2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meme Büyütme Hakkında Herşey!
MAKALE #5578 © Yazan Op.Dr.Esra ÇELİK | Yayın Eylül 2010 | 5,092 Okuyucu
Güzel meme, estetik olarak en iyi, güzel gövde ve güzel vücutta fark edilir. Estetik güzel meme kavramı kültürlerin güzellik anlayışına göre de farklılık gösterir.
Kadında memenin güzelliği şu şekilde kategorize edilebilir:
1. Normal fakat estetik olmayan memeler
2. Normal ve estetik memeler
3. Estetik olarak mükemmel memeler
4. Anormal memeler
- Normal bir meme, 300-500 ml hacime sahip, 2. ve 7. kaburgalar arasında yerleşmiş, memenin kuyruğu yukarıda koltuk altına doğru uzanmalı, meme başı 4. kaburgalar arası mesafede yerleşmiş olmalıdır.
- Estetik bir meme, normal boyutlarda ve dolgunlukta, konik veya damla şeklinde olup, meme başı memenin ileriye doğru en çıkıntılı kısmını oluşturmalı, sarkma olmamalıdır.
- Estetik olarak mükemmel meme ise ölçüler, pozisyon ve projeksiyon ile mükemmel bir harmoni içerisinde, mükemmel vücuda oturmuş fit görünümlü memelerdir. (‘’Top model’’ duruşu.)
Kadınlar yaşamları boyunca geçirdikleri 5 period ( Gelişim dönemi, genç kadınlık, erişkin kadınlık, 40 yaş üstü erişkin kadınlık ve yaşlılık dönemi) esnasında memelerindeki değişimi de gözlerler. Memede sonradan oluşan sarkma ve küçülmeler daha çok 40 yaş üstünde ortaya çıkmaya başlar.
Meme büyütmede günümüzde en çok kullanılan yöntem, silikon protez ile büyütmedir. Bir dönem silikon protezlere yönelik ciddi suçlamalar olmuş, ancak tüm dünyada yapılan yoğun araştırmalar sonucu bu protezler temize çıkmıştır. Son derece güvenle uygulanabilirler. Gebelikte ve emzirme dönemlerinde hiçbir zararı olmadığı da kanıtlanmıştır. Özellikle son yıllarda piyasaya sürülen yüksek teknolojili hafızalı silikon meme protezleri sayesinde, eski protezlerde oluşabilen sıvı silikon sızıntısı artık görülmemektedir. Eskiden meme protezlerinin ömrü için 15 yıllık bir süre paha biçilirken, artık bir sorun çıkmaması halinde hasta protezini ömür boyu kullanabilmektedir. Bu protezlerin yuvarlak ve anatomik şekilli, düz veya pürtüklü yüzeyli olanları mevcuttur.
Meme protezleri, meme altından, meme başından veya koltuk altından yapılan 3-4 cm.lik kesiler ile yerleştirilebilir. Bu teknikler arasında benim kişisel tercihim, hastanın meme başı uygun büyüklükte ise meme başının alt kısmından yapılan yarım ay şeklindeki kesi ile protezin konmasıdır. Çünkü meme altı kesisi iyileşse de meme başına göre daha çok iz bırakır. Koltuk altı kesisi ise, memenin lenfatik drenajının bozulmasına sebep olduğu için tercih edilmez. Meme protezleri; meme dokusu altına, göğüs kası zarının altına veya göğüs kası altına konabilir. Hangi plana, hangi büyüklükte ve hangi tip protezin konacağına hastanın muayenesine göre karar verilir. Hastaya göre doğru protez seçimi yapmak ve iyi planlamak ameliyat sonucunu direkt etkileyen en önemli faktördür. Genel olarak, memede her 200 ml.’lik artış bir beden büyüme sağlar.
Meme protezi ameliyatından önce, ameliyat talebinin hastanın kendi kararı olduğundan emin olmak gereklidir. Çünkü bazen eşinin veya erkek arkadaşının talebi ile bu ameliyata aday olanlar ameliyattan sonra çok mutsuz olabilmektedirler.
Kronik sigara içicilerinde ameliyattan sonra ameliyatın sonucunu olumsuz etkileyen durumlarla karşılaşılabilmektedir. Bu nedenle sigaranın bırakılması önemlidir.
Emziren hastalarda, emzirme süreci tamamlandıktan sonra en az 3-6 ay geçmesi beklendikten sonra meme protezi ameliyatı yapılmalıdır.
