2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hemangiom Çocuklarda Görülen Hemangiom ve Av Malformasyonlar
MAKALE #5331 © Yazan Prof.Dr.Deniz İŞCEN | Yayın Ağustos 2010 | 5,479 Okuyucu
Hemangiom

Çocuklarda Görülen Hemanjiom ve AV Malformasyonlar

Uzun bir bekleyiş den sonra güzel bir bebeğiniz oldu , sevinçli ve mutlusunuz …
Ama o da ne? yanağında minicik bir kızarıklık ,ha geçti ha geçecek diye beklerken gittikçe kabardı ve büyüdü …Ya da bebek doğduğunda fark ettiniz ki yüzünde hafif bir asimetri var , çocuk büyüyor asimetri artıyor, ağlarken , bağırırken daha da büyük görünüyor…

Ne yapmalısınız ?

Çevreden hemen akıl öğretenler olur..annenin hamilelik süreci sorgulanır ve suçlanır .Annenin üzüntüsü ve kendisini suçlaması bir yana çocukta kanamaların başlaması ile ailede telaş da artar.

İşte kadın doğum hekiminden , çocuk hastalıkları uzmanına, dermatologdan plastik cerraha uzanan bu hastalıkta takip ve tedavi nasıl yapılmalı ? Yoksa eskiden önerildiği ve öğretildiği gibi çocuk büyüdükçe kendiliğinden kaybolacak diye rahatça beklemeli miyiz ?

Böyle bir durumla karşılaşan ana babaların ruh sağlığından bahsetmek istiyorum. Çocuklarına kavuşmanın mutluluğunu yaşamak şöyle dursun geriye dönük kendilerini suçlarlar , bir an önce bu oluşumun yok edilmesini isterler Sokakta , ailede devamlı karşılaştıkları sorulara cevap vermekten bıkıp benzer hikayeleri dinleyerek daha da korkarlar.

Çocuğun embriyolojik gelişimi sırasında damar gelişiminde bir ağ oluşumu diye kabaca tanımlayabileceğimiz hemanjiom veya daha geniş bir tanımlama ile arteriovenöz malformasyonları oluşturan ana yapı damar duvarıdır.bazan bu sünger gibi kesiti olan ve içi kan dolu yumuşak bir şişlik oluşturur..

Sevimli bir küçük kırmızı lekenin hızla büyüyerek geldiği nokta aileyi dehşete düşürür.Bu bazen tek bir nokta halinde değil geniş alanlarda ortaya çıkar , kimi zaman yüzde, kimi zaman gövde veya ekstremitede yaygın olabilir. Bu şekilde doğumda olmayıp ikinci hafta civarında beliren ve büyüyerek kabarık veya düz bir lezyon oluşturan kitlelere hemanjiom diyoruz.Aslında bunların çoğu bir yaş sonrasında büyümemeye başlar .Birbuçuk yaşdan sonra da yavaşca solarak belli belirsiz bir ize döner…Ama ya solmazsa.. …ya da bulunduğu bölge önemli bir yapının komşuluğunda ise… İşte bu stratejik bölge denilen ağız, dudak , burun , göz kapakları ve genital bölgedeki hemangiomların sıkı bir takip altında olması ve gerekirse ameliyatla iyileştirilmesi gerekir.Aksi takdirde kanama ve büyüme onarımı zor sorunlara yol açabilir.

Arteriovenöz malformasyon dediğimiz kitleler ise doğum sırasında çocukta vardır, çünkü anne karnında oluşan bir gelişim hatasından kaynaklanır. İçeriğine göre atardamar ağırlıklı ise hızlıca, toplardamar ağırlıklı ise daha yavaş olarak büyür.Kanama ve deformasyona yol açar.Özellikle yüzün yumuşak dokusu ve yüz kemiklerinde onarımı zor deformiteler oluşturur. Böyle bir oluşuma önce doğru tanı koyulması, sonra da doğru tedavi edilmesi gerekir.Yapılacak tetkikler; MR ,MR angio ve angiografidir. Gerekirse arter ağırlıklı olanlarına embolizasyon uygulanır Ve hemen ardından ameliyat edilebilir. Bu çocukların hayat boyu iyi izlenmesi gerekir. Çünkü hormonal değişiklik yaşları ve travma sonrasında hızlı büyüme gösterebilirler.Ciddi kanamalar geçirebilirler.

Toplumda az bilinen ve zor tedavi edilen bu konunun özenle tedavisi gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hemangiom Çocuklarda Görülen Hemangiom ve Av Malformasyonlar" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Dr.Deniz İŞCEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Dr.Deniz İŞCEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Deniz İŞCEN Fotoğraf
Prof.Dr.Deniz İŞCEN
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Dr.Deniz İŞCEN'in Makaleleri
► Sık Görülen Diz Sorunları ÇOK OKUNUYOR Prof.Op.Dr. Sinan KARAOĞLU
► En Sık Görülen Kadın Hastalıkları Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► Gebelikte Görülen Cilt Hastalıkları Doç.Op.Dr.Nermin KÖŞÜŞ
► Gebelikte Görülen Cilt Kaşıntıları Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Makat Bölgesinde Görülen Hastalıklar ÇOK OKUNUYOR Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Memenin Yaygın Görülen İyi Huylu Hastalıkları Doç.Op.Dr.Tarık Zafer NURSAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hemangiom Çocuklarda Görülen Hemangiom ve Av Malformasyonlar' başlığıyla benzeşen toplam 53 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:28
Top