2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Boşanma ve Çocuğunuz
MAKALE #5421 © Yazan Dr.Melda ALANTAR | Yayın Eylül 2010 | 6,284 Okuyucu
BOŞANMA VE ÇOCUĞUNUZ

Aile öyküsünde boşanma tüm bireyler için güç bir yolculuktur. Anne-babalar bu yolculuğu güven içinde tamamlayabilmeleri için tehlikeleri azaltarak çocukları korumakla yükümlüdürler. Sevgi dolu ancak kararlı çocuk yetiştirme tutumları ile boşanmış ailelerin çocukları da mutlu bireyler olarak yaşayabilirler. Uzun dönemde boşanmış ebeveynlerin çocuklarının % 80’i üretken, uyumlu ve başarılı yetişkinler olmaktadır. Büyüdükçe anne-babalarının boşanması acı veren bir döneme ilişkin uzak bir hatıraya dönüşmekte, yaşamları üzerinde derin etki bırakmamaktadır. Boşanmış ailelerin çocuklarının % 20’si ise yaşamlarını etkileyen pek çok psikolojik ve sosyal sıkıntılar çekmektedirler. Erişkin döneme ulaştıklarında bu kişiler diğerlerine göre iki misli oranda ruhsal hastalık, madde bağımlılığı ve ilişkilerde başarısızlık yaşamaktadırlar. Çocukluk döneminde ise uyku ve beslenme sorunları, öfke, korkular ve gerileme-örneğin bazı bebeksi davranışların sergilenmesi gibi- görülmektedir.

Çocuklar ve ailenin diğer bireyleri için en güç dönem boşanmadan sonraki bir yıldır çünkü herkesin hayatında pek çok değişiklik olur. İkinci yılda ise anne-baba kendi ayağı üzerinde durmaya başlayınca işler yoluna girer ve ailede yeni bir güç ve denge oluşur.
Ayrılık ve boşanma tek başına kalan ebeveynin geçmişe oranla daha fazla iş ve sorumluluk üstlenmesine neden olur. Boşanmış ailelerin çocuklarında bu olayın olumlu sonucu olarak sorumluluk ve bağımsızlık duyguları gelişir. Ancak çocuklara gelişimsel olarak kaldıramayacakları fiziksel ve duygusal ağırlık yüklemek sorunların yaşanmasına neden olur. Bu durum eşin yokluğunda ebeveynlerden birinin genellikle ailenin en büyük kız / erkek çocuğuna dayanması halinde ortaya çıkar. Pek çok çocuk anne-babanın destek gereksinimi karşılama konusunda isteklidir. Ancak psikolojik açıdan “yetişkin rolü” üstlenecek olgunlukta olmayan çocuklar yetersizlik ve başarısızlık hissederler. Anne-babalar yaşadıkları dönemin mutluluklarını tatmaları için çocuklarına izin vermeli, duygusal destek ve dostluk gereksinimlerini karşılamak için diğer yetişkinlerle iletişim kurmalıdırlar.

Boşanma sadece anne ile babayı değil, çocuğu da ilgilendiren bir olaydır. Bu konudan onlara söz etmeniz gerekir.

• Çocuklarınıza boşanma hakkında neyi, ne zaman, nasıl söyleyebilirsiniz ?

Çocuklar evin içindeki gerginliği hissederler. Boşanma kararından söz etmezseniz onları incitebilirsiniz. Boşanma kararı aldığınızda eşinizle konuşarak bunu çocuklara birlikte söylemeniz gerektiğini belirtin. Eşlerden biri evden ayrılmadan önce bir aile toplantısı düzenleyin. Boşanmayla ilgili söyleyeceklerinizi önceden planlayın. Toplantı sırasında boşanmanızla ilgili tarafsız açıklamalarda bulunun. Diğer ebeveyni suçlayıcı tavır sergilemeyin. Çocuklarınızın sorularına doğru, dürüst ve açık yanıtlar verin. Ancak gereksiz ayrıntılara girmekten kaçının. Örneğin babalarını sizi aldattığı için terk ettiğinizi belirtmek durumunda değilsiniz. Boşanma nedenlerini açıklarken suçlayıcı olmayan ifadeler kullanın. “ Evlendiğimizde birbirimizi seviyorduk. Ancak yıllar geç tikçe duygularımız, gereksinimlerimiz, zevklerimiz değişti ve birbirimizden uzaklaştık. Anlaşamıyoruz. Evliliğimizi yürütemediğimiz için boşanmaya karar verdik. Beraberliğimizin en güzel yanı çocuk sahibi olmaktı. Sizi çok seviyoruz” gibi bir açıklama yapabilirsiniz. Boşanmanın onlarla ilgisi olmadığını açıkça belirtin. Küçük çocuklar anne-babaları boşandığı zaman neler olduğunu kavramakta zorluk çekerler. Boşanmaya neden olduklarını düşünebilirler. Terk edilecekleri, onlara kimsenin bakmayacağı endişesini taşıyabilirler. Anne-baba boşanmanın çocuğun hatası olmadığını belirtmelidir.