Ameliyattan sonra karşılaşılabilecek istenmeyen durumlar:
- Protez etrafındaki kapsülde çeşitli derecelerde sertleşme; Bu oran eski protez ameliyatlarında fazla olmakla beraber, yüksek teknoloji ile üretilen koheziv jel protezlerin kullanımı ve ameliyat tekniğinde titizlik ile % 0.5’e düşmüştür.
- Kesi yerinin kabarık iyileşmesi; Bu durum hastanın yara iyileşmesinde sorun var ise görülür. Eğer kişide, vücutta kesilen bölge kabarık iyileşiyorsa, memede de bu şekilde iyileşmesi muhtemeldir. Bu durumun önceden bilinmesi halinde alınacak çeşitli önlemler ve ameliyat sonrası cilt tedavileri ile yara izinin kabarması engellenebilmektedir. Yara iyileşmesinde sorun olmayan hastalarda bile uygulanan cilt tedavileri ile iz neredeyse görünemeyecek kadar kaybolabilmektedir.
- Enfeksiyon; Temiz ve titiz cerrahi teknik ile neredeyse hiç görmediğimiz bir komplikasyondur.
- Protezin yer değiştirmesi veya dönmesi; Özellikle anatomik şekilli protezlerde bu tehlike mevcuttur. Uygun bandaj ve sütyen kullanımı, kol hareketlerinin ilk bir hafta kısıtlanması ile bu durum ile karşılaşılmaz.
- Protezin sınırlarının dışarıdan bakıldığında fark edilmesi; Ameliyat planının iyi yapılması ve protezin doğru seviyeye konması ile bu komplikasyon görülmez.
- Serum fizyolojikli protezlerde sızıntı sebebiyle protez hacminde azalma; Serum fizyolojik protezler artık neredeyse hiç kullanılmamaktadır. Kullanılsa bile yeni protezler son derece ileri teknoloji ile üretildiği için sızıntı riski yok denecek kadar azdır.
- Meme içinde kan toplanması; Ameliyat sırasında ağzı açılan tüm damarların tutulması ve ameliyat öncesi kan sulandırıcı ilaçların kesilmesi ile bu komplikasyondan da korunmuş oluruz.
- Meme içinde sıvı toplanması; Pratikte neredeyse hiç görmediğimiz bu komplikasyon, kitabi olarak %0.5 oranda görülür.
- Meme başı duyusunda değişiklik; Ameliyat sırasında meme başının duyusunu sağlayan sinirin bulunduğu yerde sınırlı kesi yapılması ile bu komplikasyon görülmez veya çok nadir görülür.
Meme büyütmede kullanılan ikici teknik ise yağ dokusu enjeksiyonu ile meme büyütmedir. Bu tekniğin uygulanmasına karşı çıkan bir grup halen vardır. Bunun da sebebi, memeye konulan yağ dokusunun memenin bazı bölgelerinde mikro kireçlenme odaklarına yol açarak, mamografik incelemelerde meme kanseri ile karışabilen bir görüntüye sebep olmasıdır. Aslında bu kireçlenme odakları meme kanserinde görülenden oldukça farklıdır, ancak henüz yağ enjeksiyonu çok yaygın bir teknik olmadığından radyologlar tarafından hala karıştırılabilmekte ve hastaya gereksiz biopsi vs.. gibi işlemlerin uygulanmasına sebep olabilmektedir.
Tüm bunlar anlatıldıktan sonra hasta hala yağ dokusu enjeksiyonu ile meme büyütme isterse onayı alınarak işlem yapılabilir.
Yağ dokusu ile meme büyütme ameliyatı ancak küçük memeli olup, memede sarkma olmayan, sadece bir beden büyümesini isteyen ve vücudunda yeterince yağ olan kadınlarda uygulanabilmektedir. Her bir memede bir beden büyüme için en az 300 cc yağ dokusu gerekmektedir ve bu enjeksiyonun 3-6 ay sonra tekrarlanması gerekebilir.
Op. Dr. Esra Çelik
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meme Büyütme Hakkında Herşey!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Esra ÇELİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Esra ÇELİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Esra ÇELİK Fotoğraf
Op.Dr.Esra ÇELİK
İstanbul
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi19 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Esra ÇELİK'in Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Meme Büyütme Hakkında Herşey!' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajina Estetiği Eylül 2011
► Burun Estetiği Eylül 2010
► Kepçe Kulak Estetiği Temmuz 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:27
Top