2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Uyku Bozuklukları
MAKALE #5611 © Yazan Pdg.Aykut AKOVA | Yayın Ekim 2010 | 5,869 Okuyucu
UYKU Bozuklukları

Uyku insan yaşam süresinin 1/3'ünüğn geçtiği, o esnada kendine özgü aktivitelerin oluştuğu bir süreçtir. İlk 3 aydan sonra çocuğun uykuları çevre faktörlerinden daha çok etkilenmeye başlar.Yaşamın ilk yıllarında uyku problemleri çok sık görülür. Uykuya dalmada ve sürdürmede güçlük, gece uyanma, uykuda gezme ve kabuslar sık rastlanılan problemlerdir.

Kabus- Karabasan

Çocuklaron 1/5'inde görülür. Gündüz aşırı heyecanlanmalarla ilgili olabilir. Çocuk ağlayarak uyanır ve huzursuz olur. Kabuslar genelde bir saldırı, bir düşme, ölüm korkusu ya da yaşamlarındaki diğer korkularla ilişkilidir. Kabuslar gelişim dönemleri ile ilişkilidir ancak sürekli aynı konusu olan kabusların altta yatan bir kaygıyı, gündüz yaşanan istenmeyen deneyimleri, yansıtıp yansıtmadığı ayırt edilmelidir.

Uykuda Korku Ağlama Nöbeti

Geç bebeklik ve erken çocukluk döneminde çok sık görülür. Çocuk sağlıklı bir uyku uyumakta iken birden ağlayarak büyük bir korku içinde olduğunu düşündüren bir bağırma ile aileyi uyandırır. Aile çocuğun yanına vardığında uyku ve uyanıklık arasında olduğunu, sakinleştirilemediğini,boş ve donuk baktığını, onları tanımadığını fark eder. Çocuğun gözleri açıktır ancak çevredekilerin farkında değildir. Çocuk aileye karşı saldırgan oılabilir, onlara vurabilir.

Kafa vurma

9 ay ile 12 yaş arası çocuklarda uyku sırasında başını yumuşak ya da sert nesnelere vurma ile belirlenir. Gelişimsel bozukluğu olan çocuklarda daha sık rastlanmaktadır. Bu davranış genelde bedensel bir zarara yol açmaz. Çocuğun yatağının yanındaki başını vurabileceği sert nesnelerin kaldırılması önerilir.

Diş Gıcırdatma

Her yaş öçocukta görülebilmektedir. Gecenin genelde ilk saatlerinde olur. Diş gıcırdatma sağlıksız bir davranış değildir, zaman içinde geçmnektedir.

Uyurgezerlik

Çocukluk çağına 3-10 yaş arasında görülmektedir. Uykuda yatakta oturma, kalkarak dolaşma, giyinme, kapıları açma gibi yineleyen davranışlar gözlenir. Çocukları bu sırada uykudan uyandırmak güçtür. Çocuk kapıları açıp dışarı çıkmayı deneyebileceğinden güvenliği için sokak kapısı, balkon kapıları ve merdivenlrde önlem alınmalıdır.
Çocuğunuzun rahat olduğundan emin olun.Odanın ısısını kontrol edin elbiseler hareketini engellememeli, uyumadan önce çocuğunuz su içmek isteyebilir, gece lambası açık bırakılabilir, kapı aralık bırakılabilir.

Çocuğunuzun sizle beraber uyumasına izin vermemeye çalışın. Bu onun yalnız başına uykuya dalmasını öğrenmesini zorlaştırır

Her şikayetinde veya sizi çağırmasında çocuğun odasına gitmeyin. Odanın dışında veya kapısında durarak onunla konuşmaya çalışın.

Çocuğunuzun her gece en az 9 saat uyuduğundan emin olun
Çocuğunuzu aşırı ders yükünün altına sokmayın
Düzenli bir uyku saati belirleyin
Uyku zamanına yakın kafeinli gıdalar (kola, çikolata vs.) almamasını sağlayın
Çocuğunuzun bir uyku ritüeli geliştirmesine yardımcı olun (Örneğin uyumadan önce düzenli olarak yapılacak diş fırçalama, vs gibi işleri hep aynı sıra ve şekilde yapması gibi)
Akşam geç saatlere kadar uyanık kalmasına izin vermeyin
Çocuğunuzun yatak odasının karanlık olduğundan emin olun
Çocuğunuzun televizyon karşısında uyuya kalmasına izin vermeyin
Çocuğunuzun yatağına özen gösterin
Çocuğunuzun yatak odasının ısısını kontrol edin.

ÇOCUĞUNUZ SİZİNLE YATMAK İSTERSE?

Genellikle çocuğun anne baba ile yatma isteğinin ardında anne ve babadan kaynaklanan nedenler yatar. Çocuğa kolay ulaşmak için yanında yatırmak, gece sık kalkıp gelen çocuğu yatağına götürmekte zorlanmak, kaygılar nedeni ile yanında yatırmak( hasta olursa, deprem olursa, hırsız girerse vs), çıkardığı en küçük seste yanına koşmakta kendini güvende hissetmemesine yol açar.
Gece sıklıkla kalkıp yanınıza geldiğinde sabırla yatağına götürmek, konuşmadan veya oynamadan sessizce, fazla ilgi göstermeden yanında biraz bekleyip uykuya geçmesini sağlamak gerekir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Uyku Bozuklukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Pdg.Aykut AKOVA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Pdg.Aykut AKOVA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aykut AKOVA Fotoğraf
Pdg.Aykut AKOVA
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Pedagog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi119 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Pdg.Aykut AKOVA'nın Yazıları
► Çocuklarda Uyku Bozuklukları Psk.Dnş.Nevin BAKIRCI
► Uyku Bozuklukları Psk.Gonca RASLAYAN
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Nuray ÖZBEN AVŞAR
► Çocuklarda Uyku Düzeni Psk.Duygu KARAKULAK TAKVİM
► Çocuklarda Uyku Problemi Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklarda Uyku Bozukluğu Psk.Armağan ADANAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Uyku Bozuklukları' başlığıyla benzeşen toplam 40 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Umut Un Kahramanı Merhaba Ağustos 2013
◊ Eşcinsellik Nedir? Temmuz 2013
◊ Evlilikte Cinsel Sorunlar Temmuz 2013
◊ Cinsel Sorunlar ve Terapi Temmuz 2013
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


20:41
Top