2007'den Bugüne 92,876 Tavsiye, 28,332 Uzman ve 20,042 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Meyve Suları
MAKALE #5610 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Ekim 2010 | 6,029 Okuyucu
Hepimizin ferahlamak üzere kullandığı çeşitli içecekler vardır. Bazen alkollü, bazen alkolsüz içeceklerle sıvı ihtiyacımızı karşılamaya çalışırız. Meyve suyunun, onlarca gazlı, kafeinli ve alkollü içeceklere göre daha masum olduğu düşünülür. Biraz da aslında çeşitlerini ve içeriklerini araştırdığımız zaman tartışılabilir çok ayrıntı vardır.
Örneğin: Meyve suyu, meyve dokusunda bulunan meyve özü ya da sıvısıdır. Meyve suları, taze meyvelerin ezilmesi veya sıkıştırılması ile hazırlanılır. Meyve özü ve diğer katkı maddeleri dikkate alınarak 5 sınıfta toplanırlar: Aromatik meyveli içecekler, meyve suları, nektarlar, %100 meyve suları, konsantre meyve suları, taze sıkma meyve suları.
Aromatik meyveli içecekler meyve aroması, şeker (glikoz, fruktoz, mısır şurupları) ve sudan oluşur. Meyve sularında da yine meyve aroması, şeker, su ve en çok %25 civarında meyve özü bulunmaktadır. İşin içine meyve özü girdiği andan itibaren bir takım koruyucuların kullanılması zorunludur. İçeceğin nektar sınfında yer alabilmesi için %25'in üzerinde meyve özü içermesi gerekir. Buraya kadar tüketicinin tercihine kalmış gibi görünen kısımda sorun yoktur. Ancak gelelim %100 meyve suyu kandırmacasına... 'Kandırmaca' diyorum çünkü; 1lt. %100 meyve suyu oluşturulabilmesi için meyvenin su oranına bağlı olarak değişmekle beraber yaklaşık 3 kg kadar taze sağlıklı meyve kullanmanız gerekir. Ancak 3 kg taze meyvenin fiyatı ile 1 lt %100 olduğu ifade edilen meyve sularının fiyatı karşılaştırılırsa düşündürücü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin; firmanın markete verdiği raf kirası, taşıma bedeli, vergiler, fabrikasyon olmaya bağlı ciddi giderler gibi rutin masrafları devreden çıkarsak bile hesap karışıktır. Gerçekten %100 meyve kullanılsa da, bu meyvelerin semt pazarlarında yerlere dökülecek kalitede çürük, küflü, kabuklu, kurtlu olmalarından şüphe duyulabilir. Konsantre meyve suları ise çok daha yoğun olarak glikoz şurubu, meyve özü, aroma içermektedir. Su oranı da düşüktür. İçeceklerdeki şekerden alınacak kalori yerine daha sağlıklı başka besinler tercih edilebilir. En isabetlisi taze sıkma meyve suları olsa da, bir su bardağı meyve suyunun içinde 3-4 porsiyon meyve bulunmaktadır. Üstelik meyvenin suyu sıkıldığında son derece yararlı olan lifler de çöpe atılır.
Burada meyvenin tazeliği, temizliği ve kalitesi kadar önemli olan bir konu da içindekiler kısmında 'şeker' olarak geçen glikoz, fruktoz ve mısır şurupları, tatlı tada bağımlılığı ve pankreasta insulin hormonu salgısını arttırıyor olmasıdır. Kısa süre sonra kendi kendinizi tatlı, hamur işi yerken yakalayabilirsiniz. Üstelik uzun vadede ailesel yatkınlığınız varsa da, yoksa da, şeker hastalığı veya şeker hastalığına geçiş aşaması olarak da tanımlanan insulin direnci, hiperglisemi, hipoglisemi atakları gibi sağlık sorunlarını erken yaşa çekmektedir. Bağımlılık yapar, iştah açar, obeziteye neden olur. Boş kalori olarak adlandırılır ki; vitamin, mineralden sanıldığı kadar zengin değildir. Halbuki, meyvenin kendisini 1 veya en çok 2 porsiyon yemiş olmak daha doğru bir tercih olacaktır. Çünkü kabukları vitaminleri dış ortamdan korur, kayba uğramasını, suda eriyen vitaminlerin buharlaşmasını önler. Kabızlığı engeller, kolesterolün bağırsaklardan emilimini azaltarak, kalp damar hastalıklarından korur, meyve içerisindeki şekerlerin kana geçişini yavaşlatarak pankreası yormaz, toksik maddeleri temizler ve sindirim sistemi kanserlerini önler. Bu kabuk ve liflerin kalorisi de yoktur. Çok iyi yıkanıp kabuklarıyla yemek, ixir vb arındırıcılarla temizlenip kabuklarını atmamak gerekir. En az meyve kadar kabuğu da değerlidir görüldüğü üzere... Meyve ne kadar işlem görürse o kadar vitamin kaybeder. Halbuki meyvenin kendisini yemek bu yüzden daha fazla vitamin almamıza yardımcıdır. Yani sürekli bu şekerli içecekleri kullanıyorsanız bir kere daha düşünün ve meyvenin kendisine dönün.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Meyve Suları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► Meyve Diyetleri Dyt.Seçil KENAR
► Antioksidan Deposu Meyve Sebze Dyt.Yusuf YAŞAR
► Mevsimine Göre Sebze Meyve Rehberi PDF Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Demirhindi : Faydaları Saymakla Tükenmeyen Meyve ÇOK OKUNUYOR Dyt.Gülşen LÜKEL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,042 uzman makalesi arasında 'Meyve Suları' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:16
Top