2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,978 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Emzirme ve Anne Sütü Hakkında Bilgiler
MAKALE #56 © Yazan Dr.Anıl YEŞİLDAL | Yayın Temmuz 2007 | 82,172 Okuyucu ÇOK OKUNUYOR
Emzirme ve Anne Sütü Hakkında Bilgiler

Bir anne olarak, yeni bebeğiniz için en iyi kararları vermek istemeniz kadar doğal bir şey yoktur. Bu yüzdendir ki emzirmek pek çok kadın için doğal seçimdir. İlk 6 ay süresince anne sütünüz bebeğinizin beslenme için ihtiyaç duyduğu bütün gıdayı karşılar. Eğer anne sütüyle emzirmeniz mümkün olmuyorsa ya da bunu tercih etmiyorsanız, doktorunuz size ne yapmanız gerektiğini söyleyecektir. Bebekler emme ihtiyacıyla doğsalar da, ikinizin de emzirmeye alışması biraz zaman alacaktır ve bazı ufak sorunlar olabilecektir. Sadece şunu hatırlayın, bebeğinizle rahat bir emzirme ilişkisi oluştururken geçen süre hem bebeğiniz hem de sizin için bir öğrenme sürecidir.

Anne sütünün özellikleri

• İlk 6 ayda anne sütü ile beslenen bebekler ishal, zatürre gibi bulaşıcı hastalıklara ve alerjik hastalıklara daha az yakalanırlar ve daha sağlıklı büyürler. Karyola ölümleri ve Ani Bebek Ölüm Riski Sendromu riskini azaltır. Anne sütü enfeksiyonlara dayanıklılığı arttırır. Kulak iltihaplarını, mide rahatsızlıklarını önler, aynı zamanda gözün görme yeteneğini arttırır. Konuşma ve çene yapısının gelişimini ve de yüksek IQ potansiyelini sağlar. Ayrıca ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek erişkin çağında görülen , diyabet, kalp hastalıkları gibi hastalıkları önlemede de etkindir. Hatta son yıllarda yapılan çalışmalar kanser, romatizma ve bazı otoimmun hastalıkların gelişme olasılığını azaltmada bile etkili olabileceğini göstermektedir.

• Doğumdan sonra ilk günlerde salgılanan anne sütü çok besleyicidir, bebeğinizi sık sık(bir-iki saat arayla ya da ağladıkça)emzirerek bu sütten yararlanmasını sağlayınız.

• Başlangıçta sütünüz “kolostrum” denilen sarımsı bir sıvı halinde olacaktır. Bu sıvı vitamin ve mineral yönünden zengindir ve bebeğinizin bağışıklık sistemini mikrop kapma ve hastalanmalara karşı koruyacak antikorlar içerir. Birkaç gün sonra sütünüz, alışılmış beyaz rengine dönüşecektir. Yine de beyaz renk alan anne sütü inek sütü kadar beyaz görünmez. Anne sütünüzün rengi emzirmeden emzirmeye değişebilir. Bazen su görünümünde de olabilir ancak besin içermektedir. Bebeğiniz büyüdükçe, onun değişen ihtiyaçlarına göre anne sütünüzün bileşimi de değişecektir.

• Anne sütünde bütün vitaminler vardır, yeterli olmayan yanlızca D vitaminidir. Anne sütü ile beslenen bebeklere 2-4. haftadan başlayarak doktorunuzun vereceği D vitamini içeren damla ya da şurubu düzenli kullanınız.

Anne sütü bebeğinizi hastalıklardan nasıl korur?

Anne sütü yiyecekten farklı bir şeydir. Aslında kan gibi karmaşık ve canlı bir bileşendir. İçinde uzun bir liste halinde sıralanabilecek aktif mikrop düşmanı ve sağlık dostu maddeler barındırır. Bunlar bebeklere sık ya da az görülen hastalıklara karşı mücadelelerinde yardım ederler.

Kolostrum, annelerin doğum sonrası ilk günlerde ürettiği süt (özellikle lgA bakımından zengindir) yeni bebeğin mikroplardan ve vücuduna giren yabancı maddelerden korunmaya muhtaç olduğu dış dünyadaki ilk günlerinde ona gereken desteği sağlar. Kolostrum aynı zamanda anne sütünden daha fazla miktarda beyaz kan hücresi ve hastalıklarla savaşan bileşenler içerir. Kolostrum bebeğinizin ilk önemli bağışıklık silahıdır.

Bağışıklıklar şartlara göre oluşur. Her anne yeni doğmuş bebeğini korumak için uygun sütü sağlar. Bir bebek yeni bir mikropla karşılaştığı zaman annenin vücudu o mikroba karşı antikorlar üretir. Bu antikorlar anne sütünde ortaya çıkar ve bu yolla bebeğe geçer.

