2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Ameliyatı Teknikleri
MAKALE #5581 © Yazan Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR | Yayın Eylül 2010 | 5,466 Okuyucu
Açık burun ameliyatı tekniği bugün belki de dünyada en çok tercih edilen burun estetiği tekniğidir. “Burun estetiğinde açık mı yoksa kapalı cerrahi mi yapılmalı?” sorusu hala hastalarımızın bize yönelttiği en sık sorulardan biridir. Bu tercih doktorunuza bırakılmalıdır çünkü sizin problemlerinizin giderilebilmesi için en uygun yönteme doktorunuz karar verecektir.

Açık burun ameliyatında, burun deliklerinin ortasındaki deri kesilir ve burun derisi, burun iskeleti üzerinden sıyrıldıktan sonra ameliyat, burun anatomisini oluşturan yapılar görülerek gerçekleştirilir. Kapalı teknikte ise bu kesi yoktur. Tüm ameliyat, burun deliklerinin içinden yapılır. İki ameliyat tekniği de birbirinden çok farklı strateji gerektirmektedir. Her iki tekniğin de ayrı bir eğitim süreci vardır. Kapalı ameliyatı öğrenmek, açık ameliyata göre daha zordur. Ancak kapalı teknikte, burun ucunda minimum hasar oluştuğu için burun ucundaki şişlikler daha çabuk inmektedir.
Açık ameliyat, öğrenmesi daha kolay bir tekniktir ve cilt kaldırıldığı için yapmak daha kolaydır. Açık ve kapalı teknik arasında ameliyat süresi bakımından büyük fark bir yok. Ancak öğrenmesi ve yönetmesi daha kolay olduğu için günümüzde açık ameliyat, kapalı ameliyata göre daha çok tercih edilmektedir. Açık teknik, uzun süren şişlik ve burun altındaki yara izine rağmen nispeten daha kontrollüdür. Şimdiye kadar bu izden rahatsız olan bir hastam olmadığını da belirtmek isterim. Kapalı tekniği yapması ve kontrolü zordur. Ancak şişlikler daha çabuk inmekte, cilt değişiklikleri daha az olmaktadır.
Kapalı ameliyat görmeden yapılan ameliyattır. Kontur çizgileriyle burnu değerlendirmek, cilt altındaki kıkırdakları görmemizi sağlar. İyi muayene ile problemi çok iyi belirlemek mümkündür. Ancak bazı hastalarda, kapalı teknik artık yetersiz kalmakta ve açık teknik daha iyi sonuçlar vermektedir. Burun ucunda ciddi şekil bozukluğu varsa, daha önce yapılmış ameliyatlar nedeniyle asimetriler meydana gelmişse açık teknik tercih edilmelidir. Burun ucu çok güzel olan bir hastanın, burun ucunu bir miktar hareket ettirmek yeterli olduğunda açık tekniğe ihtiyaç kalmamaktadır.

Son dönemde açık teknik daha çok tercih ediliyor diye, kapalı teknikler terk ediliyormuş havası yaratılmakta doğru değildir. İyi sonuca ulaşmak için gerekiyorsa, açık teknik tercih edilmelidir. Bazı burunlarda ise kapalı tekniğin çabuk iyileşme avantajından yararlanılmalıdır.

Kapalı burun ameliyatında kesiler burun kanatlarının iç kısmından yapılır ve oradan çalışılır.

Kapalı teknikte dışarıda herhangi bir kesi yoktur. Tüm ameliyat, burun deliklerinin içinden yapılır. İki ameliyat tekniği de birbirinden çok farklı strateji gerektirmektedir. Her iki tekniğin de ayrı bir eğitim süreci vardır.

Kapalı ameliyat yapan bir cerrahın ne yaptığını yanındaki asistanı bile göremez. Açık ve kapalı teknik arasında ameliyat süresi bakımından büyük fark bir yok. Ancak öğrenmesi ve yönetmesi daha kolay olduğu için günümüzde açık ameliyat, kapalı ameliyata göre daha çok tercih edilmektedir. Açık teknik, uzun süren şişlik ve burun altındaki yara izine rağmen nispeten daha kontrollüdür. Kapalı tekniği yapması ve kontrolü zordur. Ancak şişlikler daha çabuk inmekte, cilt değişiklikleri daha az olmaktadır.

Kapalı ameliyat tam olarak olmasa da görmeden yapılan ameliyattır. Kontur çizgileriyle burnu değerlendirmek, cilt altındaki kıkırdakları görmemizi sağlar. İyi muayene ile problemi çok iyi belirlemek mümkündür. Ancak bazı hastalarda, kapalı teknik artık yetersiz kalmakta ve açık teknik daha iyi sonuçlar vermektedir.

Burun ucunda ciddi şekil bozukluğu varsa, daha önce yapılmış ameliyatlar nedeniyle asimetriler meydana gelmişse açık teknik tercih edilmelidir. Burun ucu çok güzel olan bir hastanın, burun ucunu bir miktar hareket ettirmek yeterli olduğunda açık tekniğe ihtiyaç kalmamaktadır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Ameliyatı Teknikleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
► Burun Estetiği Ameliyatı Op.Dr.Gökhan ÖZERDEM
► Estetik Burun Ameliyatı Prof.Dr.Aylin BİLGİN KARABULUT
► Estetik Burun Ameliyatı Doç.Op.Dr.Yavuz KEÇECİ
► Rhinoplasti: Burun Estetik Ameliyatı Prof.Dr.Selçuk ONART
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Burun Ameliyatı Teknikleri' başlığıyla benzeşen toplam 48 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Göğüs Büyütme Ameliyatı Fiyatları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:39
Top