2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Beslenme ve Öğrenme İlişkisi
MAKALE #5456 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Eylül 2010 | 6,539 Okuyucu
ÇOCUKLARDA BESLENME VE ÖĞRENME İLİŞKİSİ

Hayatın her alanında başarı beklediğimiz çocuklarımıza her zaman umutlarımızı yüklüyoruz. Önce kreşle başlayan eğitimlerine, ilköğretimle devam ediyorlar. Çocuklarımızdan özellikle notlarına yansıyan başarı performansı bekliyoruz. Onların başarısını arttırmak için elimizden geleni yapmaya çalışıyor, sağlıklı beslenmelerine dikkat etmeye gayret ediyoruz. Peki yeterli ve dengeli beslenmelerinde, neler yaparsak onların başarısına katkıda bulunabiliriz?

Beslenme ve okul başarısı arasındaki ilişkiyi araştıran çalışmalarda öncelikle kahvaltının önem ortaya çıkıyor. Gece boyunca 8-10 saat aç kalan vücudumuz ve beynimizin toparlanması ve canlanması için kahvaltı çok önemli hale gelmektedir. Kahvaltı yapan çocukların öğrenme kapasitelerinin, kahvaltı yapmayanlara göre daha yüksek olduğu; kahvaltı eden çocukların okulda eğitime daha aktif katıldığı ispatlanmıştır. Çocuklarımızın kahvaltısında protein içeren süt, peynir ve yumurta gibi besinler mutlaka bulunmalı; şeker içeren basit karbonhidratlar yerine ekmek veya kıymalı-peynirl börek gibi kompleks karbonhidratlar bulunmalıdır. Çocuğumuzun kahvaltısında mevsimine uygun yeşilliklerin de bulunması, kahvaltıyı tamamlamış olacaktır.

Çocuklarımızın eğitim döneminde dikkat eksikliğinin önlenmesi, başarılarına pozitif yönde etki edecektir. Bu yüzden; dikkat eksikliğini önleyen düzenli ve belirli aralıklarla, 3 ana öğün ve 2-3 ara öğün şeklinde beslenme planı oluşturulması uygun olacaktır. Düzenli beslenme; çocuklarla kan şekeri dengesi sağlayarak, derslerde konsantrasyonu ve aktif olma durumunu iyileştirecektir. Aynı zamanda çocuğumuzu demir eksikliğinden korumak için; yumurta, et, kurubaklagiller, pekmez ve kuru üzüm gibi besinlerin düzenli tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Mevsimine göre dengeli tüketeceğimiz taze meyve ve sebzeler, içerdiği vitamin ve minerallerden dolayı çocuklarımıza canlılık verecek, ders çalışma performanslarını arttıracak ve bağışıklık sistemlerinin güçlenmesini sağlayacaktır. Bağışıklık sistemi güçlü olan çocuk, çok sık hastalanmayacağı için; derslerinden geri kalmayacaktır.

Çocuklarda su ve sulu gıdaların az alınması, konsantrasyon kaybına sebep olabileceği için günlük ortalama 1,5 - 2 litre su ve sulu gıdalar vücuda alınmalıdır.


Çocuklarda okul başarısı ve beyin fonksiyonlarına direk etkisi olan omega-3 yağ asitleri besinlerle yeterli alınmalıdır. Bunun için çocuklarımızın düzenli olarak balık eti, fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumları tüketmesi uygun olacaktır. Bu besinlerin bağışıklık sistemimize ve hafızamıza da pozitif etkisinin olacağı unutulmamalıdır. Yine önemli yağ asitleri içeren zeytin ve zeytinyağı da beslenme düzenimizde ihmal edilmemelidir.

Çocukluğun erken yıllarında ortaya çıkabilen iyot eksikliği de, okul performansını etkiler. Bu noktada yemeklerimizde iyotlu tuz kullanımı, annelere düşen önemli bir görev haline gelmektedir. İyotun çok kolayca uçucu bir madde olduğunu, ısı ve ışıktan etkilendiğini düşünerek; iyotlu tuzun karanlık ortamda ve koyu renkli kavonazlarda, ağzı kapalı olarak saklanması gerekir.

Miktar açısından yetersiz ve tür açısından kalitesiz - tek düze beslenen çocuğun, fiziksel aktivitesi azalabilir. Bu durum da çocuğu sosyal olmaktan uzaklaştırabilir. Ayrıca çocuk merak duygusunu kaybetmeye başlayabilir, bu durum çocuğu yetersiz kavramaya götürecektir.

Çocukluk çağında kilo fazlalığı olan obez çocuklar, kilolarından dolayı imaj sıkıntısı yaşayarak, sosyal ortamlardan uzaklaşma ve dışlanma gibi psikolojik problemler yaşayabilir. Çocuğunda başa çıkılamayan ve hızlı ilerleyen kilo fazlalığı tespit eden anne-babaların; çocuklarını iyi takip etmeleri ve gerekirse bu konuda uzman bir diyetisyen profesyonel destek almaları uygun olacaktır.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Hipotroid ve Beslenme İlişkisi PDF Dyt.Füsun BİLGİN ÇAKMAK
► Menopoz ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şeyma SARAY
► Spor ve Beslenme İlişkisi Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Selülit ve Beslenme İlişkisi Dyt.Sinem KOLBAKIR AYDIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Beslenme ve Öğrenme İlişkisi' başlığıyla benzeşen toplam 78 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:55
Top