2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bayram Süresince Uygulayabileceğiniz Diyet Programı
MAKALE #5445 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Eylül 2010 | 5,229 Okuyucu
Bir ay süren açlık-susuzluk yolculuğunu yarın tamamlıyoruz. Bir ay boyunca 2 ana öğün tüketme alışkanlığı ramazan sonrası bireylerde psikolojik olarak aşırı yemek yeme ihtiyacı oluşturabilir.

Aşırı yemek yemeye bağlı olarak hazımsızlık, gaz, mide yanması, mide bulantısı, tansiyon yükselmesi gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bir ay süresince uygulanan iki ana öğün yeme alışkanlığı mide ve barsak sisteminizin de bu düzene uyum sağlamasına neden oldu . Şimdi yapmanız gereken eski alışkanlığınıza, 3 ana 2 ara öğüne yavaş bir geçiş sağlamanızdır.

Peki bu geçişi nasıl başaracağız 2 ana öğünden, 3 ana 2 ara öğüne geçerken nelere dikkat etmeliyiz.

Yarın gününüzü 3 ana öğün olacak şekilde planlayın,
Bayramın ikinci gününde 3 ana öğün 1 ara öğün yiyebilirsiniz,
Üçüncü gün öğün sayınızı 3 ana 2 ara öğüne çıkartın,
Fazla miktarda şekerli çay ve kahve tüketmeyin,
Ramazan süresince yeterince sıvı alamadınız şimdi vucudunuzun ihtiyacı olan sıvıyı yerine koymanın tam zamanı hergün mutlaka 2,5-3 litre su için.


Bayram ziyaretlerde ikram edilen çikolata, şeker, tatlı tüketimine dikkat edin. Miktar olarak küçük olmalarına karşın çok fazla kalori içeren bu gıdalar kan şekerinizin ani yükselişine ve yağ depolarınızın hızla dolmasına neden olacaktır. Bu tür yiyecekleri hiç tüketmemeye ya da çok küçük porsiyonlar olarak tüketmeye özen gösterin.
Unutmayın ihtiyacınızdan fazla alınan her bir kalori yağ depolarınıza katkıda bulunacaktır. Harcayamayacağınız kaloriyi vucudunuza almak taşıyacağınız yükü biraz daha artıracaktır.

Sabah kahvaltınızın çok hafif ve sebze meyve ağırlıklı olmasına özen gösterin,
Et grubu bir yemek yiyecekseniz ızgara yada haşlama yöntemlerinden birini seçin,
Öğünlerinizden biri mutlaka salata+çorba+susuz sebze yemeğinden oluşsun,
Bayram ziyaretleri sırasında tatlı yediyseniz meyve yemeyin,
1 gün içinde tatlı tüketiminiz 1 dilim baklava ve 1 küçük çukulatayı geçmesin,
Alkol alacaksanız tüm gün baklava ve tatlıl yemeyin,
Hamur işleri, poğaça, börek ve kurabiyeden uzak durun,
Şeker ve şekerli tatlı tüketimini sınırlı tutun,

Günün sonunda aldığınız fazla kalorileri depolamamak için mutlaka 1 saatlik yürüyüş yapmayı ihmal etmeyin.

Bayram süresince uygulayabileceğiniz diyet programı

SABAH Şekersiz çay yada kahve 1 dilim tam tahıllı ekmek
1 yumurta büyüklüğünde peynir
1 adet domates, 1 salatalık , 2 adet biber
Dereotu, maydonoz
veya
4 Yemek kaşığı cornflakes
1 su bardağı süt
1 adet meyve

ÖĞLE 1 kase çorba, 1 kase salata, 1 küçük tabak susuz sebze yemeği, 1 dilim tam tahıllı ekmek

ARA 1 adet baklava+ şekersiz çay yada kahve
AKŞAM 1 porsiyon et yemeği (ızgara yada haşlama), 1 kase salata, 1 kase yoğurt
veya
1 orta boy ızgara balık, 1 kase salata, 1 kase cacık

Üç günlük bayram süresince beslenme programınıza biraz dikkat ederek kilo almadan keyifli bir bayram geçirebilirsiniz. Unutmayın 3 gün boyunca düzenli olarak fazla kalorili yiyecekler tüketmek size, sağlığınıza ve çevrenizdekilere zarar verebilir. Farkında olmadan her ziyarette yiyeceğiniz bayram tatlıları kan şekerinizi fazla yükselterek bayramı hastahanede geçirmenize neden olabilir. Hedef, ziyaretler esnasında tatlı yemek değil tatlı sohbetler yapabilmek.

Ramazan nedeni ile spor'a ara verdiyseniz hafif egzersizlerle işe başlamanın tam zamanı. Bayram ziyaretlerinizi araba kullanmak yerine yürüyerek yapabilirsiniz. 45 dakikalık bir yürüyüşle aldığınız fazla kalorilerin bir kısmını yakabilirsiniz. Evde misafirleriniz için hazırladığınız tatlılardan mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın, eğer mümkünse ağır hamur tatlıları yerine (baklava, lokma, kadayıf, künefe vb) sütlü tatlılar (sütlaç, muhallebi vb.) ikram etmeye özen gösterin. Geleneksel alışkanlığımız bayram çukulatası yerine meyve ikram edebilsek daha sağlıklı bir toplum olma yolunda ilk adımı atmış olmazmıydık.

Hepinize sağlıklı ve keyifli bayram dileklerimle

Canan Doğan
Beslenme ve Diyet uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bayram Süresince Uygulayabileceğiniz Diyet Programı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Bayram Şekeri Tadında Diyet Dyt.Yunus Emre UZUN
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Berrin YİĞİT
► Bayram Sonrası Beslenme Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Bayram Süresince Uygulayabileceğiniz Diyet Programı' başlığıyla benzeşen toplam 42 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:27
Top