2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Küçültme Ameliyatı, Reduction Mammaplasty
MAKALE #5486 © Yazan Op.Dr.Arsın ULUÇ | Yayın Eylül 2010 | 5,755 Okuyucu
Meme küçültme ameliyatı genetik, hormonal sorunlar, doğum sonrası ya da aşırı kilo alma sonucu çok fazla büyüyen ve sarkan meme boyutlarının normal ölçülere küçültülmesi amacıyla yapılır. Genel anestezi altında yapılır. Aşırı büyük meme (makromama) omuz, boyun ve sırt ağrılarına neden olmaktadır. Ayrıca omurgada duruş bozuklukları (skolyoz), eğrilikler, göğüs altında pişik, mantar enfeksiyonları, kötü koku oluşabilmektedir. Meme küçülme ameliyatı bu sayığım olumsuz etkilerin tedavisini de sağlayacağından estetik bir ameliyat olmasının yanısıra hastaya fiziksel bir rahatlama sağlayacağından aynı zamanda fonksiyonel bir ameliyattır.

40 yaşın üzerinde iseniz ameliyat öncesi elimizde bazal değerleri sğlaması açısından mamografi çektirmenizi öneririm. Ameliyattan 2-3 hafta öncesinde sigara içmemelisiniz çünkü sigara tüm ameliyatlarda olduğu gibi burada da yara iyileşmesini olumsuz etkiler. Meme küçültme ameliyatı sonrasında emzirme problemi olabilir. Ameliyattan en az 7-10 gün önce aspirin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçların da kesilmesi gerekir. Meme küçültme ameliyatı sonrası toplamda meme dokunuz azalacağından meme kanseri görülme sıklığının azaldığına yönelik çalışmalar mevcuttur.

Ameliyat bitiminde meme başı etrafında, meme başından aşağıya dikine uzanan bir iz mutlaka olur (vertikal teknikle mamoplasti). Gerekli küçültme miktarına göre meme altı kıvrımında da dikişler (Ters T şeklinde) mevcuttur. izler ilk aylarda daha belirgin ve kırmızımsı renkte olmakla çoğunlukla birlikte aylar içinde yumuşar renkleri beyazlaşır ve daha az görünür hale gelecektir. Yanlış bilinen inancın aksine beyaz tenlilerde, koyu tenlilere göre genellikle daha az belirgin iz kalır. Ameliyat süresi yaklaşık 3 saatir ve 1-2 gün sonra hasta taburcu edilir. Ameliyat sonrası içerde sıvı birikmemesi için çoğunlukla küçük drenler konulur. Meme küçültme ameliyatlarından sonra ciddi ağrı olmaz. Dikişler 10. gün civarında alınır. Meme ucunda his azalması olabilir. Ameliyat sonrası 2-4 hafta balensiz sporcu sütyeni kullanmalısınız. Meme küçültme ameliyatları bu dezavantajlarına rağmen uygun seçilmiş hastalar için çok yararlı ameliyatlardır. Hastayı bir yükten kurtararak fiziksel rahatlatmasının yanısıra psikolojik olarak da olumlu yönde etkilemektedir.

İki memenin birbirinden farklı büyüklükte veya şekilde olmasına meme asimetrisi denir. Bayanların çoğunda iki meme büyüklüğü normalde biraz farklıdır. Ancak bu fark rahatsız edici boyutta olursa bu durumda asimetri söz konusudur. Meme asimetrisi çoğunlukla 12 yaş sonrasında ortaya çıkar ve 16-18 yaş civarında son şeklini alır.
Meme asimetrisinde her hasta bireysel olarak değerlendirilir ve nedene yönelik operasyon yapılır. Kişinin yaşı, kilosu, memelerindeki sarkıklık miktarı, göğüs genişliği, meme ucu genişliği, doğum yapıp yapmamış olmasına bağlı olarak ideal meme ölçüsü belirlenir. Eğer bir meme normal boyuta diğeri küçükse, küçük olan memeye yönelik büyütme operasyonu yapılır.

Bir meme normal boyutta diğeri büyükse, büyük olan memeye küçültme uygulanarak simetri sağlanır. Gerekli durumlarda ise her iki memeye de müdahale yapılmalıdır. Meme asimetrisinde tek memeye mühahale yeterli olmayabilir. örneğin küçük olan meme protez ile büyütülünce o meme daha dik duracak, diğer göğüs ise biraz daha sarkık olabilecektir. Sonuçta meme asimetrisi ameliyatında iki göğüs büyüklük olarak birbirine oldukça yakın olacaktır. Yine de hastaya belli durumlarda tam simetri sağlanamayacağı anlatılmalıdır. Hastaya ayrıntılı bilgi verilmelidir. Cerrahi operasyon tekniğine hastayla birlikte karar verilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Küçültme Ameliyatı, Reduction Mammaplasty" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Arsın ULUÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Arsın ULUÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Arsın ULUÇ Fotoğraf
Op.Dr.Arsın ULUÇ
KKTC (Kıbrıs)
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Arsın ULUÇ'un Makaleleri
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Nurgül ALTUNTAŞ
► Meme Küçültme Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Meme Küçültme Ameliyatı Op.Dr.Hakan GENCE
► Meme Küçültme Ameliyatı Dr.Arda KATIRCIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Meme Küçültme Ameliyatı, Reduction Mammaplasty' başlığıyla benzeşen toplam 15 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:52
Top