Bebeğiniz için en iyi… Sizin için en iyi

Bebeğin hayata başlangıç aşamasında ona mümkün olan en iyi başlangıcı sağlamak ve eşsiz bir sevgi bağı oluşturmaktan başka, anne sütü annelere de aşağıdaki avantajları sağlar:

• Hamilelik döneminde aldığınız kiloları emzirerek vermenizi sağlar.

• Bebeğin doğumundan sonra rahminizin normale dönmesine yardım eder. Sütün fışkırmasını sağlayan beyinden salgılanan oksitosin hormonu aynı zamanda rahmin küçülmesini ve eski haline dönmesini sağlar.

• Araştırmaların gösterdiğine göre emzirmeyle beraber kemik erimesi ve ileri yaşlarda kalp krizine yakalanma riskiniz azalır. Hatta rahim ve göğüs kanseri risklerini azalttığı bilinmektedir.

Nasıl emzirmeli?

Bebeğinizi onun sevdiği tarafınızda tutun, onu vücudunuz boyunca sarılı tutmaya çalışın. Emzirirken aynı taraftaki kolunuzla destek sağlayın. Bebeğiniz “sizinle göğüs göğüse, çenesi göğüs hizanızda” yatıyor olmalı ağzı göğsünüzde ve meme ucuyla aynı hizada olmalı. Kucağınızda bulunduracağınız bir yastık faydalı olabilir. Bebeğinizin altta kalan kolunu vücudunuza sarın. Emzirirken bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu memeye dönük, meme ucu hizasında olmalıdır. Kendiniz de rahat bir pozisyonda oturunuz. Bebeğin yalnız meme ucunu değil, meme ucu etrafındaki koyu renkli bölümü de kavramasına dikkat ediniz. Bu şekilde hem bebek iyi emer, hem de meme ucunuz zedelenmez

• Serbest elinizle bebeğinizi göğsünüze doğru yöneltin. Göğüs ucunuzla alt dudağına dokunun ve bebeğinizin ağzını geniş açması için bekleyin.

• Ağzı geniş açılır açılmaz bebeğinizi hızlı bir şekilde göğsünüze götürün, bebeğinizin meme başınız ve etrafındaki koyu kısmın büyük bölümünü de aldığından emin olun.

• Bebeğiniz emerken ağzının genişçe açık olduğunu ve iki dudağının dışa doğru açıldığını ya da göğsünüz üzerine kapandığını fark edeceksiniz.

• Bebeğiniz normal bir şekilde tatmin olduğunda duracak ve göğsünüzü bırakacaktır. Eğer bebeğinizin göğsünüzü bırakmasını isterseniz, bebeğinizin emmesini durdurmak için temiz küçük parmağınızı ağzının kenarına yerleştirin. Ya da burnunu hafifçe sıktırınız.

Gögüslerinizde süt yapımını arttıran en önemli etmen, bebeğinizi sık aralarla ve yukarıda belirtildiği şekilde uygun teknik ile emzirmenizdir. Emziren anneler her zaman sütyen giymelidirler. Sütyen bol ve pamuklu kumaştan yapılmış olmalıdır.

Gögüslerin boşalması ile süt yapımı artar. Bu nedenle bebeğinizi sık emziriniz. Bebeğinizin emmediği durumlarda göğsünüzü elinizle sağlayarak ya da bir süt pompası kullanarak mutlaka boşaltınız.

Bebeği emzirirken göğüs uçlarında çatlak gibi durumlar görülebilir. Bu durum çoğu kez bebeğin yalnızca meme ucunu emmesinden kaynaklanır. Böyle bir sorun ile karşılaştığınızda bebeğinizi yukarıda yukarıda belirtilen doğru teknikle emzirmeye devam edin, göğüslerinizi kuru tutun. Geçmezse doktorunuz veya hemşirenizle görüşünüz.

İlk 6 ay bebeğinizi yalnızca anne sütü ile besleyiniz. Bu aylarda anne sütü ile birlikte verilen ek besinler emme gereksinimini ve sıklığını azaltacağı gibi dolaylı olarak sütünüzün azalmasına neden olurlar ve anne sütünden yeterince yararlanmasını engeller. İster hastalık durumu olsun ister hava çok sıcak olsun altı aydan önce bebeğinizin anne sütü dışında su veya başka sıvılara ihtiyacı yoktur. (bitkisel çaylar, meyve suyu, mama gibi)

Anne sütünün yetersiz olduğu düşüncesi ile doktora danışmadan bebeğinize yeni bir besin vermeyiniz. Başka bir besin vermek gerektiğinde bunun nasıl hazırlanacağını iyice öğreniniz ve temizlik kurallarına çok dikkat ediniz.

