2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



D Vitamini (Kolekalsiferol) Konusunda Bilmek İstedikleriniz
MAKALE #5563 © Yazan Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU | Yayın Eylül 2010 | 22,924 Okuyucu
D Vitamini: Kolekalsiferol
Günlük Alınması Önerilen Miktar
Tüm yaş gruplarında günlük alınması önerilen D vitamini miktarı 10 mcg’dır.

Kaynakları
D vitamini hem vücudumuzda üretilebilen hem de besinlerde bulunan bir vitamindir. Vücudumuzda üretilebilmesi için güneş ışıklarına ihtiyaç vardır. Deride yapısı kolesterole benzeyen bir maddeden D vitamini oluşabilmesi için güneş ışınlarının çok dik gelmediği, sabah 8:00 – 10:00 akşam üzeri 17:00 - 18:00 saatleri arasında 15-20 dakika güneşlenmek yeterlidir. Bu saatler bölgelere göre 1-2 saat önceye veya sonraya alınabilir.

· Besinlerden balık karaciğeri yağı, balık(kemkli), süt ve yumurtada bulunur.
· D vitamininin büyük bir kısmı organizmada üretilir.

D vitamini deride güneş ışınlarının etkisiyle 290-310 nm dalga boyunda oluşur. Özellikle kış aylarında bazı ülkelere bu dalga boyunda güneş ışıkları gelmez. Bu dönemlerde organizma yaz mevsiminde depoladığı D vitaminini kullanmak zorundadır. Güneş ışıklarından yararlanılamayan mevsimlerde özellikle yeni doğan bebeklere ek D vitamini verilmesi gerekir. Besinlerle alınan ya da deride güneş ışınlarının yardımıyla oluşan D vitamininin vücutta kullanılabilmesi için karaciğer ve böbreklerde bazı işlemlerden geçmesi gerekir. Bu nedenle karaciğer ve böbrek hastalığı görülen kişilerde D vitamini yetersizliği görülebilirelirli saatlerde yararlanmaları gerekir. Ayrıca D vitamini bitkisel kaynaklı besinlerde doğal olarak bulunmadığı için vejetaryenlerin mutlaka güneş ışınlarından uygun sürede ve saatlerde yararlanmaları gerekir.

D vitamininin görevleri

· D vitamininin temel görevi vücutta kalsiyum dengesini sağlamaktır.
· Kalsiyum ve fosforun emilimini artırır.
· Bu minerallerin kemik ve dişlerde depolanmasını sağlayarak yapılarının daha sağlıklı ve güçlü olmasını sağlar.

Yetersizlik
Yetersizlik Nedenleri

· Diyetle D vitamini alımının az olması.
· Uygun dalga boyundaki güneş ışınlarından yeterince yararlanmama.
· Karaciğer ve böbrek hastalıkları nedeniyle vücutta kullanılabilen D vitamini formlarının oluşamaması
· Vücutta yağ emiliminin bozulması. Örneğin çölyak hastalığı nedeniyle veya bazı barsak hastalıklarında barsağın bir kısmının alındığı durumlarda yağ emilimi bozulur.

Yetersizlik riski altında olan gruplar:
· Asya kökenli kadınlar ve çocuklar.
· Yaşlılar ve eve bağlı bireyler.
· Kış aylarında anne sütü ile beslenen bebekler. Anneler D vitamini için gerekli uygun dalga boyundaki güneş ışınlarında yararlanamadıkları için yetersizlik görülebilir.
· Vejetaryenler (Bitkisel kaynaklı besinlerde D vitamini bulunmaz).

D vitamini yetersizliği görülen kişilerde:
D vitamini yetesizliği kalsiyum dengesini bozar ve kemiklere kalsiyumun geçişi azalır. Bu çocuklarda raşitizm, yetişkinlerde osteomalasiaya neden olur.

Tanı ve Tedavi
D vitamini yetersizliği öncelikle kanda düzeylerinin düşmesi ile kendini gösterir. Çocuklarda görülen raşitizmde kemikler yumuşar ve kolay bükülebilir bir hal alır. Kemik uçlarında genişlemeler, bileklerde şişlik, kaburga kemiklerinin göğüs kemikleri ile birleştiği yerlerde şişkinlikler ile bacaklarda X ve O şeklinde çarpıklıklar olur. Dişlerde yapısal bozukluklar görülür.
Osteomalasia daha çok yaşlılarda, sık doğum yapan, yetersiz ve dengesiz beslenen ve güneşten yeterince yararlanmayan kadınlarda sık görülür. Tedavileri hekim kontrolünde, uygun yolla ek D vitamini uygulaması ve ihtiyaç duyulan diğer besin öğeleri ve farmakolojik ajanlar ile yapılır.

Aşırı Miktarda D Vitamini Alımı
D vitamini tüm vitaminler içinde en toksik olandır. Yağda çözünen bir vitamindir. Vücutta depolanır ve yavaş metabolize olur. Normalde iyi tolere edilir. Uzun süre yüksek dozda alındığında hipervitaminozis D oluşabilir. Aşırı D vitamini alımı, bulantı, kusma ve kaslarda güçsüzlük belirtileri ile ortaya çıkar. D vitamini seviyeleri çok yüksek olduğunda kalsiyum emilimi ve kemiklere geçiş hızı artar. Hiperkalsemi oluşur ve özelliklerle arterler , kalp, karaciğer, böbrekler ve pankreasda kalsiyum depolanır. Bu durum metastatik kalsifikasyon olarak bilinir ve organların fonksiyonlarını yerine getirmelerini engelleyebileceği gibi böbrek taşları oluşumuna, arterlerde kalsifikasyona ve kalp yetmezliğine neden olabilir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"D Vitamini (Kolekalsiferol) Konusunda Bilmek İstedikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aygün KUYUMCU Fotoğraf
Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU'nun Makaleleri
► Beslenme Konusunda Sağlıklı Öneriler Dyt.Andaç YEŞİLYURT
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'D Vitamini (Kolekalsiferol) Konusunda Bilmek İstedikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 70 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:00
Top