2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ders Çalışma ve Okul Başarısı Konusunda Aileler Nasıl Davranmalı?
MAKALE #5592 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Eylül 2010 | 23,764 Okuyucu
Ders Çalışma ve Okul Başarısı Konusunda Aileler Nasıl Davranmalı?


Ders çalışma konusunda ailelerin en sık ortaya koyduğu davranış “sürekli çocuğa ya da gence ders çalışmalısın” demek oluyor. Gence veya çocuğa ders çalış demek ise genellikle hiçbir işe yaramıyor hatta bu davranış tam aksine gencin sürekli olarak aileye karşı gelmesine ve inat ederek ders çalışmamasını beraberinde getiriyor. Bu noktadan hareketle ailelerin okula devam eden çocuk ve gençlere nasıl davranması gerektiğine değinmekte fayda olabilir. Ailelere okul başarısı, ders çalışma gibi bazı konularda şu önerilerde bulunulabilir:
  • Eğer çocuğunuzun düzenli olarak ders çalışmasını istiyorsanız sizlerde en azından kitap okuyarak ona model olabilirsiniz.
  • Sürekli çocuğa ders çalış denilmemeli ders çalışmasının önündeki engeller araştırılmalıdır.
  • Çocuğa sık sık okul hayatının nasıl gittiği, ders durumları, arkadaşları hakkında sıkıcı olmayacak şekilde sorular sorulabilir.
  • Planlı davranma, düzenli olma gibi konularda çocuğa örnek olunmalıdır.
  • Çocuğun ders çalışmasına engel olacak aktiviteler azaltılabilir. Örneğin sık sık misafirliğe gitme ve misafir kabul etme gibi durumlar çocuğun ders çalışma isteğini azaltabilir.
  • Çocuğa ders çalış diye baskı yapmak yerine ders çalışma konusunda başarı öyküleri sıkıcı olmayan bir şekilde anlatılmalıdır.
  • Sürekli öğüt verilmemelidir.
  • Okula sık ziyaretlerde bulunulmalı öğretmenlerle iletişim halinde olunmalıdır. Bu durum çocuğun başarısızlığını gizlemesine engel olacağı gibi aynı zamanda kendisi ile ilgilenildiği hissi de verebilir.
  • Kesinlikle kıyaslama ve karşılaştırma yapılmamalıdır. Bu durum çocuğun kendini değersiz hissetmesine neden olur. Yine bu durum aynı zamanda çocuğun kimle kıyaslanıyorsa ona karşı olumsuz duygular beslemesine neden olabilir.
  • Çocuğa sen zaten anlamazsın, hiç başaramadın ki gibi ifadeler kullanılmamalıdır. Bu durum çocuğun çalışma isteğini arttırmaz azaltır. Çocuk sürekli olarak başaramayacağını duyuyorsa nasıl olsa ben başaramıyorum, nasıl olsa yapamam şeklinde düşünerek çalışmaktan vazgeçebilir. Öğrenilmiş çaresizlik olarak adlandılırılan bu durum çocuğu başarısızlığa sürükler. Bu nedenle sürekli olarak çocuğun başarmayacağından bahsetmek çok uygun görülmez.
  • Çocuğun plan yamadığı anlaşılırsa bu konuda bir uzmandan yardım alması desteklenmelidir. Bazı çocuklarda ders çalışmama sorunu eğil nasıl çalışacağını bilmeme sorunu gözlenmektedir. bu tarz sorunlar yaşayan çocukların uygun bir ders çalışma planına çok rahat uyum sağlayıp başarıya yöneldiğini gözlemlenebilir.
  • Çocuğun başarısı ile kişiliği aynı kefeye konmamalıdır. Sen başarısızsın gibi ifade çocuğun genel yaşamında başarısız olduğunu, ailesi tarafından sevilmediğini, beğenilmediğini düşündürebilir. Başarı ve kişiliğin farklı olduğu tüm şartalar altında çocuğun aile tarafından sevildiği çocuğa hissettirilmelidir. Sevgi başarılı olma koşuluna bağlanmamalıdır. Başarırsan seni daha çok sevebiliriz gibi bir duygu çocuğa hissettirilmemelidir.
  • Çocuğun ders çalışmakla ilgili en ufak girişimleri bile fark edilip, dile getirilmelidir.
  • Çocuğa ders çalışma il ilgili gerekli fiziksel düzenlemeler sağlanmalıdır.

Tüm bunlara dikkat edilmesine rağmen çocuğun başarısızlığı devam ediyorsa dikkat dağınıklığı, öğrenme güçlüğü gibi sorunlar yaşayabildiği olasılığı göz önüne alarak bir uzman yardımı alınmalıdır. Unutulmaması gereken en önemli noktalardan birisi de öğrenmede bireysel farklılıklar olduğudur.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ders Çalışma ve Okul Başarısı Konusunda Aileler Nasıl Davranmalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Verimli Ders Çalışma Teknikleri Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Verimli Ders Çalışma Nedir? Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Ders Çalışma ve Okul Başarısı Konusunda Aileler Nasıl Davranmalı?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


19:41
Top