavilerimde, mutlaka çeşitli ilaç kremler ile cildi hazırlıyor ve fraxel’i uyguluyorum. Tecrübelerime dayanarak zaman zaman gerekli gördüğüm diğer cilt tedavilerini de protokole dahil ediyorum. Cilt yenileme, melasma, postinflamatuar hiperpigmentasyon, güneş lekeleri ve güneş hasarı, göz çevresi kırışıklıkları, akne skarları (sivilce izleri), ameliyat izleri, boyun kırışıklıkları, ellerin tedavisi ve ciltlerinin yenilenmesi, çatlak tedavisinde oldukça iyi sonuçlar almaktayım. Fraksiyonel laserlar, cilt tedavisinde çığır açmış son derece güvenli ve etkili laserlerdir.

Sıkça Sorulan Sorular:

1. Fraxel'in diğer laserlerden farkı nedir?

Yanıt: Tüm cilt tiplerinde güvenle uygulanabilmesi, hızlı iyileşme ve yüksek hasta memnuniyeti, diğer laserler ile tedavi sonucu görülebilen istenmeyen sonuçların neredeyse hiç görülmemesi.

2. Laser Her mevsim uygulanabilir mi?

Yanıt: En uygun tarihler eylül ayından sonraki dönemdir. Ancak hasta çok iyi koruyacağının ve güneş koruyucu kullanacağının teminatını verirse yaz aylarında da yapılabilir.

3. Bu tedaviden sonra botox yaptırmama gerek kalmaz mı?

Yanıt: Bu tedavi cildi yenileyen bir uygulamadır. Ancak mimik kırışıklıkların önlenmesi için botox en iyi tedavidir. Kısacası ikisi de birbirinin yerini tutmaz.

4. Güneş koruyucu olarak ne önerirsiniz? Ne kadar süre kullanmalıyım.

Yanıt: En az 30 faktör güneş koruyucuyu, en az 6 ay kullanmalısınız.

5. Yüzümdeki kızarıklık sosyal hayatımı etkiler mi? Ne kadar sürer?

Yanıt: Yüzünüzdeki kızarıklık genellikle uygulamadan sonra 1 gün içinde kaybolur. Bazen 3 güne kadar uzayabilir. Ancak bu sizin sosyal hayatınızı etkileyecek derecede olmaz.

6. Yüzümde yaralar oluşacak mı?

Yanıt: Hayır oluşmaz. Sadece ufak kabuklanmalar oluşabilir. Onlar da zamanla dökülür. Bu teknoloji ablative (yakıcı) bir laser teknolojisi değildir. En büyük avantajı budur. Odakladığı alanların çevresinde sağlam dokular bırakarak hızlı iyileşmeye de olanak sağlar.

7. Fraxel kaç seans uygulanmalıdır?

Yanıt: 3 hafta ya da ayda bir tekrarlamak üzere 3-5 seans önerilir.

8. İlaç kremleri kullanmadan sadece laser yaptırsam olmaz mı?

Yanıt: İlaç kremlerle hazırlanmış cilt üzerine uygulanan laser çok daha iyi sonuç verir. Maksimum sonuç için bunu uyguluyorum.

9. Tedaviden ne zaman sonuç alırız?

Yanıt: Tedaviden hemen sonra cildinizdeki değişiklikleri fark etmekle beraber, ciltteki kollajen oluşumu ve yenilenme süreci 6 ay devam eder.

10. Cildimde tedaviden sonra kaybolan lekeler tekrar oluşur mu?

Yanıt: Eğer güneş koruyucu kullanmaz ve bakımını ihmal ederseniz yeniden oluşur.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Cilt Gençleştirme ve Cilt Tedavilerinde Fraksiyonel Laserların Kullanımı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Esra ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Esra ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ÇELİK Fotoğraf
Op.Dr.Esra ÇELİK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Esra ÇELİK'in Makaleleri
► Kök Hücre ile Cilt Gençleştirme Op.Dr.Eser AYDOĞDU
► Cilt Kanserleri Op.Dr.Onur SAKA
► Cilt Kanseri Dr.Erhan ŞAFAK
► Cilt Kanserleri Prof.Op.Dr. Mesut ÖZCAN
► Cilt Kanserleri Tedavisi Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Deri ( Cilt ) Tümörleri Prof.Dr.Selçuk ONART
► Cilt Bakımı ve Güzellik Uygulamaları Prof.Op.Dr. Süleyman TAŞ
► Gebelikte Görülen Cilt Hastalıkları Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Cilt Gençleştirme ve Cilt Tedavilerinde Fraksiyonel Laserların Kullanımı' başlığıyla benzeşen toplam 56 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajina Estetiği Eylül 2011
► Burun Estetiği Eylül 2010
► Kepçe Kulak Estetiği Temmuz 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:49
Top