2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Asma Yaprağı ve Beslenme: Bilinmeyen Cevher Asma Yaprağı
MAKALE #5603 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Eylül 2010 | 30,837 Okuyucu
Ne zaman hasta olsak başımız sıkışsa muhakkak birilerinin bildiği duyduğu şifa niyetine bitkiler vardır. Hatta yaşlılar daha meraklıdır da pek çoğunu ezbere bilir. Fitoterapi adında kursları bile vardır. Her derde deva diye gösterilen bitkilerin vücuda yararlılıkları sıralanmaya başladığında upuzun bir liste çıkıyor karşımıza. Fakat genellikle abartılıdır bu listeler… Hani göz doldursun, başka neler eklenebilir diye düşünülmüş liste uzasın diye fazlaca zorlamışlar gibi… Bitkinin 100 gramındaki besin ögelerine bakıyorsunuz C vitamini miktarı ne var dedirtiyor ne yok dedirtiyor. Ama orada C vitamini yazıyor diye ‘şifadır, enfeksiyonlardan korur’ deniliyor. Sonra başlıyorlar şu enfeksiyon, bu enfeksiyon, grip, astım, bronşit, deri enfeksiyonları vs tüm enfeksiyonları tek tek yazmaya kalkıyorlar. Basında da zaman zaman bu şekilde sansasyonel olmasına çalışılan bitkiler yer alıyor.

Bu arada henüz keşfedilmeyen neler var, bu da apayrı bir konu tabii. Bana göre biri de asma yaprağıdır. İçinde C vitamini ve A vitamini olduğu için, ve her iki vitamin de bağışıklı sisteminin temel desteği olduğundan rahatlıkla her bitkiye yazılan o meşhur ‘güçlendirir’ ibaresini buraya hakkıyla koyabiliriz. Demir ve folik asit içerdiği için hafızaya uzun süreli düzenli tüketimde biraz destektir. Ancak hafıza sadece asma yaprağı ile kurtulmaz ve ya sadece demir ve folik asit sinir sisteminin temel desteği değildir. Tüm bunlar objektif bilimsel değerlendirilmelidir. Folik asit gebelerde mutlaka verilen özel bir vitamindir. Suda erir. Yani besinleri kaynatmayla buharlaşır. Bebeklerin sinir sisteminin sağlıklı oluşumu için folik aside ihtiyaç duyulur. Demir ise bitkilerde C vitamini ile kombine alındığında kansızlığın tedavisine yardımcı olabilmektedir. C vitamini de suda erir ve beklemeyle buharlaşır besinde kayba uğrar azalır. Yani kuru üzümde demir olsa bile C vitamini kalmadığı için aslında neredeyse hiçbir işe yaramaz. Ancak asma yaprağı taze tüketildiğinde C vitamini ile bitkisel demir alınmış olur ki bunu sürekli yatığınızda asla kırmızı et yemiş gibi fazlaca demir almış olmazsınız ama en azından tedavinizi desteklemiş olursunuz. Ayrıca fosfor içerir ki hatırı sayılır derecede fazladır. Bu mineral de kas ve sinir sistemi, kemikler ve dişler için gereklidir. Büyüme gelişmeyi destekler. Böbrek ve barsak fonksiyonları için kullanılan bir mineraldir. Asma yaprağı magnezyum da içerir ki bu mineral kas gevşetici, antidepresan etkili, karbonhidratların yakılması aşamalarında da görevlidir. Magnezyum vücudun yüzlerce enzim sistemlerinde önemli bir öğedir. Kramplar, astım, böbrek taşları, diyabet, yüksek kan basıncı, migren ve tansiyon baş ağrıları, adet öncesi ağrılarını azaltır. Kalp atışları düzenlenir, kalp krizi riski azalır, dolaşım düzenlenir.

O halde biz asma yaprağını hayatımızda ayrı bir yere koyalım. İçine pirinç değil de bulgurla doldurup sarma yapalım. Suda eriyen folik asit ve C vitamininin atılmaması için çiğ olarak yiyin. Suda uzun uzun kaynatmayın. İncelerinden de seçebilirsiniz, direk salataya doğrayabilirsiniz. Çok yüksek oranda lif de içerdiğinden barsakları çalıştırır. Sinameki gibi boşaltıcı değildir. Barsak hareketlerini düzenler. Kronik kabızlığı düzenli tüketimde uzun süreli kullanımda azaltır. Çok miktarda yenebilir. Kalori değeri yoktur. Sindirim sistemini temizler toksinlerden arındırır. Bunu güçlü biçimde yapar çünkü fazlasıyla lif içerir. Bu nedenle salatalara doğrayın, üzerine limon sıkarak buharda pişirip meze gibi de yiyebilirsiniz. Nar ekşisi, limon suyu, dövülmüş sarımsak ile hazırladığınız sosa çok az zeytinyağı çok az tuz ile buharda pişirdiğiniz asma yapraklarına dökebilirsiniz. Gerçek şifa budur. Afiyet olsun.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Asma Yaprağı ve Beslenme: Bilinmeyen Cevher Asma Yaprağı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Asma Yaprağı ve Beslenme: Bilinmeyen Cevher Asma Yaprağı' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:26
Top