2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Burun Ameliyatı Sonrası Bilmeniz Gerekenler
MAKALE #5591 © Yazan Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR | Yayın Eylül 2010 | 38,398 Okuyucu
Burun estetiği ameliyat süreci sizin hiç hissetmediğiniz ve uyduğunuz bir süreç olacağından sonrasında dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar vardır. Bunların en başında da kafa içi basıncı artıran durumlardan kaçınmak gelmektedir. Hastalarımı en çok kortutan, eski ameliyatlarda kullanılan burun tamponları ve ameliyat sonrası hissedecekleri ağrı gelmektedir. Bu rahatsız edici durumlar artık çok gerilerde kalmıştır. Burun ameliyatı sonrası ağrınız olmayacak ve burun tamponları sizi çok rahatsız etmeyecektir. Bazen uygun hastalarda burun tamponu dahi kullanılmamaktadır.
Ameliyatınız yaklaşık 2 saat sürer. Bu süre sonunda kendinize geldikten sonra özel odanıza alınırsınız ve burada takipleriniz gerçekleştirilir. Hasta odanızda hasta yatağınızın başı mutlaka yüksektir ve burun içinde tampon, burun üzerinde de alçınız vardır. Odanıza geçince hemşire ilk olarak burun üzerine buz uygulamaya başlar. Sizden de eve geçtikten sonra aynı şekilde başınızın yüksek olması ve 48 saat boyunca aralıklarla buz uygulamanız istenir. Uygulanan anestezinin tipine göre (Ben lokal anestezi ile burun ameliyatı yapmıyorum ve önermiyorum) aynı gün evinize gidebilirsiniz. Bazen hastanede kalmanızda istenebilir. Bu durumu ameliyat öncesi doktorunuzdan öğrenebilirsiniz.

Ameliyat günü hafif ve sulu gıdalarla beslenmeniz, ertesi gün normal beslenmeye geçmeniz bulantı gibi sorunların önüne geçecektir. Sık aralıklarla az az su tüketmeniz ağız kuruluğunu önleyecektir.

Size önereceğim ilaçları düzenli ve saatinde kullanmanız ameliyat sonrasında ağrı duymanıza engel olacaktır. Ameliyat sonrasında ki tek problem burundan nefes alamamak olacaktır. Burun tamponlarını 2 veya 3 gün sonra kliniğe gelerek aldırabilirsiniz. Tamponların alınması çok rahatsız edici bir işlem değildir.
Tamponlar çekildikten sonra burun içinin biran önce iyileşmesi için ödem çözücü spreyler ve nemlendirici kremler öneriyorum. Bu sprey ve kremleri düzenli kullanmanız iyileşmenizi ve burundan rahat nefes almanızı sağlayacaktır. Ameliyatınızda burun tamponu yerleştirilmemiş ise yukarda bahsedilen sprey ve kremleri ameliyatın hemen ertesinde kullanmaya başlamanız önerilecektir.
5. günde alçınız değiştirilir ve yerine yeni bir alçı yapılır. Bu işlem ağrısız ve kolay bir işlemdir. Yeni yapılan alçı da 10. günde çıkarılır ve artık banyo yapabilirsiniz. Burnunuzun cildini yıkamanız ve temizlemeniz çok önemlidir. Temizleyiciler veya normal sabun kullanabilirsiniz.
10. günde göreceğiniz burun yeni şeklini almış ancak cildi hafif şiş bir burundur ve bu şişlikler özellikle ilk bir ayda hemen hergün hızla azalır. Tamamen geçmesi, hiç ödem ve şişliğin kalmaması genellikle bir yılı bulur. Burun cildiniz kalın ise ödemin geçmesi ve normale dönmesi biraz daha uzun bir süre alacaktır.
Ameliyat sonrası 3 günlük yatak istirahati hızlı ve çabuk iyileşmenizi sağlayacaktır. 4-5.günlede dışarı çıkıp gezebilir ve normal hayatınıza dönebilirsiniz(alçı ile).
Burun ameliyatı sonrası 7-10 gün uçak ile seyahat etmeniz yüksek basınca bağlı kanama gelişme ihtimali nedeni ile önerilmez.
İlk 15 gün öne eğilmeniz, kafa içi basıncı artıran durumlar (kabızlık, hapşırmak ve öksürmek gibi) için tedbir almak gerekebilir.
Alçınız çıkarıldıktan sonra yüzebilir ancak dalamazsınız.
İlk 3 ay boyunca gözlük takmamanız, topla veya toplu sporlardan uzak durmanız, burna darbe almamanız çok önemlidir.
Yaz aylarında burun ameliyatı olduysanız hassas cildinizi korumak için güneş koruyucu kullanmanız yerinde olacaktır.

Op.Dr.Orhan Murat Özdemir

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Burun Ameliyatı Sonrası Bilmeniz Gerekenler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     9 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR
Ankara
Doktor "Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi - Estetik"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Orhan Murat ÖZDEMİR'in Makaleleri
► Yüz Germe İçin Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Dudak Estetiğinde Bilmeniz Gerekenler Prof.Op.Dr. Ege ÖZGENTAŞ
► Akciğer Kanseri Hakkında Bilmeniz Gerekenler Prof.Dr.Nazım Serdar TURHAL
► Estetik Burun Ameliyatı Dr.Muhammet ERKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Burun Ameliyatı Sonrası Bilmeniz Gerekenler' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Göğüs Büyütme Ameliyatı Fiyatları ÇOK OKUNUYOR Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:30
Top