Bebeğin Beslenme zamanları

Bebeğiniz ve siz kısa zamanda kendi esnek beslenme modelinizi kuracaksınız, fakat genel olarak 24 saatlik periyot için 6-8 kez emzirme beklenebilir. Bazen bebeğiniz daha sık beslenmeyi isteyebilir. Bu normaldir, sıklıkla ani büyümeye bağlı olarak ortaya çıkar ve 15-20 gün içinde sona erecektir. Zamanla beslenme zamanları arasındaki aralığın uzadığını göreceksiniz.

Her emzirmede ilk gelen süt daha az yağ içeren “önsüt” tür. Bebek emmeyi sürdürdükçe sütün bileşimi değişir, yağ miktarı artar. En fazla yağ içeren süt, emzirmenin sonunda salgılanan süttür. Buna “sonsüt “denir. Bebeğin hem önsüte hem de sonsüte ihtiyacı vardır. Bebek memeye doğru yerleştirilip, doyana ve memeyi kendisi bırakana kadar memede tutulursa, hem önsütü hem de sonsütü alır. Bebek daha emmek istiyorsa ikinci meme de verilebilir. Eğer İki meme de verilmişse bir sonraki öğüne son verilen taraftan başlanılır. Birçok bebek, tek memeyi 5-10 dakikada emmekle doyar ve uyur. Bazı bebekler ise 20- 30 dakikadan önce memeyi bırakmazlar.

Ne kadarı yeterlidir?

Normal olan bebeğinizin tatmin olduğu yani doyduğunda emzirmeyi durdurması ve göğsünüzü bırakmasıdır. Emme süresinin uzunluğu değişkendir. Bebeğiniz beslenmeye başladığında ilk süt akıntısı başlayana kadar güçlü ve hızlı emecektir. Emzirme ilerledikçe bebeğiniz daha yavaş ve ritmik olarak emmeye başlayacaktır. Bebeğiniz sakinleşir ve hatta uyur gibi de görünebilir. Bu durum yağ içeriği yönünden zengin olan sonsüte ulaşıldığında meydana gelir.

Bebeğinizin ağırlığı biraz arttığında (haftada 150-200 gr) ve beslenme saatleri arasında bebeğiniz alarm verip daha sonrasında da bariz şekilde sakinleşiyorsa, yeterli şekilde beslendiğini anlayabilirsiniz. En önemli göstergelerden biri de bebek bezleridir ve günde en az 6-7 bez değişimini(çiş) bekleyebilirsiniz. Anne sütü ile beslenen bebekler her beslenmeden sonra az miktarda kaka yapabilirler, bu durum normaldir, endişelenmeyiniz. Ancak bebekler bazen de kakalarını biriktirerek 3-4 günde bir yapabilirler. Ancak iyi beslenen bir bebek mutlaka yeterli çiş yapacak ve kilo alacaktır.

Bebeğin iyi emebilmesi için

Özellikle sabahları emzirirken, göğüsleriniz başlangıçta çok doluysa bir miktar sütü dışarıya sıkmanız bebeğinizin göğsünüze daha sıkı kenetlenmesini sağlayacaktır.

Gerekli olduğunda yardım isteyin

Eğer beslenme güçlükleri yaşıyorsanız, bebeğiniz altına olması gerektiği kadar yapmıyorsa ya da normal hızda kilo almıyorsa bilgili birinin yardımına başvurmanız gerekir. En iyisi hekiminizde acilen bir randevu alınız.

Emzirme sırasında dikkat edilmesi gerekenler:

1. Emzirmeye başlamadan önce ellerinizi yıkayınız.

2. Göğüsleri günde bir kez duru suyla yıkamak ve aralarda kuru temiz bir petle silmek yeterlidir. Göğüslere çok fazla temizlik yapmak ciltteki faydalı mikropların ölmesine yol açarak pamukçuk oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle eskilerin önerdiği karbonatla silmek de oldukça sakıncalıdır.

3. Emzirirken meme ucu ve etrafındaki kahverengi halkanın çocuğun ağzını tamamıyla kapatacak şekilde olmasını sağlayınız.

4. Bebeğinizi rahat olduğunuz bir şekilde emziriniz. Bu yatarken, otururken ya da ayakta olabilir. Öne eğilmeden bebeği size yaklaştırarak emzirseniz sırtınızın ağrımasına engel olabilirsiniz. Gerekirse sırtınızı ve bebeğin altını yastık ile destekleyebilirsiniz.

