2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



"Babam Beni Sevmiyor" Psikolojisi - Babalar ve Çocukları
MAKALE #5332 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Ağustos 2010 | 45,875 Okuyucu
Ülkemizde özellikle ergenlik çağındaki çocukların psikolojik olarak sorun yaşadığı konulardan birisi babalarıyla ilişkileri olarak ortaya çıkmaktadır. Baba çocuk ilişkileriyle ilgili olarak babaların ve çocukların(ergenlerin) bilmesini öngördüğümüz bazı noktaları sıralamak istedik.
  • Ergen ve çocuklar babaların yüz ifadesinden büyük ölçüde etkilenmektedir. Donuk ya da sinirli bir ifade çocuğu babadan çok kolaylıkla uzaklaştırabilmektedir.
  • Çocuğu dinlerken gözlerinin içine bakmayan ya da bakmaktan çekinen babalar farkında olmadan çocuklarına “seni önemsemiyorum” mesaj verebilirler. Bu nedenle dinlerken ergen ya da çocuğun gözleriyle iletişim kurmak önemlidir.
  • Babanın çocuklarla annelere oranla daha az vakit geçirmeleri giderek babayla çocuk arasına bir uzaklık ve mesafe girmesine neden olabilir. Bu durumun işaretçisi anneyi babayla iletişim aracı olarak kullanma, sorunları önce anneye anlatma olarak gözlenebilir.
  • Babalar için çocukla vakir geçirmek ya da duygularını çocuğa hissettirmek geleneksel öğretilerden etkilenmektedir. Bizim toplumuzda bundan çok az zaman önce ailenin yanında kendi çocuğunu sevmenin ayıp olması gibi bazı görgü kurallarının olması da şimdiki anne babaların etkilendiği durumlardandır. !!!!!
  • Çocuklar ve ergenler babanın ev içerisindeki sesini yükseltmesini kendisine yöneltilmiş bir mesaj gibi algılayabilirler. Çocuk-baba ilişkisini, babanın sadece çocuğa davranışı değil genel olarak babanın yaşam tarzını- beden dili gibi çok farklı unsurlar belirleyebilir. Çocuğuna çok iyi davrandığını düşünen bir baba eğer onun yanında diğer bir bireye çok öfkeli davranabiliyorsa çocuk veya ergen babanın bu öfkesiyle ilgili yargılar oluşturabilir ve daha sonra babanın kendisine de böyle öfkeli davranabileceğini düşünerek uzaklaşmak isteyebilir.
  • Baba çocuğa vermek istediği mesajları gönderirken anneyi aracı olarak kullanmamalıdır. Konuşmaktan kaçınmadan zor da olsa çocukla özel olarak kendisi görüşmelidir. Baba çocuk uzaklaşmasının önüne geçmenin en önemli yollarından birisi de budur.
  • Baba çocuğun kendisine uzak durduğunu bahane ederek çocukla iletişimden kaçınmamalıdır. Unutmaması gereken en önemli nokta çocuğun hatalı davranışlarını tamamlayacak olan büyüklerdir. Sevgi göstermede model olması gereken kişilerden birisi de babadır. Çocuğa sevgi göstermek ona nasıl sevgi göstereceğini de öğretecektir.
  • Çocuk ya da ergene gün içerisinde en az bir kez olmak üzere 10 dakika da olsa özel bir zaman dilimi ayrılmalıdır. Önemli olan ayrılan vaktin uzunluğu değil birlikte geçirilen zamanın kaliteli geçirilmesidir. Çocuğa beş dakikada da mükemmel mesajlar verilebilir.
  • Çocuklar –ergenler babalardan duydukları olumlu cümlelerden çok fazla etkilenirler. Bu nedenle görülen olumlu yönleri vurgulamak çok önemlidir. Özellikle çocuğa olumsuz bazı özellikleri ifade edilecekse öncelikle olumlu yönlerin vurgulanması ilişkinin zedelenmemesini sağlayacaktır.
  • Babaların sevgiyi gösterememelerinin, duygularını açıklayamamalarının genel olarak ülkemizin aile yapısı, babaların yetiştirilme tarzı, erkeklere yüklenen roller gibi nedenlerle yoğun olarak yaşanan durumlar arasında olduğu bilinmektedir.
  • Çocuklar için babalarıyla olumlu ve sevgi dolu bir iletişim ve ilişkiye sahip olmak büyük bir ayrıcalıktır.
  • Bu yazıyı okuyan babların bilmesini istediğimiz en önemli nokta şudur: birçok ergen ve çocuk babasının kendisini sevmediğini düşünebilmektedir. Belki mükemmel olduğunu düşünen birçok babanın evladı babasının sevgisizliğinden ötürü yardım almak üzere psikologlara -psikolojik danışmanlara başvurmakta. Ergenlikte çözülmediği takdirde bu sorun yetişkinliği de taşınabilmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
""Babam Beni Sevmiyor" Psikolojisi - Babalar ve Çocukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     26 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Eşim Neden Beni İlk Günkü Gibi Sevmiyor? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Babalar ve Çocukları Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
► Babalar ve Çocukları Psk.Nihal UYAR
► Sinirli-Öfkeli-Kızgın Babalar ve Çocukları Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Eyvah!! Annem Babam Boşanıyor Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında '"Babam Beni Sevmiyor" Psikolojisi - Babalar ve Çocukları' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:02
Top