2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Öğrenme Güçlüğü
MAKALE #5391 © Yazan Psk.Aylin AYDEMİR | Yayın Ağustos 2010 | 5,651 Okuyucu
ÇOCUKLARDA ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan biri olan ders başarısızlığı, öğrenme problemleri genellikle ilk okulun ilk dönemlerinde ortaya çıkmatadır. Önceleri çocuğun tembelliği Ya da isteksizliği olarak yorumlanan bu problemlem sonrasında oldukça karmaşık bir hal alarak öğretmenlerşn ve ailelerin başına arıtan bir durum haline dönüşmektedir. Özel öğrenme güçlüğü kolay tanımlanabilen bir kavram değildir. Ancak en tipik göstergelerinden birisi çocuğun okulda yapması beklenilen becerileri kazanıp kullanmada sorun yaşamasıdır. Okul başarısı, insan hayatının geniş bir alanını etkilediğinden dolayı önemlidir ve özel öğrenme güçlüğü olduğu tesbit edilen bir çocuğun vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım alması gerekmektedir.

Özel Öğrenme güçlüğünü tanımlayabilmek için mutlaka bazı kriterlere dikkat etmek gerekmektedir. Bunlar;

a.Öğrenme Güçlüğü olan çocukların ders başarısı problemleri gözlenir. Yani çocuğun öğrenme potansiyeli ile gerçekte öğrenebildikleri arasında belirgin bir farklılık vardır.
b. Öğrenme güçlüğü olan çocukların dil gelişimi, fiziksel gelişimi, ya da okul becerilerinin gelişiminde sorunlar ortaya çıkmaktadır.
c.Öğrenme sorunları çevresel nedenlerden dolayı oluşmaz.
d.Öğrenme zorlukları zeka geriliği değildir.
e. öğrenme güçlüğü çocuğun yaşadığı duygusal tramwalarla ilgili değildir.

Okul çağındaki nerede ise 10 çocuktan 1 inde görülen öğrenme güçlüğü genelikle aileler ve öğretmenler tarafından kolaylıkla tanımlanacak bir durum değildir. Birçok psikolojik sorun sonrasında ortaya benzer sorunlar çıkabilirken öğrenme güçlüğünü ayırt etmek daha karmaşık ve uzmanlık gerektiren bir değerlendirme gerektirmektedir.

Çocuğumda Öğrenme güçlüğü olduğunu nasıl anlayabilirim ?
Öğrenme güçlüğü olan çocukta birçok belirti görülmektedir. Bunlardan en tipik olanları şu şekildedir,
okuma, yazma, matematik, anlama ve kavrama, veya yargılama becerilerinde sorunlar yaşanmaktadır.
Öğrenme Güçlüğü’nün en tipik özelliği çocuğun bazı alanlarda başarısı ile zekasının anlamlı biçimde farklılık göstermesidir. Öğrenme Güçlüğü genel olarak aşağıda belirtiğimiz alanları negatif etkilemektedir.
a.Yazılı dil: okuma veya yazma ile ilgili zorluklar.
b.Matematik: matematiksel kavramları anlama ve temel işlemleri gerçekleştirmede zorluk.
c.Yargılama: düşünceleri organize etme ve bütünleştirmede zorluk.
d. Bellek: kazanılan bilgileri ve yönergeleri hatırlamada zorluk
e.Konuşma: dinleme ve konuşmada gerilik veya bozukluk

Öncelikle bütün ebeveynleri hemen endişeye kapılmamaları için uyarmak isteriz. Özellikle okula yeni başlayan çocuklarda okuma yazma becerisinin zor kanılması özel öğrenme güçlüğü olarak tanımlanmakta ve bu durum hem çocuk hemde aile için büyük endişe yaratabilmektedir. Ancak okuma yazmayı zor öğrenen her çocuğun öğrenme güçlüğü yaşadığını da düşünmemeliyiz. Her çocuğun öğrenme becerisi kendine özeldir ve durumlara göre farklılık gösterebilir. Örneğin aile içindeki sorunlar okulda Ya da sınıf ortamında yaşadığı negatif deneyimler çocuğun öğrenmesini olumsuz etkileyebilmektedir.

Öğrenme güçlüğü konunun uzmanları tarafından yapılan çeşitli testler ve klinik gözlemler sonucunda belirlenmektedir. Çocuğun zekası ve zekası ile paralel olan becerileri incelenir. Zayıp ve güçlü yanları tanınır ve klinisyen tarafınsan yapılan gözlem ve değerlendirme sonucunda aile bilgilendirilir ve çocuğun yapısına uygun olan bireyselçalışma programı belirlenerek çocuğun öğrenmesi gerçekleşebilir. Bu çocukların normal müfreddata öğrenmeleri kolay değildir. Noormal müfredetta öğrenmeye zorlanan çocuklar kendilerinden beklenen başarıyı gösteremez tembellik, isteksizlik yaramazlıkla suçlanabilirler. Zaman içinde kendilerine olan güvenlerini kaybederek okuldan ve sosyal ortamlardan uzaklaşabilirler.

Öğrenme güçlüğünün giderilmesinde ailelere büyük rol düşmektedir. Çocuğu suçlamaktan kesinlikle kaçınmalı, ağır eleştireler, uzun nasihatlar ve hakarete varan söylemler yapılmamalıdır unutmayınki öğrenme güçlüğü çocuğun kapasitesinin yetersizliği, tembelliği, zeki olmayaşı, Ya da yaramazlığından kaynaklanmaz. Bu durumda çocuğunuza anlayış ve sabır göstermeniz çocuğun iyileşmesinde oldukça büyük taşımaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Öğrenme Güçlüğü" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aylin AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aylin AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aylin AYDEMİR'in Yazıları
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Yasemin ŞAHİN
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Öğrenme Güçlüğü Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Öğrenme Güçlüğü Aydın ALEGÖZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Öğrenme Güçlüğü' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Terapisi Nedir Ekim 2010
► Kişisel Gelişim Ekim 2010
► Kendine Güvensizlik Ekim 2010
► Aşk Acısı Ekim 2010
► Evlilik Terapisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:28
Top