5. Beslenmek sıklığını ve süresini bebeğinizin isteğine göre düzenleyiniz. Bebeğin sık aralarla emzirilmesi süt yapımını artırır.

Sütünüzün kesildiği hissine kapılırsanız

Çoğu zaman bu durum ya gerçek değildir veya geçicidir. Eğer bebeğiniz hala aç görünüyor ve sakinleşmiyorsa, sütünüz tamamen kesildikten 20-30 dakika sonra tekrar emzirmeye başlayın. Bebeğinize verebileceğiniz daha fazla sütünüz olacaktır. Bebeğinizin emme hareketine karşılık olarak göğüsleriniz süt üretir. Şundan emin olun ki her zaman yeterli süt üretebilirsiniz, bebeğiniz ne kadar emerse o kadar fazla süt üretirsiniz. Tüm annelerin sütü yararlıdır. Sütünüz size sulu gelebilir, ancak bu anne sütünün özelliğidir.

Sütten kesilme

Sütten kesilme genel olarak 3 aylıktan daha büyük bebeklerde ortaya çıkar. Tipik olarak bebek gayet iyi emzirilmektedir ancak belirgin bir sebep olmaksızın emzirilmeyi aniden reddeder.

Pek çok anne bebeklerinin sütten kendi kendilerine kesilip kesilmeyeceğini merak eder fakat normalde bebeğin kendi kendine sütten kesilmesi nadiren olur. Sütten kesilmenin yavaş yavaş olması ani olmasından daha sık görülür.

Sütten kesilmeye neler sebep olur?

Arada sırada sütten kesilmeye yol açtığı bilinen bazı sebepler şunlardır:

- Diş çıkarma
- Hastalık
- Çeşitli nedenlere bağlı ateş
- Bebeğin ağzındaki yaralar
- Sütün tadındaki değişmeler
- Annenin ısırılmaya karşı göstereceği tepkiden duyulan endişe
- Bebekle anne arasındaki uzun süreli ayrılık
- Biberon ve emziklerin çok sık kullanımı vb.

Sütten kesilmeyle başa çıkma

Kesilme süresince bebekler de bu durumdan çoğu zaman açıkça huzursuzluk duyarlar. Bununla beraber kendisi memeyi bıraktığında, bu değişimden huzursuz olmama olasıığı daha yüksek olacaktır.

Sütten kesilme genellikle sadece birkaç gün sürer ama bir ya da iki hafta da sürebilir. Çoğu anne bebek sütten kesildiği zaman, emzirmeyi bırakmazsa bebeklerin çoğu biraz sabır ve azimle memeye geri döndürülebilir.

Aşağıda isteksiz bebeğinizi ikna etmenizde yardımcı olabilecek bazı öneriler yer almaktadır:

• Emzirmeden önce birkaç dakika masaj yapın. Bu bebeğinizin gevşemesine yol açacaktır.

• Gerçekten emzirmeye başlamadan önce, birkaç dakikalığına parmağınızı ağzına sokarak emmesini sağlayın. Bu emme alıştırması bebeğinize emzirmede de yapması gerektiği gibi dilini aşağıda tutması gerektiğini öğretecektir.

• Bu aynı zamanda, eğer bebeğiniz emzirmek istediğiniz ve mutsuz olduğunda, bebeğinizi sakinleştirmek için de yararlı bir yöntemdir.

• Mümkün olduğu kadar sık emzirin. Bebeğiniz fazla acıkmadan emzirmeye başlayın henüz ağlamaya başlamadan önce, parmaklarını emerken emzirmeye başlayın. Eğer onu erken yakalarsanız sizinle bir şeyler yapmaya daha istekli olacaktır.

• Yarı uykuluyken emzirmeyi deneyin. Bazı bebekler yarı uykulu olduklarında emzirilmeye uyanık olduklarından daha fazla isteklidirler. Bebeğinizi emzirmeye ya uykusu geldiğinde ya da uykudan uyanırken başlayın. Bazı anneler bebeklerinin tamamen uykuya daldığında içgüdüsel olarak daha iyi emdiğini görmektedirler.

• Değişik emzirme pozisyonları deneyin. Yatarken emzirmek bebeğinizin dikkatini dağıtıp emzirmeyi engelleyecek faktörleri en aza indirecektir.

• Sessiz karanlık bir odada emzirmek de faydalı olabilir.

• Hareket halindeyken emzirmek mesela yürürken, ileri geri hareket ederken, sallanırken gibi.

• Emzirirken ya da diğer zamanlarda mümkün olduğunca bebeğinizle ten teması halinde olun, mümkünse bebeğin önlüğünü ve bluzunuzu çıkarın.

• Beraber banyo yaparken emzirmeye çalışın.