• Çocuklarınız anneyle mi yoksa babayla mı birlikte kalacaklar ?

Kiminle yaşayacakları konusunu çocuklarınızla birlikte konuşarak karar verebilirsiniz. Çocuklarınızın yaşını ve boşanmadan önce hangi ebeveynin çocukların bakım işini üstlenen asıl kişi olduğunu göz önünde bulundurarak kiminle kalacaklarına karar verin. Çocuklar birlikte yoğun zaman geçirdikleri ebeveynden etkilenirler. Ancak diğer ebeveyn çocukla ilgilendiği sürece onun üzerinde belirgin ve koruyucu etkisini sürdürür. Boşanma sonrası çocuğun anne-babayla sürekli ve anlamlı ilişki sürdürmesi önemlidir.

• Ebeveynler ve çocuklar nerede yaşamalı ?

Ebeveynlerin birbirlerine yakın oturmaları çocukların boşanmaya uyum sağlamalarını kolaylaştırır. Mümkünse ebeveynlerden biri aynı yerde en az bir yıl daha yaşamaya devam etmelidir. Bu çocuğunuzun aynı okula devam edip, arkadaşlıklarını sürdürmesini sağlayacaktır. Çocuğunuzun her iki evde de bir odası, özel kullanım alanı olmasına özen gösterin.

Boşanma sonrası pek çok aile ekonomik sıkıntı yaşar. Daha önce tek ev için kazanılan ortak gelir iki aile arasında bölüşülür. Genellikle anneler babalara oranla daha düşük gelir elde ederler. Boşanma öncesindeki yaşam standardının altına düşmek ayrılıkta kaçınılmaz bir durumdur. Bu nedenle aynı evde yaşamak, aynı okula gitmek bazen mümkün olmaz. Anne-baba bu sorunu çözebilmek için çocuğun eski arkadaşlarıyla görüşmesini sağlamalı, bazı alışkanlıklarını ekonomik olarak sürdürmesi için ona destek olmalıdır, örneğin sinema yerine evde bir filmin videosunu izlemek gibi .

• Evler arasında gidiş gelişleri kolaylaştırmak için neler yapılabilir ?

Çocuklarınızın anne ve babayla ne zaman birlikte olacaklarını belirleyin. Oluşturulan programa uyun. Çocuklarınızı alırken ve bırakırken dakik olun. Çocuklarınız gerekçenizi dikkate almaksızın geç kalışınızı ve ziyareti iptal edişinizi farklı algılarlar. Kendilerini önemsiz hissederler. Çocuklarınızı geç alacak veya bırakacak olursanız arayıp onlara ve eski eşinize haber verin.

Takvimde çocuklarınızın isteklerine göre bazı değişiklikler yapabilirsiniz, örneğin çocuğunuz hafta sonunda babasıyla maça gitmek istiyorsa sizinle beraber kalması konusunda ısrarlı davranmayın ve programınızı değiştirin.
Çocuklarınızın en sevdiği eşyalarını iki ev arasında paylaştırmalarına izin verin. Evler arasında gidip gelecek eşyaların örneğin okul gereçleri gibi, bir listesini yapın. Böylelikle eşyalarını düzenler ve daha az şey unuturlar.
Çocuklarınızı alırken veya bırakırken diğer ebeveynle tartışmayın. Zamanınızı bazı konuları gündeme getirmek için kullanmayın. “ Hoşça kal ” gibi sade ve olumlu bir dilekte bulunabilirsiniz. Diğer konuları telefonda görüşebilirsiniz.
Çocuklarınızın yıkanma, giyinme, yemek yeme ihtiyaçlarını giderdikten sonra bakımlı bir şekilde evlerine dönmelerine özen gösterin .

