2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Beyin Tümörlerine Yaklaşım
MAKALE #5559 © Yazan Dr.Ömer SÖKMEN | Yayın Eylül 2010 | 7,604 Okuyucu
Beyin tümörleri asıl olarak üç gruba ayrılabilir.

1- iyi huylu beyin tümörleri
2- kötü huylu beyin tümörleri
3- metastatik beyin tümörleri

İyi huylu beyin tümörleri

Özellik:bu tümörler yavaş gelişim gösterirler. Etraf dokulara nüfus etmezler ve uzak organlara sıçrama yapmazlar. Ancak beyin içinde bulundukları yer çok önemlidir. Bu tümörler; menengiomalar, hipofiz adenomları,nörinomlar olabilir.

Tedavi: tedavisi cerrahidir. Ancak cerrahi planlarken hastanın genel durumu yaşı önemlidir. Örneğin yaşlı bir hastada tesadüfen tesbit edilmiş bir menenjiom izlenebilir. Eğer büyüme eğiliminde olur ve hastada nörolojik belirtiler oluşturursa opere edilmelidir.

Burada hipofiz adenomlarından prolaktinoma üzerinde durmak istiyorum. Bu tümörler prolaktin hormonunu salgılayan tümörlerdir. Prolktin seviyesi 150 mikrogram /lt yi geçmiş ise tanı mutlaka prolaktinomadır. Tümör 3 cm nin üzerinde değilse çncelikle ilaç tedavisi denenmelidir. Ancak göz sinirlerine ciddi bası yapıyorsa acil olarak opere edilmeli, sinir üzerine bası ortadan kaldırılmalı ve sonrasında ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Kötü huylu beyin tümörleri

Özellik: genellikle beyinin gliom dokusundan kaynaklanırlar. Bu tümörler hızlı büyüme eğilimindedirler. Komşu dokulara nüfus edebilirler. Nadir de olsa uzak dokulara sıçrama yapabilirler. Bu tümörlerde genel özellikleri açısından 4 gruba ayrılabilir.

Grade ı: bu grup tümörler davranış özellikleri olarak iyi huylu tümörlere yakındırlar. Cerrahi olarak tamamen çıkarılırlarsa radyoterapi ve kemoterapi gibi ek tedavilere gerek kalmaz. Bu nedenlede ameliyat sonrası mutlaka kontrolu yapılmalıdır. Eğer tamamının çıkarılamadığı gözlenirse mümkünse yeniden opere edilerek tamamının çıkarıldığından emin olunmalıdır. Nüks olmaz olursa da çok uzun sürede görülebilir.

Grade ıı: davranış özelliği olarak tamamen çıkarılsa bile nüks etme şansı grade ı’ e göre daha yüksektir. Ama uzun süre sonra nüks ortaya çıkar. Bu tip tümörlerde tedavi planlanması tartışmalıdır. Ameliyat sonrası radyoterapi uygulayan grup vardır. Benim tercihim ve önerim, eğer tümör total olarak çıkarılabilmişse radyoterapi uygulamamaktır. Bunun iki nedeni vardır. Birincisi nüks olduğunda radyoterapinin ek bir silah olarak elde tutulmasıdır. İkinci neden ise radyoterapi uygulamasının tümör derecesini yükselterek nükse sebep olabilmesidir. Bu nedenle tümörün tamamiyle çıkarıldığından emin isek periyodik tetkiklerle takip en uygun yöntemdir. Gr 2 beyin tanısı konularak yıllarca nüks olmaksızın takip ettiğim hastalarım vardır.
Tümörün tamamiyle çıkarıldığını tesbit için hem patolojik hem de
Radyolojik özel yöntemler vardır. Bunları mutlaka uygulamak
Gereklidir. Tümör tamamiyle çıkarılamamış ise radyoterapi ve kemoterapi uygulanmalıdır.

Grade ııı: nüks şansı diğer 2 gruba göre daha yüksektir. Tedavisi: ameliyatla mümkünse tamamiyle çıkarmak, ardından radyoterapi ve kemoterapi uygulamaktır.

Grade ıv: ne yazıkki en sık görülen ve en habis beyin tümörü tipidir. Tedavisi grade ııı ile aynıdır. Ama çok kısa sürede tekrarlama şansı çok yüksektir. Ancak yine de bu tümörlerde nüksün gecikmesi açısından tümör tamamiyle çıkarılmalıdır.

Bazı durumlarda hastanın operasyon şansı yoktur. Bu durumdaki hastaların hemen tamamına radyoterpi ve kemoterapi uygulanabilir.


Metastatik beyin tümörleri

Özellik:vücüdun başka organlarından kaynaklanıp beyine sıçrama yapan tümörlerdir. Tedavi planlamasında tümör büyüklüğü, kaynaklandığı organ, tümörün cinsi ve hastanın genel durumu önem kazanır. Örneğin tek ve 3 cm den büyük metastatik bir tümör ameliyatla alınmalıdır. Ama birçok metastatik tümör mevcutsa başka yöntemler önerilir. En sık metastatik beyin tümörü kaynağı, kadınlarda meme kanseri, erkeklerde de akciğer kanseridir.

Beyin cerrahlarının temel prensibi hastanın metastatik tümör nedeni ile yaşamını ya da fonksiyonlarını kaybetmesini engellemek olmalıdır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Beyin Tümörlerine Yaklaşım" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Ömer SÖKMEN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Ömer SÖKMEN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Ömer SÖKMEN
İstanbul
Doktor "Beyin ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji)"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi5 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Ömer SÖKMEN'in Makaleleri
► Sağ Beyin ve Sol Beyin. Ne Anlama Geliyor? PDF Doç.Dr.Murat Eren ÖZEN
► Beyin Hipertansiyonu ÇOK OKUNUYOR Prof.Dr.Kadir KOTİL
► Beyin Kanamaları Dr.Kenan KIBICI
► Beyin Kanamaları Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
► Beyin Ödemi Prof.Dr.Hasan Çağlar UĞUR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Beyin Tümörlerine Yaklaşım' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:56
Top