• Bebek göğsünüzdeyken, meme ucunuzdan bir damla sütü bebeğinizin ağız kenarına besleme şırıngası veya bir damlatıcı ile damlatın.

ÖNEMLİ:

Emzirmek bebekte memnuniyetsizlik duygusu oluşturmamalı. Eğer bebeğiniz siz onu emzirmeye çalışırken huysuzlanırsa, durun ve tekrar denemeden önce onu sakinleştirmeye çalışın.

DAİMA HATIRLAYIN...
  • Süt kesilmesi olduğunda bebeğiniz hala emmeğe devam ederken sık sık göğsünüzü sıkarak süt gelmesini sağlamanız gereklidir.
  • Eğer süt kesilmesi bir gün ya da daha fazla devam ederse iki göğsünüzü de pompalamanızı sağlayacak bir göğüs pompası kullanmayı düşünebilirsiniz. Bunu yapmak süt üretimini sağlayan hormonun artmasını sağlayacaktır.
  • Eğer akıttığınız sütünüzü bebeğinize vermek zorunda kalırsanız bunu alternatif bir beslenme aletiyle yapın. Mesela bir fincan, bir kaşık, ilaç ya da göz damlatıcısını biberon yerine kullanabilirsiniz. Eğer yine de biberon kullanmak zorunda kalırsanız yenidoğan bebekler için olanını ya da yavaş akışlı olanını tercih edin. Hızlı akan bir biberon bebeğinizin kolay beslenmesini sağlayacağı için hemen memeden kesilmesini sağlayacaktır. Çünkü bebek de insanoğludur ve kolaylıklara çok çabuk alışır.


Emzirme ve Diyet

İyi dengelenmiş bir diyet uygulamaya ve çok su içmeye dikkat edin. Genellikle mideyi yoran veya siz ve diğer aile üyeleri için alerjik olabileceğini bildiğiniz yiyeceklerden kaçınmaya çalışın.

Bebek emziren annelerin iyi beslenmesi özellikle anne sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle annelerin, düzenli ve çeşitli yiyecek gruplarından beslenmesi gerekmektedir.

Emziren anne, günde en az 2 su bardağı süt veya yoğurt, tüketmeli, hergün tüm besin guruplarını (meyve, sebze, et, tahıllı yiyecekler)düzenli olarak yemelidir.

Kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolata gibi maddelerin alımını azaltın çünkü aldığınız bu tür besinlerin içerdiği kafein gibi bazı maddeler bebeğinizi çok hareketli ve rahatsız bir hale getirebilir. Emziren anneler asla sigara içmemeli ve alkol almamalıdırlar çünkü alkol ve sigaradaki zararlı maddeler süte geçerek bebeğinizin sağlığını olumsuz etkileyebilirler. Ayrıca evin hiçbir odasında ne siz ne başkaları sigara içmemelisiniz, bu pasif sigara içiciliği ile bebeğinizde bazı solunum yolu hastalıklarının olasılığını arttırır.


Memede süt akıntısı:

Akıntı yapan bir meme, emzirme düzenimizi kurarken sık rastlanan ve rahatsız edici bir durumdur. Bebeğiniz için eşit miktarda süt üretmeniz 6 saat kadar veya daha fazla sürebilir. Süt üretiminiz bebeğinizin ihtiyacına adapte oldukça, emzirme zamanları arasında sütünüzün akmaması için bakım tamponları kullanmanız faydalı olabilir. Bazı yeni anneler sadece emzirmeyi düşündüklerinde veya bir ağlama sesi duyduklarında anne sütlerinin aktığını görmektedirler. Rahatlatıcı bir bakım tamponu araştırın ancak rahatsız etmemesi ve plastik desteği olmamasına dikkat edin.

Anne bebeğinden ayrı kaldığı zaman memelerini sağarak sütünü biriktirebilir ve bebeğini bu süt ile besleyebilir. Bu nedenle emziren her kadın özellikle elle sağma tekniğini bilmelidir.

Memeyi elle sağma tekniği:

Sağmaya başlamadan önce
  • • Ellerinizi mutlaka yıkayınız.
  • • Sağılan sütü biriktirmek için temiz bir fincan ya da geniş ağızlı bir kavanozu hazır bulundurunuz.
  • • Süt sağarken yanınızda sütün fışkırdığı durumlarda ellerinizi silmek üzere temiz bir bez ya da kağıt mendil bulundurun.
  • • Eğer bebeğinizden uzakta iseniz, sütünüzü sağarken bir fotoğrafına bakmak sağmayı kolaylaştırabilir.
  • • Olabildiğince rahat olmaya çalışın.
  • • Ortamın çok sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin.
  • • Arada içmek için yanınızda su ya da meyve suyu bulundurun.
Çalışan anneler sütlerini, sağdıktan sonra kapağı ve şişesi 5 dakika kaynatılarak mikroplardan arındırılmış cam kavanozlarda saklayabilirler. Anne sütü oda ısısında 6 saat, buzdolabı rafında 24 saat, derin dondurucuda ise 6 ay değerini kaybetmeden bekletilebilir. Saklanan anne sütü hiçbir zaman kaynatılmamalıdır. Bu sütler kullanılmadan önce kavanoz içinde sıcak suda bekletilerek ısıtılmalıdır. Kesinlikle mikrodalga fırın da kullanılmamalıdır.

