2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul Alışverişi
MAKALE #5419 © Yazan Dr.Melda ALANTAR | Yayın Eylül 2010 | 4,853 Okuyucu
OKUL ALIŞVERİŞİ


Okula başlamadan önce yapılan alışveriş çocuğun eğitim dönemine hazırlanmasını kolaylaştırır. Bu nedenle anne ve/veya babanın yanı sıra çocuğun da alışverişe katılması, alışveriş sırasında kendisine seçim hakkı tanınması önemlidir.

Özellikle birden fazla, farklı yaş ve cinsiyette çocuğu olan aileler öncelikle alışverişin kimin için yapılacağını saptamalıdırlar. Hangi mağazalara gidileceği, ne kadar zaman ayrılacağı, uygun görülen bütçe önceden belirlenmelidir. Yapılan alışveriş planına aile üyeleri uymalıdır. Çocuklar aç ya da yorgunken alışveriş yapmaktan kaçınmalı, yemek sonrası saatler tercih edilmelidir. Mağazaların yoğun olmadığı sabah saatlerinde dolaşmak daha uygundur. Çocukları tüm gün yerine birkaç saatliğine alışverişe götürmek stresi azaltır. Rahat ayakkabılar, kolaylıkla çıkartılan giysiler işleri kolaylaştırır. Böylelikle alışveriş sırasında ebeveyn ve çocuk arasında yaşanabilecek sürtüşmeler azalır. Gereksinim duyulmayan malzemeler satın alınmaz. Çocuklar bütçeye bağlı kalmanın önemini kavrayarak gelecekte aşırı harcama yapmaktan kaçınırlar.

Okul dönemi için yeni alınmış bir eşya çocuğu heyecanlandırır, cesaretlendirir. Ancak okul başarısı anne-babanın çocuk yetiştirme tutumları, öğrencinin fiziksel, zihinsel, psikolojik gelişimi, verimli ders çalışma becerileri gibi pek çok etmene bağlıdır. Anne-babanın eğitimin önemli olduğu iletisini çocuklarına aktarmaları, onların okul hayatlarıyla yakından ilgilenmeleri çok önemlidir. Yetişkinlerin çocuklarına duydukları sevgiyi, onların her istediklerini satın alarak göstermeleri doğru bir yaklaşım değildir.

Üreticiler öğrencilere yönelik malzemeleri Avrupa standartları doğrultusunda sağlığa uygun, işlevsel, uzun süreli kullanıma olanak sağlayacak şekilde tasarlamalıdırlar. Firmaların okul malzemeleri satışında öğrencileri aşırı tüketime sürükleyen kampanyalardan kaçınmaları etik bir yaklaşımdır. Üretim ve pazarlama işlevlerini yürüten firmaların promosyonlarda eğitimsel araç-gereçlere yer vermeleri uygundur. Firmalar düzenleyecekleri kampanyalarla alım gücü düşük ailelere destek olmalı, toplumsal dayanışmayı pekiştirecek etkinliklere önderlik etmelidirler. Alışverişe gelen çocuklara ait az kullanılmış kitap v.b. malzemeler toplanarak ihtiyacı olan öğrencilere iletilebilir. Özellikle kağıt ve benzeri kırtasiye malzemelerinde geri dönüşüm projeleri medya, firma ve okullar tarafından desteklenmelidir.

Anne-babaların okul alışverişlerini kolaylaştıran öneriler şunlardır :

1. Alışveriş öncesi dolaplardaki giysileri gözden geçirin. Küçülmüş ya da kullanılmayan kıyafetleri diğer kardeşler veya yardım kurumlarına vermek üzere düzenleyin.
2 İhtiyaç listesi yaptıktan sonra öncelikleri belirleyin.
3 Ürün kataloglarını çocuğunuzla birlikte inceleyin. Bütçenize uygun eşyaları seçin.
4 Okullar açılmadan tüm alışverişinizi tamamlamayın. Arkadaşlarının eşyalarını gören çocuklar kolaylıkla fikir değiştirebilirler.
5 Kullanımı kolay giysiler seçin, örneğin geniş yakalı tişörtler, düz ve iri düğmeler, kolaylıkla erişilen cepler v.b.
6 Okul çantaları genellikle çok büyük ve ağır oldukları için kas ve baş ağrılarına yol açarlar. Desteklenmiş omuz ve bel kayışları olan sırt çantalarınıyeğleyin.
7 Kalem seçiminde kaliteli mineli, kolay açılır, renk karışımında zengin çeşitlemeler sunan, farklı yüzeylerde uygulanan, yıkanabilir boyaları tercih edin.
8 Kağıt, kalem, defter gibi sık kullanılan kırtasiye malzemelerini birkaç aile birleşerek toptancılardan almak bütçenizi rahatlatabilir.
9. Yüzme kursu için mayo, terlik v.b. gereksinimleri karşılarken yaz indirimden yararlanabilirsiniz.
10 Okul alışverişinde bilinçli tüketici olarak davranarak, önceden belirlenmiş bütçeye bağlı kalarak çocuklarınıza örnek olun.

Pedagog Dr. Melda Alantar
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul Alışverişi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Melda ALANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Melda ALANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ALANTAR Fotoğraf
Dr.Melda ALANTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Pedagog
Pedagog Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Melda ALANTAR'ın Makaleleri
► Çocuklarda Okul Korkusu-Okul Reddi Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
► Okul Reddi & Okul Korkusu Psk.Onur CANSIZ
► Okul Korkusu-Okul Fobisi Psk.Saadet ELEVLİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Okul Alışverişi' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Ocak 2013
► Evlat Edinilen Çocuklar Eylül 2011
► Spor ve Çocuklar Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


21:43
Top