• Çocuklar sizinle birlikteyken neler yapabilirsiniz ?

Mümkün olduğunca iş gezilerinizi, arkadaş toplantılarınızı çocuklarınızın diğer ebeveynle birlikte olduğu sürelerde planlamaya çalışın. Beraber olduğunuz sürece onlara vakit ayırın.

Çocuklarınız sizin yanınızda diğer ebeveyni veya diğeri ile beraberken sizi özleyebilir. Sizinle birlikteyken diğer ebeveyni aramalarına izin verin.

• Çocuklarınızla ayrı şehirlerde yaşıyorsanız neler yapabilirsiniz ?

Birinizin sürekli olarak diğerinin yaşadığı yere gitmesi yerine karşılıklı ziyaretlerde bulunun. Çocuklarınızı sıklıkla telefonla arayın. Videoya alınmış görüntülerinizi, fotoğraflarınızı, banda alınmış ses kaydınızı gönderin ve onların da göndermesini sağlayın. Onlara mektup yazıp, kart atabilir,cep telefonu ve elektronik-posta ile mesajlar gönderebilirsiniz.

• Anne ve babayla yaşanılan evlerde kurallar nasıl olmalı ?

Her iki evde de benzer kuralların konulması çocuklara düzen ve devamlılık duygusu verir. Evinizde açık, mantıklı, uygulanabilir kuralların geçerli olmasına özen gösterin. Eski eşinizle farklı kurallarınız olabilir. Diğer ebeveynin kurallarını çocuklarınızın önünde eleştirerek otoritesini sarsmayın. Onaylamadığınız kurallar hakkında onunla çocuklar yokken konuşun. Diğer ebeveynin kurallarını denetlemenin mümkün olmadığı gerçeğini kabullenin.

• Boşanmış ailelerde etkin iletişim nasıl kurulabilir ?

Çocuklarınıza diğer ebeveynin yaşamı, davranışlarıyla ilgili sorular sormayın. Eşinizle “bitmeyen savaşınızı” çocuklar üzerinden sürdürmeyin. Onlardan diğer ebeveynden sır saklamalarını istemeyin.

Çocuklarınızla iletişimi açık tutun. Her çocuğunuzla ayrı zaman geçirin. Büyük çocuklar küçük kardeşlerinin yanında duygu ve düşüncelerini ifade etmekten kaçınabilirler.
Aile geleneklerinin devam etmesine özen gösterin. Örneğin her sene gidilen yazlık evde tatil yapılması çocukları rahatlatır.

Duygusal destek için çocuklarınıza dayanmayın. Yaşıtlarıyla zaman geçirmeleri için onları yönlendirin. Arkadaşlarının her iki evi de ziyaret edebilmelerini sağlayın.
Çocuğunuz ailenin yeniden bir araya gelmesini umut ediyorsa, ona bu isteğinin çok doğal olduğunu ancak mümkün olmadığını belirtin.

• Okulun ve aile dışındaki yetişkinlerin rolleri nedir ?

Çocukların okul, öğretmen, antrenör, psikolojik danışman gibi yetişkinlerle kurdukları sürekli, yapılandırılmış ve sıcak ilişkilerin boşanmış aile üzerinde koruyucu etkileri bulunmaktadır. Anne-baba okul müdürü, öğretmen ve psikolojik danışmanı boşanma hakkında bilgilendirmeli, çocuğun okul ortamındaki davranış ve akademik gelişimi hakkında geri bildirim istemelidir.

Pedagog Dr. Melda Alantar

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Boşanma ve Çocuğunuz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Melda ALANTAR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Melda ALANTAR'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Melda ALANTAR Fotoğraf
Dr.Melda ALANTAR
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Doktor Pedagog
Pedagog Dr.
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi7 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Melda ALANTAR'ın Makaleleri
► Boşanma ve Çocuğunuz Psk.Füsun BUDAK
► Boşanma ve Boşanma Kararı Psk.Gökül KARLUK ER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Boşanma ve Çocuğunuz' başlığıyla benzeşen toplam 21 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Asperger Sendromu Ocak 2013
► Evlat Edinilen Çocuklar Eylül 2011
► Spor ve Çocuklar Mayıs 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:16
Top