1) Sütün sağılması esnasında dikkat edilmesi gereken noktalar
  • Küçük parmak göğüs duvarında ve diğer parmaklar açık bir şekilde memeyi alttan destekleyerek meme ucuna doğru yerleştirilir. İşaret parmağı kahverengi kısmın altında tutulur.
  • • Baş parmak, memenin üzerinde, kahverengi bölgenin hemen yanına yerleştirilir.
  • • Baş ve işaret parmaklar alttaki dokuyu hissedecek şekilde hafifçe bastırılır. Meme dokusundaki küçük kalınlaşmalar ya da parmakların arasında üzüm salkımı gibi hissedilen yapılar(süt havuzcukları) bulunmaya çalışılmalıdır. Bunlar genellikle, kahverengi halkanın sınırları içinde ve meme başının altındadır.
  • • Süt havuzcuklarından sütü boşaltmak için parmaklar arasında sıkma ve serbest bırakma tekniği kullanılır. Bu hareket düzenli tekrarlanılmalı, hızı, basıncı, ritmi anne isteğine göre ayarlanmalıdır.
  • • Yeterli süt boşaltabilmek için, parmaklar memenin kahverengi kısmının etrafında hareket ettirilebilir. Bu şekilde memede hazır bulunan süt kolayca boşaltılır.
  • • Meme çok hassas bir doku olduğu için sıvama şeklinde hareketlerden ve sert el hareketlerinden çekinilmelidir.
  • • Genellikle 80-90 ml süt elde etmek için sağma işlemini 15-20 dakika sürdürmek gerekir. Sağma işleminin başlangıcında süt hemen gelmeyebilir, bu durumda anneler endişelenmemeli, işleme devam etmelidirler.
2) Sağma tekniğini mükemmelleştirecek bazı ek bilgiler
  • Sağma işleminde önce ılık bir duş alınması ve ya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştırabilir.
  • • Memeyi sıkıp bırakmak tekniği uygulanırken, memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız.
  • • Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip, memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayabilir.
  • • Memenizi iki yandan hafifçe bastırın. Bir elinizi düz olarak memenizin üzerine, diğerini de yine düz olarak altına yerleştirip, ellerinizi hiç hareket ettirmeden, aynı anda sıkıştırma ve serbestleştirme tekniğini uygulayabilirsiniz.
  • • Parmaklarınızla memenin kenarlarından başlayarak meme ucuna doğru hafif dairesel hareketler yapmanız size yardımcı olacaktır.
  • • Sıkıp bırakma tekniğini yukarıdaki hareketlere beraber düzenli tekrarlayınız. İki memeden de gelen sütü eş zamanlı olarak ağzı geniş bir kaba sağabilirsiniz. Bunu yapmak için memelerinizi aşağıya doğru sarkıtarak, öne doğru eğilmek gerekir. Böylece memenin alt bölgelerinden de sütünüz boşalır. Sütün sağılacağı kabı dizlerinizin arasına koyun. Bu durumda ellerinizi daha rahatça kullanabilirsiniz.

Yaralanan Meme Başları

Normal şekilde emzirmeyi engelleyen yaralı meme başlarının ortaya çıkmasında bir numaralı sebep annenin bebeğini doğru pozisyonda emzirmemesidir.

Bazen sadece küçük bir pozisyon ayarlaması ve bebeğin isteğine göre pozisyon değiştirmek tek gerekli şeydir.

Bebeğinizin ağzını geniş açması gerekir ve meme etrafındaki koyu kısmın yaklaşık 2 cm’lik kısmını da içine alacak şekilde memeye ağzını tam dolduracak şekilde yapışması gerekir. Bebeğiniz emerken meme başınız bebeğin ağzının iç kısmında kalmalı ve zedelenmeden korunmalıdır.

Bununla birlikte, eğer meme başlarınıza bakım yapmaya başladıktan 48 saat sonra herhangi bir düzelme görmüyorsanız veya yeni doğum süresini geçtiyseniz ve acısız bir süre emzirdikten sonra aniden meme başı zedelenmesi ortaya çıktıysa zedelenmenin sebebini belirlenmesi için doktorunuzla temasa geçmelisiniz.

