2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi
MAKALE #5390 © Yazan Psk.Aylin AYDEMİR | Yayın Ağustos 2010 | 6,361 Okuyucu
BEBEKLER İÇİN OYUNCAK SEÇİMİ

Çoğunlukla her çocuğun, rüyasını süsleyen oyuncaklar vardır. Şöyle bir düşününce her erkek çocuğunun hayallerinde son model bir araba, bisiklet ve her kız çocuğun hayallerinde kocaman bir bebek, bebek evi vb. Yok mudur ? Şimdi birçok ailenin 'çocuğumun bir sürü oyuncağı var, hergün yenisini istiyor, hangibirini karşılayacağız' dediğini duyar gibiyim. Anne- Babalar için zaman zaman gereksiz görülebilen bu oyuncak yığınlarının çocuğunuzun gelişiminde ayrı ayrı yeri ve önemi olduğunu biliyor muydunuz ? Birçok televizyon programında, dergilerde,internette seçiminden bahsediliyor. Bunun çocuğun gelişimine katkı sağlayacağı Ya da yanlış oyuncak seçiminin çocuğun istenmeyen davranışlar geliştirmesine sebep olabiliceği söyleniyor. Bu tip şık cümleleri hemen hemen hepimiz duymuşuzdur. Ama oyuncak alırken gerçekten ne kadarı aklımıza geliyor Ya da oyuncakcı standına geldiğinizde çocuğunuz için uygun oyuncağın ne olacağını nasıl bileceksiniz.... Paket üzerindeki 0-3 Ya da 3-5 yaş aralığı uyarısıne göre mi almalıyız yoksa kendi çocuğumuz için en uygun olana karar vererek mi ?

Bu yazımı, çocuğunuza oyuncak seçerken size rehberlik etmesi amacıyla pratik yaşamın içinden örneklerle hazırlamaya çalışacağım.

Oyuncak seçiminde ilk dikkat etmeniz gereken şey ; oyuncağın çocuğun merakını uyandırıyor olmasıdır. Çocuğun hayal gücünü geliştirebilicek, ellerini, kollarını kullanabileceği yani bedensel olarak ona haraket imkanı sağlayacak( kaslarını çalıştırıcak) .Çocukta girişimciliği tetikleyecek ve problem çözme becerisini geliştiribilecek oyuncaklardan söz ediyorum. Böyle bir oyuncağın olmadığını düşünebilirsiniz hatta şu an aklınızdan, nereden bulacağım bütün bu etkileri aynı anda sağlayacak müthiş oyuncağı diye, geçiriyor olabilirsiniz... Oysaki hemen yanı başımızdadır bu oyuncaklar...Çocuğunuza onca pahalı oyuncaklar almanıza rağmen elinden düşürmediği tencereleriniz, tavalarınız, makaralar, hamurlar vb. Kısacası en iyi oyuncak elinden düşürmediği sürekli oynamak istediği ve her defasında zevk aldığı oyuncaklardır.

Yukarıda söz ettiğim gibi oyuncakların çocuğun yaş grubuna göre seçilmesi gereklidir. Yaş grubu oyuncakların çocuk için değerini belirler yani müthiş bir barby evi 6 yaşındaki kızınız için heycan verici olurken 1,5 yaşındaki kızını için anlamsızdır. Yani çocukların yaşları çocuğun ne ile oynacağının yanı nasıl oynayacağınıda belirlemekteedir.

BEBEĞİNİZ İÇİN ÖNERİLER

0-3 Ay: Haraketli, müzikli, parlak renkli basit şekilli kısacası cıngıl cıngıl diye tabir ettiğiğimiz oyuncaklar tercih edilebilir. Bu tipte oyuncaklar bebeğinizin dikkatini toplamasıa ve şekilleri tanımasına yardımcı olacaktır. ( çıngıraklar, şekilli halkalar)

3-4 Ay: hayali oyunlara teşvik eden daha çok avutuccu nesneler tercih edilebilir. Yumuşak ayıcıklar bez bebekler, yumuşak top, ayna, canlı ve farklı renklerde yumuşak bloklar, Kumaş kitaplar, tabiki diş kaşıması için renkli diş çıkarma halkaları, oyun minderleri....

6-9 Ay : Benlik duygusunu geliştirmeye yönelik aynalı oyuncaklar, boyut algısısını güçlendirmek için bloklar, el ve göz uyumu için toplar, Tahta resimli kitaplar, kuklalar nesne kalıcığı için faydalı olabilirken telefon gibi iletişim becerilerini geliştirici oyuncaklar...

9-12 Ay : yine nesne sürekliliği için kaplar üst üste yığılan oyuncaklar, delikli oyuncularlar, banyo oyuncakları duş, kepçe kova, direksyon ...bu dönemde artık çocuğunuz yeni ortamları keşfetmeye başlayacak ve ilk kez özgür oyunla tanışıcaktır.

12 – 24 Ay: Şekiller arasındaki ilişkiyi öğrenmesii için şekil sıralama oyuncakları, denge için oyuncaklar kamyonlar, sıralama becerisi için üstüste yığılan halkalar, kas becerisi için çok basit yapbozlar, ilk matematik becerisi olan eşleme oyunları, şekil yerleştiriciler bu dönemde çocuğunuz için geliştirici olacak ve onun gelecekteki yeteneklerini keşfetmesini sağlayacak..

Doğru bir yönlendirme için mutlaka bebeğinizin ilk ayından itibaren gelişim testi yaptırmanızı öneririm. Uzmanınıza danışarak oyuncak seçiminizi genişletebilir Ya da daraltabilirsiniz...

Uzm.Psikolog
Aylin AYDEMİR TÜRKOĞLU
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aylin AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aylin AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aylin AYDEMİR'in Yazıları
► 0-2 Yaş Oyuncak Seçimi Psk.Selen Türkiş ELÇİ
► Oyuncak Seçimi Psk.Mutlu İNCESOY
► Meslek Seçimi İçin Öneriler Psk.Dnş.Hasan Ali GÖNCÜ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuz İçin Oyuncak Seçimi' başlığıyla benzeşen toplam 33 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Terapisi Nedir Ekim 2010
► Kişisel Gelişim Ekim 2010
► Kendine Güvensizlik Ekim 2010
► Aşk Acısı Ekim 2010
► Evlilik Terapisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:13
Top