Bu süreçte aşağıda belirtilen kesin önlemleri almanız meme başlarınızın iyileşmesini ve rahat şekilde emzirmenizi sağlayacaktır:

1. Sık sık emzirin En az 2 saatte bir emzirin. Bu emzirme zamanları arasında bebeğinizin aç kalmasını ve buna bağlı olarak da göğsünüze zedeleyeci şekilde sarılmasını önleyecektir.

2. Beslenmeden önce birkaç dakika el masajı yapmak veya pompalamak Bu, gevşemeyi sağlayacaktır ve meme başının bebeğinizin emmesi için uygun hale gelmesini sağlayacaktır ki böylece sert şekilde emmeyecektir. Hatta başlangıçta bir miktar sütün masajla atılmasını sağlayınız.

3. İlk önce az zedelenmiş göğüsünüzü emzirin Bu bebeğinizin iştahlı iken yaralı göğüsünüzü fazla göğüsünüzü fazla zedelenmesini önleyecektir.

4. Doktorunuza ağrı kesici yazdırmayı düşünebilirsiniz. Emzirmeden bir süre önce kullanabileceğiniz ve rahatsızlığınız azalana ya da tamamen ortadan kalkana kadar alabileceğiniz bir ilaç yazdırabilirsiniz. Özellikle parasetamol türü ağrı kesiciler sütünüze geçse bile bebeğinize herhangi bir zarar vermeyecektir.

5. Emzirme sırasında sütyeninizin iki tarafını da açın.

6. Meme başlarına ılık çay pansumanı yapın Emzirmeden sonra kısa bir süre uygulayın. Pek çok anne bunun yatıştırıcı olduğunu belirtmektedir. Ilık, ıslak pansumanlarla (ıslak mendil iyi gelir) emzirmeden önce ve sonra sık sık meme başlarınızı rahatlatın.

7. Emzirmeden sonra meme başlarınızı rahatlatmak için sütünüzün birazını sıkın.Ve gelen süt ile meme başlarınıza ve etrafına masaj yapınız. Anne sütü deriyi iyileştirici özelliği olan E vitamini içerir. Bu yeterli gelmezse E vitamini içeren kapsülleri patlatarak içlerindeki yağlı maddeyi meme başına sürebilirsiniz.


8. Diğer krem ve merhemleri kullanmaktan kaçının Meme başı zedelenmeleri için satılan diğer kremler hava sirkülasyonunu önleyebileceği ve deriyi kurutabileceği için zararlı olabilir. Ayrıca içerdikleri parfüm bebeğinizin iştahını kaçırarak sütten kesilemsine neden olabilir. Ancak hekiminizin önerisi ile meme verdikten sonra bazı kremler kullanılabilir. Bu durumda da özellikle bebeğe zararı olmayan bitkisel ürünler piyasada mevcuttur. Bunların dışındaki bazı karışımlar bebeğiniz için zararlı maddeler içerebilir ve emzirmeden hemen önce yıkanarak temizlenmesi gerekebilir. Meme başı bölgesinin aşırı yıkanması da etrafındaki anti-bakteriyel özellikteki doğal maddelerin yok olmasına neden olabilir.

9. Tamponlar biraz ıslandığı zaman değiştirin Rutubet meme başlarının iyileşmesini önler. Eğer tampon meme başınıza yapışırsa almadan önce biraz ıslatın. Plastik hatlara sahip bakım tamponlarını kullanmaktan kaçının. Bu tip tamponlar sağlıklı meme başları için gerekli hava akışını önler. % 100 pamuklu olanları tercih edin.

10. Bebeğiniz için alternatif bir beslenme aracı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Meme başı yaralanmalarına bağlı olarak artık onu emzirmek olanaksız hale geldiyse, iyileşme sürecinde alternatif araçlar kullanabilirsiniz. Örnek olarak; ilaç damlatıcıları, besleme şırıngaları, kaşık vb.Bu araçları kullanırken bebeğinizin diline değiniz ve bu sırada damlatınız yada dökünüz,çünkü bu sırada diline değdiğinizde refleks olarak solunum borusu kapanır ve yiyecekler bebeğinizin soluk borusuna kaçmaz. Yine iyileşme sürecinde silikon meme başı dediğimiz bazı araçlar da yardımcı olabilir. Yalnız bunların temizliği ve sterilizasyonuna çok dikkat etmek gerekir.

11. Eğer bebeğiniz 4 haftalıktan daha küçükse meme emmeyi bırakması riskine karşı biberon kullanmaktan kaçının.


Meme tıkanmasıyla mücadele

Bebeğiniz ilk birkaç gün güzel şekilde emzirilirken 3 ya da 4. gün civarında güçlükler yaşamaya başlar. Bu genellikle meme tıkanmasına bağlıdır.

Erken dönemlerde sık sık emzirmek meme tıkanmasını en aza indirecektir. Süt miktarı artmakta olduğundan kısa süreli meme doluluğu yaşamanız normal olsa da süt akışının tamamen kesilmesi normal değildir.

Sorun geçici meme doluluğu mu yoksa tamamen tıkanma mı?

Bebeğinizin doğumunu izleyen günlerde meme doluluğu ile karşılaşsanız da göğüsleriniz hala sıkılabilir durumdadır. Bu hala yumuşak ve esnek oldukları anlamına gelir. Bu doluluk nadiren bir günden uzun sürer. Genellikle bebek için fazla zorluk çıkarmaz.

Diğer yandan sütün gelmemesi şiddetli olduğunda göğüsleriniz taş sertliğindedir ve meme başları da çok sert görünecektir. Bu bebeğinizin göğsünüze adapte olmasını çok zorlaştırır ve hatta adapte olduktan sonra bile süt emmesi çok güçtür. Bu hem sizin hem de bebeğiniz için ızdırap verici olabilir.

Kendinize karşı nazik olun

Bebeğiniz verimli olarak emmediğinden göğüslerinizden bir miktar sütü dışarı akıtmanız önem taşır. Süt miktarınızın devamlılığını korumak için günde en az 8 ya da 10 kez bebeğinizin emmesi ya da sizin sütünüzü dışarı akıtmanız gerekir.

Eğer bebeğiniz memede değilse akıttığınız sütü bebeğinize verebilirsiniz. Dikkatli olun. Göğüsleriniz şiddetli şekilde tıkandığında sert müdahaleniz hassas göğüs dokusuna zarar verebilir.

Elle kullanılan ya da elektrikli pompayı bu durumda kullanmayın. Ilık pansumanlar sonrası bebeğinize vermeyi deneyin sonra yine 10-15 dakika ılık pansuman sonrasında mutlaka elle yada otomatik pompa ile sütünüzü boşaltmaya ve memenizi yumuşak hale getirmeye çalışınız.. Doktorunuzun tavsiyesine başvurmanız sizin için en iyisidir.

Masaj ya da sıcak ve soğuk kompresin faydası olur mu?

Ilık ve ıslak kompres uygulayın ve nazikçe masaj yapın. Emzirmeden biraz önce sütünüzü dışarı akıtmanız meme ucu tabakasının yumuşamasını ve süt akışını sağlayacaktır. Bir kez meme ucu tabakası yumuşadığında bebeğinizi tekrar emzirmeye başlayın. Bu kez göğüsleriniz kolaylıkla emilebilir ve sütünüz akıcı olduğundan bebeğiniz rahat emebilecektir.

Hatırlayın ki çoğu bebek göğsünüzden süt boşaltmakta en iyi pompadan bile daha güçlüdür. Bebeğin memede geçirdiği zaman hem süt miktarınızın sürekliliği, hem bebeğiniz hem de sizin rahatınız için önemlidir.

Soğuk kompres uygulayın

Emzirme aralarında, acıyı ve yanmayı azaltmak için soğuk kompres uygulayabilirsiniz Ancak bunu çok kısa süreli uygulamalısınız . Çünkü uzun süre soğuk uygulaması süt miktarınızı ciddi şekilde azaltabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Emzirme ve Anne Sütü Hakkında Bilgiler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Anıl YEŞİLDAL'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Anıl YEŞİLDAL'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     4 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Anıl YEŞİLDAL
İstanbul
Doktor "Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Anıl YEŞİLDAL'ın Makaleleri
► Anne Sütü ile Beslenme Dr.Ali MUSLU
► Anne Sütü ile Besleme Dr.Sibel KILIÇASLAN
► Anne Sütü ve Yararları Dr.Kayı ELİAÇIK
► Anne Sütü ve Doğru Beslenme Dr.Ahmet BABACAN
► Fıtıklar Hakkında Bilgiler Op.Dr.Alaattin ÖZTÜRK
► Menopoz Hakkında Bilgiler Op.Dr.Murat ERDEMİR
► İnmemiş Testis Hakkında Bilgiler Prof.Op.Dr. Selçuk YÜCEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,978 uzman makalesi arasında 'Emzirme ve Anne Sütü Hakkında Bilgiler' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Çocuklarda Aşı: Aşılarla İlgili Bilgiler ÇOK OKUNUYOR Haziran 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:37
Top